Pola vijeka stvaralaštva Dimitrija Popovića

Narodni muzej Crne Gore i Ministarstvo kulture organizuju promociju monografije povodom 50 godina umjetničkog stvaralaštva Dimitrija Popovića, koja će se održati u četvrtak, 29.avgusta u 20 časova, u Svečanoj sali „Ivan Crnojević“ u Vladinom domu na Cetinju.

Na promociji će govoriti ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović, direktorica Narodnog muzeja dr Anastazija Miranović, akademik Pavle Goranović, direktor izdavačke kuće „Skaner studio“ Dragi Savićević i Dimitrije Popović.

Luksuzna monografija umjetnika velike međunarodne i domaće reputacije, čiji je urednik bivši ministar kulture Hrvatske Božo Biškupić, na 620 strana obuhvata autorove tematske cikluse u vidu dvadeset odabranih tema, od mitske preko sakralne i svjetovne, sagledavajući umjetnikovo bogato izražavanje ljudskog tijela, od žrtvovanja i posvećenja, erosa i tanatosa, lijepog i ružnog, stvarnog i imaginarnog, do Hristovog tijela kao idelanog oblika i nadahnuća. Knjiga pokazuje raskoš i različitost medija kojima se Dimitrije Popović služio kroz decenije, od onih klasičnih poput crteža, slika, grafika, skulptura, pa do savremenih tehnika kolaža, asamblaža, fotografije, objekta, instalacije i performansa.

U knjizi se nalaze i fotografije koje svojom dokumentarnom vrijednošću ilustruju vrijeme nastanka određenih radova ili se dočarava atmosfera otvaranja umjetnikovih izložbi.

Monografija je izašla u biblioteci “Zlatni rez” izdavača Skaner studija i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a na koricama nosi umjetnikov autoportret iz 1974. godine koji je označen pojmom ART i koji, prema njegovim riječima, predstavlja sudbonosni profesionalni i umjetnički krst kojeg nosi poslednjih 50 godina.

Dimitrije Popović je rođen 1951. na Cetinju. Završio je studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Tokom boravka u Parizu 1974. upoznaje pariškog kolekcionara Davriera, pa u sastavu njegove zbirke izlaže 1978. u Galeriji Alexander Braumüller sa Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Fini i drugima. U Pforzheimu 1982, Galerija Liberta i Universal Fine Arts iz Washingtona, organizuju mu zajedničku izložbu grafika sa Salvadorom Dalijem. Iste godine, povodu velikog jubileja “Leonardo a Milano – 1482-1982”, izlaže ciklus crteža Omaggio a Leonardo u milanskoj Palazzo Sormani. Na 27. međunarodnom umjetničkom festivalu “Due mondi” u Spoletu organizovana mu je izložbu slika, crteža i grafika. U godini jubileja, dvije hiljade godina hrišćanstva, izlaže u Rimu ciklus raspeća CORPUS MYSTICUM u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo – l’Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu. Jedan je od petnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa, koji su pozvani da odgovore na “Pismo Pape Jovana Pavla II umjetnicima”.