Posjeta galeriji “Miodrag Dado Đurić”

 

26. maj 2012.

 

 

Crnogorska galerija umjetnosti
“Miodrag Dado Đurić” na Cetinju

 

Obilježavanje  nekoliko značajnih datuma u drugoj polovini maja uslovili su organizovanje raznih kulturnih dešavanja u cijeloj Crnoj Gori. Naravno, kako i priliči kad su kulturna dešavanja u pitanju, centar tih događanja bila je prijestonica Cetinje. Hronološki gledano, u petak 18. maja bio je Dan muzeja, u subotu 19. maja Noć muzeja i 21. maja dan koji je jedinstven u istoriji države – Dan nezavisnosti Crne Gore.  Ovi datumi bili su više nego dovoljan razlog da se organizuje niz kulturnih manifestacija, ali i prilika za otvaranjem novih objekata za potrebe kulture preko kojih će se na najbolji mogući način prezentovati naša država. To je način koji je svojstven savremenim državama svijeta koje koračaju naprijed ali veoma vode računa da sačuvaju i prezentuju drugima svoju kulturu, umjetnost, nasljeđe…

Na Balšića pazaru na Cetinju, u nekadašnjoj zgradi Trgoprometa, otvorena je galerija kojoj je dato ime “Miodrag Dado Đurić”.  Prosto je nevjerovatno kako se sa malo riječi može reći mnogo, saopštiti nešto veliko.  Galerija “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju – da li je još nesto potrebno reći o imenu i mjestu galerije?

Pokušaćemo da vam prikažemo izgled renovirane i za potrebe umjetnosti savremeno opremljene galerije, odnosno prostora predviđenog za izlaganje radova. Na početku par fotografija koje prikazuju spoljašnji izgled galerije.

 

 

Prizemlje galerije je predviđeno za administrativni dio i prostor u kome su izložena izdanja Narodnog muzeja Cetinje. Tu se mogu naći katalozi raznih izložbi, monografije umjetnika, izdanja koja se odnose na kulturu, umjetnost i tradiciju Crne Gore.

 

 

 Četiri sprata novog zdanja su za izložbeni dio. Veliki prostor, funkcionalan sa dosta dnevne svjetlosti. Ljubazni domaćini su nam objasnili da je zgrada opremljena svim tehničkim novotarijama, neophodnim da se obezbijede optimalni uslovi za umjetnička djela i na duži rok u smislu temperature, svjetlosti i td.

 

 

Prva izložba  u novoj galeriji organizovana je u saradnji Umjetničkog muzeja i Centra savremene umjetnosti. Zastupljeno je oko 70 autora a izložani su radovi moderne i savremene crnogorske umjetnosti od prve polovine 20. vijeka do danas. Pomenućemo neke od njih: Petar Lubarda, Gojko Berkuljan, Jovan Zonjić, Mihailo Vukotić, Milo Milunović, Miloš Vušković, Risto Stijović, Branko-Filo Filipović, Miodrag-Dado Đurić, Stevan Luketić, Vuko Radović, Luka Tomanović,  Aleksandar Aco Prijić, Cvjetko Lainović, Vojo Stanić, Dimitrije Popović, Marina Abramović, Nikola Gvozdenović, Pavle Pejović, Uroš Tošković, Krsto Andrijašević, Srđan Vukčević, Rajko Todorović Todor, Zlatko Glamočak, Ratko Odalović, Draško Dragaš, Danijela Mršulja, Irena Lagator Pejović, Ivanka Vana Prelević, Ivan Kapičić, Adrijana Gvozdenović, Tadija Jančić, Mirko Radonjić i drugi. Radi se zaista o velikom broju izloženih radova koje je nemoguće sve obuhvatiti u ovom prilogu, pa vam iz tih razloga prikazujemo manji broj, ali još uvijek dovoljan da steknete osjećaj koliko se vrhunskih umjetničkih radova nalazi na jednom mjestu.

 

 

 

Uživanje u razgledanju umjetničkih djela upotpunjeno je i posmatranjem autentične arhitekture Cetinja. Staklena fasada galerije omogućava dobru preglednost nad objektima starog urbanog jezgra Cetinja. Sa zadnjeg sprata galerije pruža se dobar pogled pa imate osjecaj kao da se nalazite na nekom vidikovcu.

 

 

Kad se nalazite u ovakvom prostoru osjećate neku pozitivnu energiju pa vam nekako sve izgleda drugačije. Nastojali smo da upijemo što više od izloženog i da se ovaj pozitivni osjećaj nastavi i nakon izlaska iz galerije. Nijesmo ni primijetili da ističe drugi sat našeg boravka i da se vrijeme naglo promijenilo u odnosu na vrijeme našeg ulaska.  Zadesila nas je i cetinjska kiša koja se obično vezuje za neka negativna osjećanja. Sa mjesta đe smo se nalazili nama to nije izgledalo tako, pa smo morali da napravimo i nekoliko fotografija.

 

 

Postavka sa prve izložbe u Crnogorskoj umjetničkoj galeriji, po informacijama koje smo dobili, traje do septembra. Vremena ima sasvim dovoljno, pa preporučujemo svim ljubiteljima likovne umjetnosti, a i onima koji to žele postati da obavezno posjete izložbu. Neumjesno bi bilo da vam savjetujemo da svratite na Cetinje prilikom odlaska na more i posjetite galeriju. Ovakve izložbe se ne posjećuju u prolazu, zbog njih se namjerno dolazi na Cetinje.

 

Fotografija galerije noću je vlasnistvo akademske vajarke Danijele Mršulje.
Ostale fotografije su vlasništvo sajta www.montenegrina.net i mogu se prenositi u drugim medijima jedino uz navođenje izvora- Montenegrina.net (i linka, ukoliko se radi o online mediju).