Podgoričko kulturno ljeto – Autorsko veče prof. dr Milorada NikčevićaAutorsko veče prof. dr Milorada Nikčevića, akademika i člana Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, biće organizovano 25. jula 2019. godine na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ u 21:00 čas u okviru manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto“.

Profesor Nikčević je cijeli radni vijek proveo na sveučilištu u Osijeku, pa je neprocjenjiv njegov doprinos na povezivanju crnogorskih i hrvatskih institucija i priređivanju naučnih skupova u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Posebno se ističe njegov doprinos izradi prve Istorije crnogorske književnosti i njegova obrada perioda od 1852. do 1918. godine.

Takođe je osnivač i potpredśednik prvog Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” (1990), Nacionalne zajednice Crnogoraca (1993), predśednik je Crnogorskog društva “Montenegro–Montenegrina” u Zagrebu (1995–1997), Crnogorskog kulturnog društva “Montenegro – Montenegrina” u Osijeku (1997. god. do sada) i Demokratskog saveza Crnogoraca Republike Hrvatske (2006 – 2014). Sada je potpredśednik Hrvatsko-crnogorskog društva prijateljstva “Croatica Montenegrina” RH (2000. god. do sada). Već u dva saziva, član je Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

O stvaralaštvu i radu profesora Milorada Nikčevića govoriće: Aleksandar Radoman, Nela Savković-Vukčević, Sofija Kalezić i Boban Batrićević. Gošća večeri je violončelistkinja Teodora Uskoković. Medijator programa je Marijana Terić.