Podgorica – Šesto izdanje “Džada Film Fest-a”


DŽADA FILM FEST
MEĐUNARODNI FESTIVAL DEBITANTSKOG IGRANOG FILMA


Šesto izdanje “Džada Film Fest-a” pod sloganom “Uprkos svemu”, održaće se od 27. do  29. septembra u Njegoševoj ulici, ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.

Zbog epidemiološke situacije, ovogodišnje izdanje festivala će biti u nešto drugačijem ruhu.  Festival će trajati tri dana na jednoj lokaciji. Broj posjetilaca je ograničen na 50, ulaz je  BESPLATAN na sve projekcije, uz prethodno ispunjen jedan od uslova propisanih mjerama Vlade  Crne Gore.

No, “uprkos svemu” uspjeli smo da sačuvamo dušu festivala i da ponovo zajedno uživamo u  sedmoj umjetnosti, što vjerujemo da je jako važno za duhovno i kulturno uzdizanje u ovim  nepredvidim vremenima.  

Šesto izdanje festivala, posvećeno debitantskim ostvarenjima, publici će predstaviti četiri  naslova koja će ispričati priču o ljudskim sudbinama, drami ljudske egzistencije, životnim  odlukama, o borbama sa samim sobom, i podsjetiti nas da u svijetu koji nas je zatekao, uprkos  svemu dešava se život.  

Prvog dana, ujedno posvećenom francuskom filmu, a pod pokroviteljstvom Francuskog  Instituta, festival će otvoriti film “Jadnici”, mladog francuskog reditelja Ladj Ly-a. Ovo  debitanstko ostvarenje dobilo je gotovo sve nagrade na prestižnim svjetskim festivalima,  uključujući Cannes Jury Prize 2019. godine, dok je 2020. bio nominovan za nagradu Oskar za  najbolji film van engleskog govornog područja.  

Iste večeri, publika će se prisjetiti maestralne “Delikatesne radnje” čiju režiju potpisuju Žan Pjer Ženet i Mark Karo.

Druge večeri festivala publici će se predstaviti mlada rediteljka Maša Nešković svojim  debitantskim filmom “Asimetrija”. Film se prije svega bavi emocijama i transformacijom ljubavnih odnosa tokom vremena.

Trećeg dana, na zatvaranju festivala, publika će imati priliku da pogleda film “Živ čovek”,  reditelja Olega Novkovića, sa Nikola Đuričkom u glavnoj ulozi. “Živ čovek” je duhovita priča o  jednoj funkcionalno-disfunkcionalnoj porodici Igora Đelića Đele koga tumači Nikola Đuričko.  

Džada Film Fest održava se pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, Sekretarijata za  kulturu i sport, te uz veliku podršku Francuskog instituta. Zahvaljujemo se Filmskom centru Crne Gore i Ministarstvu za prosvjetu, kulturu, nauku i sport,  kao i našim prijateljima hotelu Marienplatz i Nikšičkom pivu.

REPERTOAR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − two =