Podgorica – Solistički koncert violiniste Milutina Radulovića

Mladi violinista Milutin Radulović prirediće solistički koncert u okviru koncertnog ciklusa “Mladi talenti” u poneđeljak, 16.oktobra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 19 sati.

Na programu koncerta su dvije sonate Volfganga A. Mocarta (k. 481, br. 33 u Es-duru) i Ludviga van Betovena (br. 7 u c-molu, op. 30 br. 2), kao i obrada Arije Lenskog iz opere Evgenije Onjegin Petra I. Čajkovskog. Koncert će izvesti u saradnji s pijanistom Davorom Novakom. Ovo je njegov drugi koncert u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti”.

Rođen u Podgorici 2002. godine, Milutin Radulović istovremeno studira violinu na Muzičkoj akademiji u Sarbrikenu (Njemačka), u klasi prof. Gordana Nikolića, i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Marka Simovića. Završio je Srednju muzičku školu za muziku i balet ”Vasa Pavić“ u Podgorici (u klasi Marka Simovića). Učestvovao je na mnogim takmičenjima, među kojima su najznačajnija: Whitgift International Music Competition u Londonu (2019), gdje je bio jedan od finalista, i Polyhymnia u Skoplju, gdje je osvojio prvu nagradu tri godine zaredom (2019-2021). Pohađao je majstorske kurseve za violinu, kamernu muziku i orkestar u regionu, Evropi i SAD. Redovni je polaznik “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku“ na Ivanovim koritima. Takođe, četiri godine zaredom je učestvovao na “Festivalu gudača“ u Perastu. Član je Sarajevskog gradskog orkestra.

Kao solista je nastupao sa orkestrom crnogorskih muzičkih škola u projektu “Muzički krug“ 2019. godine. Debitantski solistički koncert izveo je u KIC-u “Budo Tomović“, u okviru ciklusa “Mladi talenti“, u martu 2021. godine. Tokom sezone 2022/2023, Milutin je u više navrata bio angažovan kao član Crnogorskog simfonijskog orkestra, Sarajevske filharmonije i Simfonijskog orkestra u Mostaru. U januaru 2023. godine, imao je priliku da nastupi kao solista sa akademskim orkestrom u Sarajevu.

Usavršavao se na seminarima kod uglednih umjetnika kao što su: Arkadij Vinokurov, Robert Lakatoš, Stefan Milenković, Sreten Krstić, Ivo Stankov, Vujadin Krivokapić, Klara Fleder-Pantilon, Onder Baloglu, Marko Josifoski, Kristof Popen, Anton Martinov, Gordana Matijević Nedeljković,  Dmitrij Prokofjev i drugi.

Platforma Mladi evropski ambasadori (YEA), kreativna mreža mladih aktivista sa cijelog Zapadnog Balkana, dodijelila mu je prošle godine titulu Mladi evropski ambasador iz Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × four =