Pośeta 2. Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici

 

sajam-knjiga

 

05. oktobar 2016.

 

Podgorica, a samim tim i Crna Gora, zadnjih nekoliko godina postala je prepoznatljiva po raznim manifestacijama i događajima iz oblasti kulture.

U tom pogledu od nemjerljivog je značaja Projekat organizovanja sajma knjiga koji je prošle godine pokrenut, i već drugu godinu realizuje, Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice.  Internacionalni sajam knjiga u Podgorici već daje jasan pečat toj vrsti prepoznatljivosti grada i države. Projekat je pokrenut, kako su kazali u Sekretarijatu, s ciljem da se pospiješe uslovi za rad izdavačkih preduzeća, unaprijedi status crnogorskih autora, ojačaju kulturne veze s pojedincima, preduzećima i institucijama iz zemalja regiona i svijeta. Naravno, stvarni pozitivni efekti će biti mnogo veći. Osim direktnih učesnika, na raznim aktivnostima koje su predviđene u toku trajanja Sajma, učestvovaće veliki broj pośetilaca, na koje će ovaj praznik knjige ostaviti pozitivan trag.

Portal Montenegrina.net sveobuhvatno prezentuje umjetnost, kulturu, nauku i baštinu Crne Gore, pa je sasvim prirodno da nijesmo mogli propuštiti ovaj kulturni događaj. Već prvog dana i prije zvaničnog otvaranja posjetili smo prostor sa štandovima, zatim izložbu ,,Simboli hiljadugodišnje državnosti Crne Gore”, a prisustvovali smo i prezentaciji knjiga.

Glavni izlagački prostor i dio za prezentovanje knjiga i predstavljanje autora smješteni su u prostorima „Capital plaze“, pa i to dovoljno govori da je organizator 2. Internacionalnog sajma knjiga i na taj način vodio računa da knjizi i autorima obezbijedi dostojan prostor kakav zaslužuju.

 

capital-plaza-1

capital-plaza-2

capital-plaza-3

 

Ukusno postavljeni i aranžirani štandovi sa ljubaznim predstavnicima izdavačkih kuća, ponudili su kvalitetan izbor knjiga za sve ukuse. Broj štandova je sasvim adekvatan osnovnom cilju Sajma, a to je, da se prije svega prezentuju izdavačka preduzeća i crnogorski autori. Naravno, veoma je poželjno da se takva koncepcija zadrži i u narednom periodu, jer nije dobro ako se Sajam knjiga pretvori u običnu tržnicu ili mjesto za preprodaju knjiga, u što se zadnjih godina u dobroj mjeri pretvorio veći broj sajmova. Dobra selekcija izlagača i bogat prateći program posvećen autorima i knjizi, to je ono što čini sajam knjiga kvalitetnim.

 

izlozbeni-prostor-1

izlozbeni-prostor-2

izlozbeni-prostor-3

izlozbeni-prostor-4

izlozbeni-prostor-5

izlozbeni-prostor-6

izlozbeni-prostor-7

izlozbeni-prostor-8

izlozbeni-prostor-9

izlozbeni-prostor-10

izlozbeni-prostor-11

izlozbeni-prostor-12

izlozbeni-prostor-13

izlozbeni-prostor-14

 

Nakon obilaska štandova i kupovine nekoliko knjiga od crnogorskih izdavača, pośetili smo  izložbu “Simboli hiljadugodišnje državnosti Crne Gore”. U reprezentativnom dijelu „Capital plaze“, postavljena je izložba koja je nedavno premijerno bila izložena na Cetinju. Izložba je projekat Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture, a autor je dr Anastazija Miranović.

 

izlozba-1

izlozba-2

izlozba-3

izlozba-4

izlozba-5

izlozba-6

 

U Diplomatskoj kuli Capital plaze, svakih sat vremena održavaju se  prezentacije knjiga. Osjećaj je veoma prijatan kad vidite da je prostor predviđen za slušaoce popunjen do posljednjeg mjesta i da pośetiocima nije teško zbog knjige stajati cijelo vrijeme prezentacije. Ovakve slike ohrabruju i govore da i u ovim vremenima poremećenih vrijednosti, postoji značajno interesovanje za knjigu i čitanje, ali i ukazuju na pravi izbor autora od strane organizatora Sajma.

 

prezentacije-1

prezentacije-2

prezentacije-3

 

U večernjim časovima, uslijedilo je svečano otvaranje Sajma.

 

ucesnici-otvaranja-sajma

 

U ime organizatora Sajma, obratila se mr Nela Savković Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice. Nakon pozdravnih riječi, Nela Savković Vukčević je između ostalog kazala da u godini velikih jubileja, obnovom nezavisnosti i sami smo doprinijeli bogatoj riznici crnogorske istorije i pokazali da kao i naši preci umijemo s besmrtnošću zborit. Više u video zapisu.

 

nela-savkovic-vukcevic

 

Autorka izložbe ,,Simboli hiljadugodišnje državnosti Crne Gore”, dr Anastazija Miranović je kazala da izložba apostrofira ključne momente u trajanju naše države kroz referente simbole: pečate, grbove, dinastije, zastave, povelje, ustave i druga originalna artefakta i dokumenta ali i odgovarajuće replike. Više u video zapisu.

 

anastazija-miranovic

 

Počasni gost Sajma je Bosna i Hercegovina. Emitovana je pozdravna audio poruka jednog od najpoznatijih bosansko hercegovačkih autora akademika Tvrtka Kulenovića, upućena 2. Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici. Bosna i Hercegovina je ovdje predstavljena prikazom, slikom svojih pisaca, ali i svojom baštinom koja je ušla u svjetsku baštinu, istakao je akademik Kulenović. Više u fragmentarnom audio zapisu.

 

 

Saradnja sa zemljom gostom Sajma, Bosnom i Hercegovinom, dogovorena je sa Ibrahimom Spahićem, predsjednikom Međunarodnog centra za mir u Sarajevu. “Posmatrajući postavljenu izložbu ,,Simboli hiljadugodišnje državnosti Crne Gore”, očigledno da je tradicija ključ za razumijevanje koraka u budućnost Crne Gore i da treba svi zajedno da napravite još jedan, dva, tri i beskonačno mnogo koraka da izgradite svoju zemlju, da sačuvate baštinu koju imate, koja je beskonačno vrijedna”, kazao je u svom obraćanju Ibrahim Spahić. Više u fragmentarnom video zapisu.

 

ibrahim-spahic

 

2.Internacionalni sajam knjiga otvorio je Dževad Karahasan, književnik i redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta Sarajevo. “Lijepo je govoriti na Sajmu knjiga, jer knjiga je drugi temeljni oblik otvorenosti i otvaranja. Kad otvorite knjigu, vama se otvori i neki drugi svijet. Kad otvorite knjigu, vi se otvorite nekome drugome. Knjige imaju lijepo mistično značenje koje nas otvara“, kazao je u svojoj besjedi Dževad Karahasan.

 

dzevad-karahasan

 

POŚETIOCI NA OTVARANJU SAJMA

posjetioci-na-otvaranju-sajma-1

posjetioci-na-otvaranju-sajma-2

posjetioci-na-otvaranju-sajma-3

posjetioci-na-otvaranju-sajma-4

posjetioci-na-otvaranju-sajma-5

posjetioci-na-otvaranju-sajma-6

posjetioci-na-otvaranju-sajma-7

posjetioci-na-otvaranju-sajma-8

posjetioci-na-otvaranju-sajma-9

 

Tokom trajanja Sajma, planirane su na desetine raznih aktivnosti, u kojima će učestvovati impozantan broj autora, naučnika, medijatora iz raznih zemalja.

Bosna i Hercegovina kao gost Sajma, prirediće niz zanimljivih dešavanja, od izložbi, filmova, koncerata, preko kojih će predstaviti savremeno stvaralaštvo, ali i duhovnog naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Dan prije svečanog otvaranja Sajma, organizovano je uvodno predavanje na kome je prezentovano stvaralaštvo Dževada Karahasana.

Ako je po onoj narodnoj da se po jutru dan poznaje, na osnovu viđenog prvog dana Sajma, reklo bi se da će ovo biti veoma kvalitetna kulturna manifestacija, odnosno još jedan u nizu uspješno realizovanih projekata Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 4 =