Podgoričko kulturno ljeto – Izložba Sandscapes Albane Ejupi


Izložba: SANDSCAPES

Umjetnica: Albana Ejupi

Kustos: Lukas Wolf

Moderna Galerija, Marka Miljanova 4, Podgorica

07. jun – 03. septembar 2023.

Otvaranje izložbe: Srijeda, 07. jun, 20 časova

          Izložba Sandscapes Albane Ejupi obilježena je posebnim fizičkim prisustvom, što je ostvarila prikazom prirodnih oblika tijela koji izmiču okvirima medijalno romantizovanih ideala ljepote, oblika koji posjeduju nepatvorenu i istinitu ljepotu. Ova prirodna ljepota izražena je kroz jedinstvenost narativnih površina u kojima su individualna životna iskustva ostavila traga. Za razliku od mnogih savremenih umjetnika, koji preuzimaju slike iz masovnih medija i obrađuju ih slikarskim tehnikama, Ejupi se fokusira direktno na živi model.

U svom studiju stvara fotografske skice nagihmodela. U tom procesu, Ejupi stvara ideje koje se u kasnijem slikarskom postupku razvijaju sasvim otvoreno i slobodno. Za Ejupi, slike uvijek dobijaju neočekivani razvoj, a sve češće se pojavljuju novi putevi koji brišu granice između figuracije i apstrakcije, slikarske površine i trodimenzionalne strukture, svijetlih boja i intenzivnih poteza četkicom.

Ejupi više voli da radi sa pijeskom nego zemljanim materijalima i uglavnom modelira apstraktna tijela ženstvenog izgleda. U tom procesu, ona rukama ili četkom nanosi pijesak na slike, stvarajući na taj način fizičke prostore percepcije. Ovoj tehnici prethodio je niz eksperimenata u potrazi za pravim vezivom, sve dok umjetnica nije pronašla odgovarajuću kompoziciju boje, pijeska i veziva i definisala reljefne teksture pijeska.

U seriji radova „Želja za intimnošću“ iz 2020. godine, prikazani su parovi tokom seksualnog čina. Oblik tijela ostaje dvosmislen. Položaji tijela uveliko se razlikuju od karakterističnih položaja i ličnih shvatanja o njima. Ejupi tako izaziva neposredne emocije kod publike, aktovima daje dodatnu dinamiku i, prije svega, dramatičnost, pozivajući posmatrača na razmišljanje o tome šta znači biti čovjek.

Njeno ispitivanje tema kao što su postojanje i postanje čovjeka, intimnost povezana sa zajedništvom, i tabu seksualnosti i osjećanja koja iz nje proističu, postalo je intenzivnije od ponovnog izbijanja ratova i pandemija, odnosno u vrijeme digitalizacije i napretka. Kontemplacija slike individualnog pokreće mnogo intenzivnije bavljenje ličnim iskustvima i perspektivama u današnjem svijetu. Kroz svoju umjetnost, Ejupi je uspjela da razvije sopstveni stil, inspirišući na različitim nivoima i izražavajući autentičnost koja prevazilazi digitalni konformizam, ali uspijeva da stvori osjećaj povezanosti.

Albana Ejupi je rođena 1994. godine u Prištini, Kosovo, a trenutno živi i radi u Beču, Austrija. Kroz svoju umjetnost bavi se duhovnim i društvenim aspektima ljudske prirode, posebno odnosom duha i tijela u kojem živimo. Kombinuje akte sa temama poput ideala ljepote, seksualnosti i ljubavi. Njena djela su svojevrstan kontrapunkt digitalizaciji, društvenim medijima i vještačkoj inteligenciji kroz ličnu percepciju, fokusirajući se u potpunosti na žanr slikarstva.

Prve veće samostalne izložbe Albane Ejupi su „U tvojoj golotinji je ljepota“ (2023) i „Akt na pijesku“ (2022) u Galeriji Lukas Fajhtner u Beču. Prije toga, serija radova „Želja za intimnošću“ (2021) bila je izložena u Muzeju umjetnosti Danubiana Meulensteen u Bratislavi, Slovačka. Pored učešća na grupnim izložbama, kao što su „Šetnja gradskom galerijom u Beču“ (2021 i 2020), i „Umjetnost u procesu – proces u umjetnosti“ (2017), njeni radovi su izlagani i na raznim sajmovima umjetnosti, uključujući ARCO LISBOA (Portugal), VOLTA Art Fair u Bazelu (Švajcarska), SPARK Art Fair u Beču (Austrija) i Vienna Contemporary (Austrija).

Ovom izložbom otpočinje ovogodišnje izdanje Podgoričkog kulturnog ljeta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × five =