Posjeta otpravnice poslova Ukrajine i NB “Njegoš” sa Cetinja opštinama Petnjica i Rožaje

U duhu multikulture i najljepše kulturne saradnje na promovisanju knjige otpravnica poslova Ukrajine u Crnoj Gori Nataliya Fiyalka zajedno sa predstavnicima savjeta JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” sa Cetinja Božidarom Proročićem i Oliverom Martinović bila je u posjeti opštinama Petnjica i Rožaje. JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” na čijem je čelu Irena Nenadović  je donirala više od stotinak naslova za školu 25. maj Petnjica kao i školama u Rožaje i to osnovnoj školi u Dacićima (izdanja na albanskom jeziku) i osnovnoj školi Mustafa Pećanin u samom centru grada.

Sa lijeva Isljam Ćeman, Nataliya Fiyalka, Božidar Proročić, Olivera Martinović,
Samir Agović

            Tokom vrlo uspješne posjete školi 25. maj u opštini Petnjica goste je zajedno sa svojim kolektivom dočekao i ugostio direktor Isljam Ćeman. Tokom ove radne posjete pored uposlenih prisustvovali su i zamjenik presdjednika opštine Petnjica Muslija Kalić i direktor Centra za kulturu Petnjica Sinan Tiganj. Tokom same posjete otpravnica poslova Ukrajine Nataliya Fiyalka se upoznala sa istorijatom škole brojem učenika, njihovim aktivnostima. Otpravnica poslova Ukrajine  je uručila vrijedna izdanja iz ukrajinistike. Dok su predstavnici savjeta JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” donirali više od pedesetak naslova za potrebe školske biblioteke. Iskazano je obostrano zadovoljstvo i želja za uspješan nastavak saradnje. Direktor Isljam Ćeman je predstavio gostima način na koji je unapredio rad škole i koliko je važno zaista biti pravio pedagog posvećen profesiji sa entuzijazmom i ljubavlju koje on nosi u sebi.  Nakon zvaničnog dijela goste je primio presjednik opštine Petnjica Samir Agović koji je gostima prezentovao razvojne mogućnosti i šanse opštine Petnjica ali se osvrnuo i na istorijat nastajanja iste. Nakon završenog razgovora predsjednik opštine Petnjica Samir Agović je uručio vrijedne publikacije koje govore o istorijatu nastanka ,,Bihorskog ćilima” Otpravnica poslova Natalija Fiyalka se intresovala o razvoju ruralnog područja i proizvodnji zdrave hrane. Predsjednik Agović se tokom prijema intresovao o mogućnostima saradnje sa Ukrajinom. Nakon razgovora su uručena vrijedna izdanja iz oblasti ukrajinistike predsjedniku opštine. Predloženo je da se opština Petnjica poveže sa sličnom opštinom u Ukrajini kako bi se na jedan poseban način povezali i razmijenili iskustva u oblasti ruralnog razvoja i proizvodnje zdrave hrane.  U duhu i maniru dobrog domaćina predsjednik Agović je svoje goste poveo u obilazak Centra za kulturu zajedno sa Sinanom Tiganjom i svojim saradnicima, đe su gosti imali priliku da upoznaju se bliže sa kulturom i običajima Bihoraca. Sinan Tiganj direktor Centra za kulturu Petnjice predstavio je značajna izdanja ove ustanove njen rad i doprinos ali i kontinuitet kvalitetnih programa koje se pod okriljem ove ustanove izvode Nakon zvanične posjete predsjednik Agović je upriličio prigodan koktel ukazujući svu pažnju i poštovanju gostima, iskazujući ličnu zahvalnost za posjetu i donacije vrijednih izdanja.

                                         POSJETA ROŽAJAMA

            Otpravnica  poslova Ukrajine Nataliya Fiyalka i članovi savjeta  JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš”nastavili su svoj put prema Rožajama. Posjetili su osnovnu školu u Dacićima na čijem je čelu Hadži Ljajči (alb. Haxhi Lajçi) gdje se nastava odvija na albanskom jeziku.

Posjeta osnovnoj školi u Dacicima

Direktor Hadži Ljajči (alb. Haxhi Lajçi) je upoznao goste sa problemima kojima se suočava od kada je škola postradala u požaru u maju 2020. godine. Govorio je o iskrenoj želji da što prije počne rekonstrukcija škole kako bi djeca imala adekvatne uslove za svoje obrazovanje. Školi su uručena izdanja na albanskom jeziku sa željom da biblioteka ima što više naslova ali i da se počne sa reknstrukcijom škole. Njegov nesebičan entuzijazam tokom razgovora poazao je njegovu iskrenu posvećenost obrazovanju u Dacićima. Hadži Ljajči (alb. Haxhi Lajçi) je ostavio jak utisak na svoje goste i potrudio se na najljepši način da predstavi izvorno gostoprimstvo Albanaca svog rodnog kraja.

Sa desna Ejup Nurković, Nataliya Fiyalka, Božidar Proročić i Olivera Martinović
u Bošnjačkom vijeću CG

            Nakon ove posjete Otpravnica  poslova Ukrajine Nataliya Fiyalka i članovi savjeta  JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” Božidar Proročić i Olivera Martinović su bili gosti Bošnjačkog vijeća Crne Gore đe ih je toplo i srdačno dočekao presjednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore sa svojim saradnicima gospodin Ejup Nurković. Tokom razgovora sa Otpravnicom poslova Nurković je govorio o ulozi i značaju Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori o povezivanju i saradnji. Gospodin Ejup Nurković je hronološkim redom govorio koliki značaj i ulogu ima Bošnjačko vijeće u očuvanju kulture i identiteta Bošnjaka u Crnoj Gori ali i šire.  Otpravnica poslova Ukrajine Nataliya Fiyalka je govorila o mogućem povezivanju i saradnji sa Krimskim Tatarima i da je veoma značajno da kroz prizmu kulture i istorije bolje upoznaju jedni druge. Ovom prilikom su donirane prigodna izdanja za Bošnjačku biblioteku koja broji više od osam hiljada naslova. Nakon uspješnog razgovora koga su pratili i predstavnici RTV Rožaje sa izuzetnim profesionalcem novinarom Gordanom Ganić predsjednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore gospodin Ejup Nurković je upriličio koktel.

 Nakon ove posjete Otpravnica  poslova Ukrajine Nataliya Fiyalka i članovi savjeta  JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” Božidar Proročić i Olivera Martinović su posjetili jednu od najstarjih i najznačajnih škola u opštini Rožaje. Osnovnu školu ,,Mustafa Pećanin” na čijem je čelu neumorni prosvjetni neimar Prof. dr Ibro Skenderović. Prof. dr. Ibro Skenderović je predstavio gostima brojne projekte koje je uradio za ovu školu u prošlim godinama. Tokom samog razgovora posjete Otpravnica  poslova Ukrajine Nataliya Fiyalka je predložila da djeca iz Rožajskih osnovnih škola učestvulu na brojnim literarnim i drugim konkursima u Ukrajini, kao i mogućnost povezivanja sa osnovnim školama u Ukrajini i saradnji sa istim na brojnim poljima. Vrlo konstruktivan razgovor trajao je više od sata pored gostiju razgovoru i Safet Kalač direktor direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete.

U večernjim časovima na samom kraju radne posjete  Otpravnica  poslova Ukrajine Nataliya Fiyalka i članovi savjeta  JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” Božidar Proročić i Olivera Martinović susreli su se na samom kraju radne posjete sa istaknutim intelektualcima, profesorima i preduzetnicima iz Rožaja razgovarajući o brojim temama za bolju i snažniju saradnju koja se može uspostaviti sa Ukrajinom na brojnim poljima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 9 =