Poklon knjige Hrvatskog sabora kulture

 

 

Zavidan kvalitet sadržaja na portalu Montenegrina.net dobrim dijelom je ostvaren zahvaljujući donacijama knjiga koje se odnose na crnogorsku umjetnost, kulturu uopšte, nauku i baštinu. Uvijek smo nailazili na razumijevanje izdavača – donatora koji su najčešće ispunjavali naše zahtjeve, često čak i više od toga. Do sad, obraćali smo se isključivo izdavačima iz Crne Gore.

Izbor objavljenih sadržaja zavisi i od interesovanja i zahtjeva pośetilaca portala. Slijedeći jedan takav zahtjev, nedavno smo uspostavili kontakt sa Hrvatskim saborom kulture, odnosno njegovim sekretarom dr sc Draženom Jelavićem. Nakon dobijanja traženih podataka, gospodin Jelavić je izrazio spremnost da Hrvatski sabor kulture donira određen broj primjeraka izdanja “Narodna nošnja Crne Gore” autorke Zorice Mrvaljević, nevladinoj organizaciji “Infomont” iz Budve, odnosno portalu Montenegrina.net. Uz zahvalnost na velikodušnoj odluci o donaciji, saopštili smo gospodinu Jelaviću da do realizacije ne može doći, jer za nas kao nevladinu i neprofitnu organizaciju predstavlja problem kako da preuzmemo knjige i da ih prebacimo do Crne Gore. Dobili smo odgovor da je to veoma lako i jednostavno ako se obratimo Veleposlanstvu Crne Gore u Zagrebu. Tako smo uradili i zaista se uvjerili u potpunu opravdanost tvrdnje gospodina Jelavića. Nakon našeg obraćanja, za par dana, dogovoren je sastanak, knjige su preuzete i dopremljene u Crnu Goru. Bio je ovo prvi kontakt naše nevladine organizacije sa Hrvatskim saborom kulture, isto tako i sa osobljem Ambasade Crne Gore u Zagrebu. Moramo naglasiti da smo na obje adrese naišli na veoma pozitivan odnos i izuzetno raspoložene ljude spremne da pomognu. Briga osoblja ambasade je nastavljena sve do momenta potvrde da su knjige preuzete od strane predstavnika nevladine organizacije “Infomont” iz Budve. Gospodin Dražen Jelavić je dao kontakte i preporuke kako da dobijemo i drugo njihovo izdanje “Starocrnogorske narodne igre” autora Vladimira Šoća. Zahvaljujemo se gospodinu Draženu Jelaviću na donaciji, osoblju Ambasade Crne Gore u Zagrebu za uspješnu realizaciju donacije, a posebno gospodinu Borisu Vukotiću, prvom sekretaru, koji je preuzeo izdanja.

Preuzimanje knjiga je izvršeno 16. januara 2018. godine u Zagrebu u prostorijama Hrvatskog sabora kulture.

Dražen Jelavić i Boris Vukotić

Hrvatski sabor kulture nam je donirao 50 primjeraka ove vrijedne knjige koja je prevedena na engleski, francuski i njemački jezik. Naravno, u biblioteci Montenegrine ćemo zadržati samo par primjeraka, a ostale pokloniti bibliotekama, kulturno-umjetničkim društvima i zainteresovanim pojedincima.