Podgoričko kulturno ljeto – Promocija zbirke pjesama “Biću dobro” Lejle Kašić


Zbirka pjesama “Biću dobro”, autorke Lejle Kašić, biće promovisana u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, u utorak, 18. jula, u dvorištu Kuslevove kuće u 21 čas.

Knjiga sadrži pedesetak pjesama podijeljenih na cikluse koji su grupisani oko vodećih motiva i tema: feminizma i patrijarhata, mentalnog zdravlja, depresije, ljubavi, smrti, autorefleksije, disfunkcionalne porodice. – To je pedesetak razarajućih, obmanjujućih, strastvenih, gordih, nemoćnih, buntovnih trenutaka koji čine onu crticu između godine rođenja i godine smrti – istaknuto je u osvrtu na zbirku Kašićeve. Njeno pjesničko ostvarenje “Biću dobro”, navodi se dalje, riječi su utjehe, nade i ohrabrenja koje se poput niti mogu provući kroz svaki od ovih poetskih, ali i životnih ciklusa, i poslati poruku o pozitivnom ishodu.

Nakon završetka Gimnazije „Slobodan Škerović“, Lejla Kašić je završila osnovne studije na Filološkom fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za srpski jezik i južnoslovenske književnosti. Studirala je i na Karls-Francez Univerzitetu u Gracu, u Austriji. Specijalističke studije završila je na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, na Odsjeku za komunikologiju i medije. Potpisuje poetske zbirke Moja Crvena i Biću dobro. Njene pjesme su prevedene na mađarski, albanski, turski jezik, svoje mjesto su našle i u dvojezičnoj antologiji savremene poezije Južnih Slovena Mostarske kiše, kao i u trojezičnoj antologiji crnogorskih umjetnika Pjesnička svitanja.

Svoju poeziju voli da predstavlja uživo, na pjesničkim večerima, u interakciji sa publikom i smatra da je najvažniji i najljepši element svakog nastupa emotivna konekcija koja se ostvari sa prisutnima. Iza sebe ima brojne pjesničke večeri, kako samostalne, tako i kolektivne. Posebno je ponosna na saradnju sa Emirom Hadzihafizbegovićem i učešće na festivalu Dani Jurislava Korenića u Sarajevu. Poeziju je predstavljala u mnogim crnogorskim gradovima, kao i u Beogradu.

Aktivizam je sastavni dio njenog načina življenja. Bavi se pitanjima prava žena, LGBTQ populacije, kao i pravima životinja.

Aktivni radni angažman je počela u PR službi Ministarstva javne uprave, zatim u produkciji i realizaciji emisije „Dnevnica” a trenutno radi na Drugačijoj radio stanici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × five =