Podgoričko kulturno ljeto 2022. – No Borders Orchestra


No Borders Orchestra (NBO), ansambl koji čine vrhunski profesionalni muzičari s prostora bivše Jugoslavije, premijerno će se predstaviti podgoričkoj publici 24. avgusta, u 21 čas, u Velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore. Orkestrom rukovodi Premil Petrović, ujedno osnivač i umjetnički direktor.

Veliki doprinos ovogodišnjoj turneji NBO, visokog umjetničkog kvaliteta, dao je nedavno osnovani NBO Bord na čijem čelu je Beka Vučo. Poseban značaj čini inicijativa Vesne Pusić, članice NBO Borda, da se oko NBO-a okupe progresivni i proevropski “Gradovi/Gradonačelnici” regiona. Koncerti će ove godine biti održani u Podgorici, Sarajevu i Rijeci. No Borders Orchestra svjedoči o potrebi i mogućnosti da se muzikom prevaziđu nacionalne i društvene razlike radi opšteg dobra. Taj duh potreban je više nego ikad u svijetu za vrijeme i nakon pandemije. Smatraju da čovječanstvo mora da se ujedini oko zajedničkog cilja, i ostavi po strani razlike.

Turnejom “EMBRACING VULNERABILITY”, NBO predlaže da ne negiramo svoju trenutnu situaciju, ne bježimo, ne budemo žrtve, već nas poziva da ovu krizu vidimo kao priliku za promjenu, otvorimo se i duboko preobrazimo svoj način života. Prigrliti naše ranjivosti znači iskoristiti ih kao priliku da rastemo kao društvo i ujedinimo se u borbi za mir i razumijevanje. Izborom hrabrosti i ranjivosti otvaramo se za ljubav, radost, povezivanje i približavamo ispunjenom životu.

Koncert će biti organizovan u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore.

Ulaz je slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 7 =