Podgorica – Trinaesti međunarodni književni festival Odakle zovem


Trinaesti međunarodni književni festival Odakle zovem, Podgorica 2021 održava se ove godine od  29.avgusta  do 1. septembra u jednom od najljepših prostora u Podgorici i jednoj od daleko najljepših knjižara koja je važan kulturni centar, promoter crnogorske kulture, ali i evropskih i svjetskih kultura – knjižari Karver.

Moto ovogodišnjeg festivala je Homo ludens – Zašto ne plešete? Tema je pitanje za sve, ne samo za stvaraoce, igra je motiv i cilj, doživljaj svijeta. Zašto ne plešete? je i naslov priče Rejmonda Karvera.

Programi ovogodišnjeg festivala, osim na platou ispred knjižare “Karver“, odvijaće se i u Vinskom podrumu Šipčanik – Plantaže 13. jul i u Sali DODEST Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”

Festival se organizuje uz podršku Glavnog grada Podgorica, Sekretarijata za kulturu i sport, Evropske mreže za književnost i knjige – TRADUKI, Ambasade Republike Češke u Crnoj Gori, Filmskog centra Crne Gore, Ambasade Republike Slovenije u Crnoj Gori, Fondacije Petrović Njegoš, Centra za razvoj kulture manjina, Turističke organizaicje Podgorica; partnera – Crnogorske Kinoteke, KIC “Budo Tomović”,  sponzora i medijskih sponzora.

Festival se prvi put nakon dvanaest dodina organizuje dok je konkurs Ministarstva za prosvjetu, nauku, kulturu i sport za savremeno stvaralaštvo u toku.

Knjižara Karver, organizator festivala, obavezna je da prati preporuke za očuvanje zdravlja u vrijeme pandemije.

Na platou ispred Knjižare “Karver” u neđelju, 29. avgusta u 18.30 sati, Festival počinje programom u kojem učestvuju: književnica i prevoditeljka Tanja Bakić, prevoditeljka Jasna Tatar Anđelić, dramaturškinja Stela Mišković, reditelj Mirko Radonjić, koreografkinja Tamara Vujošević Mandić, profesor Miroslav Minić, fotograf  Duško Miljanić i direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković.

Nakon toga, u 20.00 sati u okviru programa Odakle zovempublici će se obratiti Hedina Tahirović Sijerčić, a moderatorka je Vanja Vukićević Garić. Realizaciju ovog programa pomogao je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, ustanova kojoj je cilj unapređenje manjinskih prava u oblasti kulture i afirmacije multikulturalizma kao jedne od temeljnih vrijednosti savremene Crne Gore.

Dr.sc. Hedina Tahirović Sijerčić sa tezom Jezik i književnost Roma u prevodu na Zapadnom Balkanu-poezija u autoprevodu, postala je doktorka nauka iz područja filoloških nauka. Članica je komiteta eksperata Vijeća Evrope za Evropsku povelju o regionalnim ili jezicima manjina. Predavala je i dvije akademske godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je urednica romskog radio i TV programa na Radio-televiziji Sarajevo. Dugo godina je bila glavna i odgovornica magazina Romano Lil, koji je izlazio od 1997. do 2002.

U 21 sat, takođe na platou ispred Knjižare, u okviru programa Katedrala, sa Kristianom Novakom razgovaraće Vuk Perović.

Kristian Novak pisac je dva nagrađena, cijenjena i veoma čitana romana – Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši, koji su dočekali pozorišna uprizorenja, takođe nagrađena, cijenjena i gledana.

U poneđeljak, 30.avgusta, u 11 sati počeće program Kratki rezovi u Sali DODEST Kulturno informativnog centra “Budo Tomović”. Ambasada Republike Češke je pomogla u realizaciji programa, a publici će o češkoj kinematografiji govoriti višestruko nagrađivani crnogorski reditelj, scenarista i producent Ivan Marinović, poznat po filmu Igla ispod praga, koji je filmsku režiju diplomirao na FAMU – čuvenoj češkoj filmskoj akademiji.

U nastavku programa, u 11.30 sati biće prikazan film Učiteljica čiju režiju potpisuje istaknuti češki režiser Jan Hrebejk.

Ovo ostvarenje prati priču o novoj učiteljici, nakon čijeg se dolaska u školu u predgrađu Bratislave 1983. godine život roditelja i učenika okrenuo naglavačke. Potresna i vječno aktuelna priča o snazi ljudskog karaktera inspirisana je istinitim događajem.

U Vinskom podrumu Šipčanik, 13. jul – Plantaže AD u 17 sati biće održan program Gdje se voda spaja s drugom vodom – gdje će biti promovisane knjige  Neum, Casablanca Dragana Markovine i Greta Faruka Šehića. Sa piscima razgovaraće Varja Đukić.

Knjiga Neum, Casablanca objavila je izdavačka kuća Art Rabic.

“Neum, Casablanca knjiga je o knjigama i moru, o čovjeku i usamljenosti, o zaboravu i prisjećanju, o krutosti granica i mekom šarenilu pograničja”, napisala je o knjizi recenzentica Đurđica Čilić, dodavši kako “autor u svojim zapisima kombinira svoj povjesničarski nerv, svoje znanje, ali i posve subjektivni rakurs iz kojeg gleda jedan kompleksan prostor iščitavajući ga kao palimpsest i otkrivajući sve njegove slojeve.

Faruk Šehić, koji je i ranije bio gost festivala Odakle zovem, posjeduje impresivnu biografiju – objavio je veliki broj djela i dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada. Internacionalno je priznat autor kojeg mnogi strani kritičari spominju kao jednog od važnijih mlađih evropskih pisaca.

Kratki roman Greta je književna rekonstrukcija svijeta nestalog u vremenu, spaljenog i uništenog u ratnom pustošenju, uz pomoć imaginacije koja postaje sredstvo za prizivanje i oživljavanje prošlosti.    

Istog dana, u poneđeljak 30. 09, na platou ispred Knjižare Karver, u 20 sati, u okviru programa Bez velikih riječi, molim! biće predstavljeno stvaralaštvo Dejana Matića i Ilije Đurovića.

Dejan Matić jedan je od osnivača rijetkih udruženja za promociju književnosti poput „Trećeg trga“, u okviru kojeg postoji i izdavačka djelatnost. Kao urednik objavio je stotinak knjiga poezije i proze velikih evropskih pisaca. Njegova poezija prevođena je na njemački, danski, poljski, pa čak i na katalonskijezik. Dobitnik je Nagrade Miroslav Antić za najbolju knjigu poezije u 2013.godini.

Član je Srpskog književnog društva. Živi u Beogradu kao samostalni umjetnik.

Ilija Đurović priče piše od 2005. Svoju prvu knjigu proze, „Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima“, objavio je 2014. u “Yellow Turtle Press”, izdavačkoj kući koju sam vodi. Uslijedile su “Crne ribe” (2016.) i knjiga pjesama “Brid” (2018.), koja je dobila nagradu na festivalu u Beogradu. Od 2013. živi u Berlinu, radeći kao slobodni autor i publicist. Godine 2019. bio je sudobitnik nagrade crnogorskog pozorišta za najbolju suvremenu dramu “Uspavani”. Roman  “Sampas” upravo je izašao u izdanju Trećeg trga iz Beograda.

U 21sat, ispred Knjižare Karver, biće prikazan snimak – intervju sa kosovskom rediteljicom Blertom Bašoli, koji je radio Marko Jusić. Film Blerte Bašoli Košnica osvojio je čak tri priznanja američkog festivala nezavisnog filma Sundance. Dobio je nagradu za najbolji film i najbolju režiju međunarodnog igranog programa te nagradu publike. Film će biti prikazan u 22 sata, a realizaciju ovog programa omogućio je Filmski centar Crne Gore, dugogodišnji partner festivala Odakle zovem

Posljednjeg dana festivala – u utorak, 31.avgusta, u KIC Budo Tomović – u sali DODEST, nastavlja se program Kratki rezovi, koji je realizovan uz podršku Ambasade Slovenije u Podgorici. Sa rediteljem Dejanom Babosekom razgovaraće Vuk Perović, a biće prikazani njegovi filmovi Strah i Proboj. Slovenački igrani film Proboj ujedno je i prvi partizanski film koji je snimljen u posljednjih 30-ak godina na području zemalja bivše Jugoslavije.Reditelj, scenarista i montažer Dejan Babosek poznat je i kao autor mnogih muzičkih spotova i reklama..

Na platou ispred Knjižare “Karver” u 19 sati, u okviru programa Katedrala,o češkoj književnosti razgovaraće Dejan Matić i Biserka Rajčić.

Biserka Rajčić  je književnica i prevoditeljka s poljskog, ruskog, češkog, slovačkog, bugarskog i slovenačkog jezika. Ima više od 40 objavljenih knjiga prevoda najpoznatijih poljskih autora. Za svoj prevodilački i popularizatorski rad u oblasti poezije, proze, drame, eseja, filozofije, teatrologije, filmologije, likovne umetnosti, politikologije, istoriografije nagrađena je najvišim domaćim i poljskim nagradama.

Posljednji program ovogodišnjeg festivala Odakle zovem, biće održan u 20:30 sati. Učestvuju Božo Koprivica i Dragan Markovina.

Božo Koprivica diplomirao je Svjetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu kod profesora Vojislava Đurića. Napisao je knjige: Volej i sluh (1992), Vreme reči, Razgovori sa Borislavom Pekićem (1993), Kiš, Borhes, Maradona (1996), Dribling 1001 noć (2006), Samo bogovi mogu obećati (Ljevak, Zagreb, 2010; izmenjeno i dopunjeno izdanje – Geopoetika, 2014). Priredio je Zbornik o Danilu Kišu za časopis Ars (Otvoreni kulturni forum, Cetinje, 2005, 2009). Radio je kao dramaturg po pozivu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu, Bitef teatru, Zvezdara teatru, Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, Crnogorskom narodnom pozorištu, festivalu „Grad teatar“ u Budvi..

Njegova knjiga Luđak je vječno dijete- Partizanski eseji, u izdanju Sibila d.o.o., sadrži eseje o Mirku Kovaču, Danilu Kišu, Mihailu Laliću, Pavlu Goranoviću, Miodragu Vukoviću … o predstavama CNP-a, i predstavljaju vrhunce književne esejistike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 3 =