Podgorica – Svečano otvorena Manifestacija „Dani Dragana Radulovića“


U organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, juče je, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, svečano otvorena dvodnevna Manifestacija “Dani Dragana Radulovića”.

Manifestaciju je otvorila Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, koja je istakla da je Manifestacija koja se organizuje tek drugu godinu, po svom konceptu, sadržaju i učesnicima ostvarila značajnu prepoznatljivost u regionu, kao i  Književna nagrada “Dragan Radulović” koja je ustanovljena odlukom Glavnog grada krajem ljeta prošle godine, a ove se prvi put dodjeljuje. Medigovićeva je kazala da je 38 uglednih  autora iz oblasti književnosti za djecu iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore apliciralo za ovo vrijedno priznanje. Stvaralački autoriteti i veliko interesovanje za nagradu, snažan su zamajac, potpora i garancija da će sve veći značai imati u narednim godinama, naglasila je.  Manifestacijama kao što je ova i književnim nagradama poput ove,  Glavni grad nastoji, rekla je Medigović, da na primjeren način afirmiše autore i njihova djela, kao i da podstakne dalje pregalaštvo.

U okviru svečanog otvaranja Manifestacije “Dani Dragana Radulovića”, hrvatskoj spisateljici Meliti Rundek dodijeljena je regionalna nagrada koja nosi Radulovićevo ime  za knjigu

“Slučaj Mirkovog brata”, koju je objavila zagrebačka izdavačka kuća “Ljevak”. Nagradu je, u odsustvu Rundekove, gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković uručio piscu Šimi Ešiću, članu žirija.

Uručene su i nagrade za najuspješnije likovne i literarne radove učenika osnovnih škola u Crnoj Gori. Dobitnike nagrada saopštili su predsjednici Stručnih savjeta za najbolji likovni i literarni rad Vesko Gagović i Zoja Bojanić Lalović. Nagrađeni učenici literarnih radova, u kategoriji V i VI razred su:

1. mjesto – Anđelka Magovčević, VI razred, JU OŠ “Kekec” Sutomore;

2. mjesto – Maša Milićević, V razred, JU OŠ “Vladika Danilo” Golubovci;

3. mjesto – Srpko Kadrić, VI razred, JU OŠ “Vladimir Nazor” Podgorica.

Specijalnu nagradu dobila je Iva Nikolić, učenica V razreda, iz JU OŠ “Vojin Popović” Podgorica.

U kategoriji VII, VIII, IX razred nagrade su pripale:

1. mjesto – Sara Tomanović, VIII razred, JU OŠ “Olga Golović” Nikšić;

2. mjesto – Nikolina Barać, IX razred, JU OŠ “Pavle Žižić”, Bijelo Polje;

3. mjesto – Vladana Popović, VIII razred, JU OŠ “Vuk Karadžić” Podgorica.

Nagrađeni učenici likovnih radova su:

1. mjesto – Lana Orahovac, I razred, JU OŠ “Jugoslavija”, Bar;

2. mjesto – Mia Stijović, IV razred, JU OŠ “Vladika Danilo” Golubovci;

3. mjesto – Nađa Novović, II razred, JU OŠ “Bajo Jojić” Andrijevica.

U mužičkom dijelu programa nastupili su: Lara Redžepagić, horovi “Zvjezdice” i “Suncokrili”, te mališani iz vrtića “Dragan Radulović” iz Podgorice.

Voditeljka programa bila je glumica Ivana Mrvaljević.

U nastavku programa, u holu KIC-a “Budo Tomović”, otvorena je izložba najuspješnijih likovnih radova učenika osnovnih škola  “Daj, odrasli svijete, budi jednom dijete”. Izložbu je otvorio umjetnik Vesko Gagović, predsjednik Stručnog savjeta za odabir najuspješnijeg učeničkog likovnog rada.

Nakon otvaranja izložbe, na Ljetnjoj pozornici iznad Skalina, upriličen je koncert hora “Zvjezdice”, koji je izvodio poznate pjesme Dragana Radulovića, uz plesne tačke mališana iz vrtića “Dragan Radulović” i osnovnih škola “Štampar Makarije”, “Radojica Perović” i “Maksim Gorki” iz Podgorice, te škola “Lovćenski partizanski odred” sa Cetinja, i “Aleksa Đilas Bećo” iz Mojkovca.

Program je nastavljen u Sali DODEST-a (KIC “Budo Tomović”) promocijom knjige “Suncokrili” Dragana Radulovića, koju je objavila izdavačka kuća “Lijepa riječ Ešić” iz Tuzle.

Danas (28. april), u 11 časova u Kuslevovoj kući, na programu je Panel diskusija: “Nagrade za književnost za djecu i mlade ‒ iskustva i laureati“ čiji su učesnici: Snježana Krpes ‒ predstavnica Nagrade „Grigor Vitez“ (Hrvatska), Šimo Ešić ‒ predstavnik Nagrade „Mali princ“ (BiH), Iva Eraković ‒ predstavnica Nagrade „Neven“ (Srbija), Jasminka Petrović ‒ spisateljica za djecu i mlade (Srbija), Draško Došljak ‒ univerzitetski profesor (Crna Gora) i Dragiša Jovović ‒ član nekadašnjeg Crnogorskog udruženja pisaca za đecu i mlade. Razgovor vodi Valentina Radulović. U 13 časova, na Trgu nezavisnosti biće izvedena predstava “Bajku životom pravimo” Gradskog pozorišta, po tekstu Stevana Koprivice i Dragane Tripković, u režiji Ferida Karajice. U 19 časova, u Kuslevovoj kući, biće upriličen razgovor sa laureatom književne nagrade “Dragan Radulović” Melitom Rundek. Razgovor vodi Valentina Radulović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − three =