Podgorica – Retrospektivna izložba Mikrokozmi Ilije Šoškića


Retrospektivna izložba Mikrokozmi Ilije Šoškića u produkciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada biće realizovana od 15. maja do 15. juna u Kolektoru.                          

U okviru retrospektivne postavke Mikrokozmi Ilije Šoškića  kustoskinje Nele Gligorović realizovaće se gravitirajući program o vezama umjetnosti i ideologije, prezentovati stvaraoci mlađe generacije i gostujuća predavanja nezavisnih istraživača postjugoslovenskog prostora.

Na presu, pored sekretarke Medigović i kustoskinje Gligorović, govorio je  umjetnik Ilija Šoškić. Izrazio je veliku zahvalnost  Gradu i ekipi koja je realizovala retrospektivu, poseban sentiment povodom projekta i povratka u Crnu Goru. Šoškić je odgovarao na novinarska  pitanja koja su se ticala performans umjetnosti, konteksta i prostora današnjice.  Istakao je da se situacija na umjetničkoj sceni u Crnoj Gori promijenila, da su došle nove generacije koje će prezentovati nove strategije čitanja i djelovanja.

Ilija Šoškić (1935) rođen je u crnogorskoj porodici u Metohiji (Zetskoj banovini). Pohađao je Umjetničku školu u Herceg Novom i Peći, Akademiju lijepih umjetnosti u Beogradu i Bolonji. Živi i radi u Splitu.             

Ilija Šoškić je jedan od pionira video i performans umjetnosti čiji je rad uticao na sljedeće generacije umjetnika na prostoru nekadašnje Jugoslavije.  Duže od pet decenija aktivizam Ilije Šoškića prisutan je na evropskoj umjetničkoj sceni. U okviru retrospektive Mikrokozmi Ilije Šoškića u Podgorici producirane su instalativne forme, foto-dokumentacija i ostali radovi Šoškićeve umjetničke prakse.

PROGRAM:

15.maj otvaranje retrospektivne izložbe Mikrokozmi Ilije Šoškić                                                   Kustoskinja Nela Gligorović

18. maj  20h  koncert Crnogorski orkestar mladih

26. maj u 19h promocija monografije Ilije Šoškića

29. maj Izvođenje ambijentalno-instalativnog  djela Milice Vukadinović                      Sfere mikrokozme

2.jun u 19h  predavanje Primoža Krašoveca

Realna subsumpcija kapitala

7. jun u 19h

 Stručno vođenje kroz izložbu Mikrokozmi Ilije Šoškića

9. jun Razgovor sa Igorom Štiksom                                                                                                                          O kapitalizmu, novoj ljevici i novom romanu W Moderatorka: Nela Gligorović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + nine =