“Poetika Montenegrina” Bogića Rakočevića

Nedavno je iz štampe izašla antologija crnogorske poezije XX vijeka “Poetika Montenegrina” autora Bogića Rakočevića. Izdavači antologije su Nacionalna biblioteka Crne Gore i  Otvoreni kulturni forum sa Cetinja.

Bogic Rakocevic - 200
Književni kritičar, pjesnik i novinar Bogić Rakočević u antologiju crnogorske poezije XX vijeka uvrstio je 29 autora. Svaki od autora je predstavljen sa po pet pjesama, biografijom i kritičkim osvrtom priređivača.

Sredinom aprila 2013. godine u Nacionalnoj biblioteci “Đurđe Crnojević” na Cetinju, održano je predstavljanje antologije “Poetika Montenegrina”. Prenosimo prilog J. Đukanović koji se odnosi na predstavljanje knjige na Cetinju, a koji je objavljen u dnevnom listu “Pobjeda”. U narednom periodu prenijećemo tekstove Borislava Jovanovića i Lidije Vukčević koji su napisani povodom štampanja ovog veoma značajnog izdanja.

Pobjeda, srijeda 17. april 2013. godine

J.Đukanović

„Poetika Montenegrina“ na Cetinju: Najblistavije u stoljeću velikih patnji

CETINJE  – Antologija crnogorske poezije XX vijeka „Poetika Montenegrina“ Bogića Rakočevića predstavljena je u utorak veče u Nacionalnoj  biblioteci „Đurđe Crnojević“.

Promocija na Cetinju - 1

Komentarišući knjigu koja je objavljena kao izdanje OKF, direktorica CNB „Đurđe Crnojević“ Jelena Đurović kazala je da „Poetika Montenegrina“, zbog brižljivog izbora i referentnog priređivača, predstavlja vrijednu i reprezentativnu publikaciju.

-Izborom crnogorske poezije kroz četiri generacije pjesnika Bogić Rakočević dao je svoj sud najvrednijeg u našoj poeziji u stoljeću velikih ljudskih patnji i zadivljujućih dostignuća, i poziva čitaoca na nova čitanja i izučavanja naše savremene književnosti – kazala je Jelena Đurović.

Kanonsko djelo

Pohvale na račun učinka antologije Bogića Rakočevića nije štedjela ni književna kritičarka Lidija Vukčević. Između ostalog, kazala je da je u pitanju „zaista veličanstven trenutak“.

-Rakočević u svojoj antologiji čini neku vrstu presedana jer je vrlo sistematski, vrlo pažljivo, s vrlo mnogo ukusa sačinio antologiju u kojoj je intencija, možda i nesvjesna, njega kao sastavljača, bila da stvori kanonsko djelo – poručila je Lidija Vukčević.

Ona je naglasila da je u pitanju „djelo reprezentativno u svakom pogledu, u kojem se ukrštaju poetski kanoni, vrlo često i disonantni, ali na sličnom fonu mediteranske osjećajnosti pjesnika“.

– Izbjegao je Rakočević, koliko god je mogao, epski ton – ocijenila je Vukčević i zamjerila antologičaru što u knjizi nema „ženskog slova“.

Važnost i značaj

Doc. dr Nela Savković-Vukčević kazala je da antologija Bogića Rakočevića dokazuje značaj njenog preglednog promovisanja, vrijednovanja i sistematizovanja poezije.

-Antologiziranje je uvijek ambiciozan projekat, a Rakočević ga ostvaruje samouvjereno, iskustvom pjesnika i kritičara, svjestan da je svaki sličan presjek uvijek i subjektivan, iskreno zabrinut za sudbinu poezije, svjestan nametljivosti raznih savremenih „čuda“ – istakla je  Nela Savković Vukčević.

Naglasila je i da Rakočević ne piše samo da bi konstatovao potiskivanje pjesničke riječi „već vjerujući da se poezija ne može suštinski udaljiti od čovjeka“.

Direktor OKF Milorad Popović naglasio je da antologija „Poetika Montenegrina“ predstavlja „najambiciozniji poduhvat ove vrste za nas“

-Rakočevićeva antologija relevantan je presjek perioda od 100 godina  i pokazuje da crnogorska scena nije tako kako su neki mislili provincijalna, parohijalna. Vjerujem da svi koji se budu bavili, u Crnoj Gori ili van Crne Gore, našim pjesnicima morati konsultovati ovu knjigu – kazao je Popović.

Nije bilo moćnih ženskih glasova

Komentarišui svoj izbor, Rakočević je rekao da su u „antologiju ušli oni pjesnici koji se sami eksponiraju i deklarišu da pripadaju crnogorskom poetičkom korpusu“. Ponudio je i objašnjenje i za odsustvo „ženskog slova“.

– U cijelom XX vijeku, nažalost, u  sredini kakva je Crna Gora, patrijahalna, ratnička nije bilo tako moćnih, snažnih ženskih glasova koji bi zaslužili svojom snagom, poetikom da se nađu u jednom ovakvom reprezentativnom djelu – kazao je Rakočević.