Podgorica – Završena Manifestacija „Dani Dragana Radulovića“


29.04.2022.

Sinoć je, u Kuslevovoj kući, završena dvodnevna Manifestacija “Dani Dragana Radulovića” u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica. Manifestacija je završena razgovorom s dobitnicom nagrade koja nosi Radulovićevo ime i prvi put se dodjeljuje, Melitom Rundek za knjigu “Slučaj Mirkovog brata”. S Rundekovom je razgovarala Valentina Radulović.

Radulović je na početku podsjetila da je iza spisateljice Rundek 27 književnih naslova, od kojih 23 namijenjena đeci i mladima, kao i veliki broj književnih nagrada. Govoreći o nagrađenoj knjizi, istakla je izvjesnu sličnost između djela Radulovića i Rundekove –  posebno senzibilitet prema đeci, njihovim ličnostima i potrebama, te prema karakteristikama njihovog odrastanja. Rundekova, smatra Valentina Radulović, iskazuje poseban asertivni odnos prema problemima koji muče mlade tokom njihovog odrastanja. Teme kojih se dotiče u svojim djelima su teške i bolne, kaže, navodeći nasilje nad đecom, alkoholizam, droge, kao i seksualno zlostavljanje.

Rundekova je takvu tematsku preokupiranost pojasnila time što s đecom puno komunicira i osluškuje koji su njihovi problemi, način na koji žive i razmišljaju, pa to i pokušava prikazati u svojim djelima.

– Knjiga “Slučaj Mirkovog brata” je priča o ljubavi adolescenata, ali i priča o ljubavi koja je nastala u jednom specifičnom pandemijskom periodu, kad nam je najviše i trebalo ljubavi, kazala je.  Zadnje dvije godine živjeli smo u vremenu bez rukovanja, grljenja i poljubaca, na distanci od dva metra. Lako je nama starima koji smo se sto puta zaljubili, ali kako je đeci i mladima koji proživljavaju đetinjstvo i mladost na distanci i s maskama, postavila je pitanje Rundekova. Posebno je potencirala slučaj glavnog lika u svom romanu – Mirka, koji, iako genijalan i pun vrlinama, biva stigmatiziran od prosječne populacije. Zanemarujemo, rekla je Rundekova, da baš ta genijalna đeca mogu biti odbačena u svojoj sredini, te da se samo treba sjetiti Tesle, Galileja koji su proglašavani čudacima, neobičnima, i upravo zbog takvog nerazumijevanja život im je bivao nepodnošljiv. Dakle, u ovom djelu ja skrećem pažnju na pojedinca koji se mora uklopiti u sredinu, jer se genijalnost i dobrota u današnjem nesavršenom svijetu tretiraju kao devijacija, naglasila je.

Knjigu Melite Rundek “Slučaj Mirkovog brata” objavila je zagrebačka izdavačka kuća “Ljevak”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × one =