Podgorica – Promovisana knjiga ARS LIBRIS autora Slobodana Boba Slovinića

 

Narodna biblioteka Radosav Ljumovic Podgorica

 
 

U srijedu, 17. decembra 2014.godine, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, održana je promocija knjige ARS LIBRIS autora Slobodana Boba Slovinića. U predstavljanju knjige su učestvovali prof. dr Slavica Perović, Nikola Vujošević, slikar i autor Slobodan Bobo Slovinić. Moderator promocije bila je Vesna Šoškić.

 

Ucesnici prezentacije

 

Moderator Vesna Šoškić, u uvodnom dijelu, pročitala je bogatu biografiju Slobodana Boba Slovinića. Tokom prezentacije, u više navrata, vještim odabirom tekstova, provela je prisutne kroz sadržaj knjige Ars libris i približila im oblast u kojoj se Slobodan Bobo Slovinić iskazao kao vrsni likovni kritičar, prepoznatljivog stila, bitno različitog od drugih kritičara.

 

Vesna Šoškić

 

Prof. dr Slavica Perović je za knjigu “Ars libris” kazala da ona predstavlja hroniku likovne scene Crne Gore, gusto kucani tekst, gustih slikarskih damara za period od 1999. – 2012. godine. Slobodan Bobo Slovinić je u ovoj knjizi hroničar, bilježnik, biograf i prikazivač. Kao prikazivač liči na kustosa i vodiča, istakla je dr Slavica Perović. Više u video zapisu.

 

Slavica Perović

 

Slikar Nikola Vujošević je naglasio da je prvi put pisao o Slobodanu Bobu Sloviniću 1986.g. u predgovoru kataloga njegove samostalne izložbe. Tada je već bilo jasno da je u prethodnih 25.g. rada Slobodan Slovinić izgradio svoju umjetničku individualnost, koja je bila prepoznatljiva ne samo u Crnoj Gori već i na jugoslovenskom prostoru. Pojavivši se prije deceniju ipo na stranicama Vijesti, Slovinić je ostvario novu stvaralačku dimenziju svoje ličnosti, kazao je Nikola Vujošević. Više u video zapisu.

 

Nikola Vujošević

 

Slobodan Bobo Slovinić je nakon riječi zahvalnosti učesnicima i organizatorima ove prezentacije i svima koji su zaslužni za izlazak knjige “Ars libris”, govorio o periodu od 1954.g. na ovamo, odnosno o vremenu kad je cjelokupna administracija Crne Gore prešla sa prijestonog Cetinja u tadašnji Titograd. Te godine je i njegova porodica takođe sa Cetinja prešla da živi u Titograd. Slobodan Bobo Slovinić je dalje govorio o svom školovanju i poznatim likovnim umjetnicima koji su mu predavali, o svojim prvim likovnim koracima, ateljeu, ali i o dobro poznatim objektima tadašnjeg Titograda.  Više u video zapisu.

 

Slobodan Bobo Slovinić

 

Slobodan Bobo SLOVINIĆ, rođen (1943) u Budvi. Rano dijetinjstvo proveo u Budvi i Kotoru. Srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu, maturirao (1961) u gimnaziji “Slobodan Škerović” u Podgorici. Diplomirao (1966) na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Bio na studijskim putovanjima: Grčka, Njemačka, Francuska, Italija, Irak, SSSR, Španija. Prvi put se predstavio (1961) na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Za vrijeme studija izlaže sa prijateljima u kafani “?” u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio (1965) u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada imao 50 samostalnih i više od 300 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu. Prvo priznanje, Zlatnu plaketu za slikarstvo, dobio (1989) na izložbi u kafani “?” u Beogradu. Dobitnik mnogih drugih nagrada i priznanja, među kojima: Nagrada “Oslobođenja Titograda” za slikarstvo (1977); Prva nagrada “Zimskog salona”, Herceg Novi (1980); Nagrada za slikarstvo “Grada Breseja”, Francuska (1983); Nagrada Fonda “Moša Pijade”, na XVIII Likovnom salonu “13 Novembar, Cetinje (1984); Prva nagrada salona “13 Novembar”, Cetinje (1987); “Počasna nagrada” za slikarstvo, Saveza francuskih umjetnika, Pariz (1988); Nagrada za slikarstvo “Le Franc Bourgeois”, Bresej (1989); “Novembarska nagrada” za slikarstvo, Budva (1990); “Trinaestojulska nagrada” Crne Gore (1990); Plaketa “Beli anđeo” za slikarstvo, Prijepolje (1995); Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od (2010). Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od (1968). Izabran (1978) za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU. Postao (1982/1983) član “Maison des Artistes” u Parizu. Učestvovao u radu više slikarskih kolonija. Kreirao više od 400 projekata unutrašnjeg uređenja prostora i drugih projekata od kojih je većina realizovana. Bio profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Objavio knjige: “Pariski zapisi” (1996); “Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” (2010); “Ars Libris” (2013). Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom, živi i stvara u Podgorici i Budvi.

Više o autoru i njegovom stvaralaštvu možete saznati ako kliknete na LINK.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS