Postavljanje pitanja vezana za porijeklo

Poštovani posjetioci Montenegrine!

U proteklom periodu dobili smo dosta vaših pisama koja se odnose na traženje određenih podataka za vaše pretke, porijeklo, rođake, prijatelje, prezime i slično.

Veoma dobro razumijemo vašu želju da saznate nešto više podataka o prošlosti vaše porodice. Poznato vam je da u Crnoj Gori ne postoji određen biro ili agencija koja se bavi tim pitanjima. Jedina mogućnost da se dođe do nekih informacija je da se traže prezimenjaci i da se preko njih dođe do određenih podataka ili da se određeno lice profesionalno angažuje da pretražuje arhive i raznu dokumentaciju po svim opštinama Crne Gore.

Osobe koje su direktno uključene u uređivanje Montenegrine su studenti i/ili zaposlena lica, koje svo svoje slobodno vrijeme poklanjaju Montenegrini. U tom smislu nije moguće njihovo dalje angažovanje po drugim pitanjima. Kako nemamo nikakvih stalnih izvora finansiranja niti donacija, ljudi angažovani na ovom projektu kompletan posao obavljaju volonterski, a samim tim nemamo mogućnosti da angažujemo još nekog ko bi se bavio ovim pitanjima.

Kako nam je želja da vam na neki način pomognemo, odlučili smo da otvorimo posebnu stranicu na kojoj bi uz vašu saglasnost objavljivali vaše pismo sa e-mail adresom, tako da vam se mogu javiti svi oni koji nešto znaju o onome što vi tražite. Za ovu namjenu koristite mogućnost slanja pitanja putem formulara koji je namijenjen za komentare a nalazi se na kraju ove stranice.

Iskreno se nadamo da će značajan broj naših korisnika uspjeti da dođe do podataka koje traži, a možda će ovakve akcije navesti i nadležne državne organe da pokrenu neki servis kako bi pomogli svojim građanima i našim ljudima u dijaspori.

Molimo Vas da postavljate pitanja samo za prezimena za koja pretpostavljate da vode porijeklo iz Crne Gore.

Slanjem pisma putem formulara na ovoj stranici, podrazumijeva vašu saglasnost za njegovo javno objavljivanje.

Obavezno upišite e-mail adresu na koju želite da vam posjetioci šalju odgovor.

763 Comments

 1. My family name was Kascelan from Montenegro. My grandfather Niko Kascelan and hiw father Stefan Kascelan moved to Istanbul. Then my family moved to Athens Greece and changed there name to Kastrinos. I wonder if it is possible to find relatives in Montenegro or elsewhere.

 2. Poštovanje,
  Moje prezime je Pašić.
  Moji preci unazad 5-6 (možda i više) kolena su živeli u selu Budisavci, opština Klina, Pećki okrug na Kosovu i Metohiji.
  Jedina informacija koju imam je da su naši preci Đuraškovići iz Ceklina kod Cetinja.
  Da li neko zna nešto o tome?

 3. Postoje li neke informacije za poreklo prezimena Mitrovic, krsna slava sv. Luka?
  Moji Mitrovici su ziveli u Leskovcu i poslednji predak za koga znam je Dobrivoje Mitrovic rodjen 1897. godine. Imao je cerku Zagu, koja je kasnije zivela u Nisu i sinove Nikolu i Ljubisu. djordjenisa@gmail.com

 4. Interesuje me danli neko ima informaciju o Novakovićima koji su se doselili u okolinu Šapca u selo Krnule davno. Navodno su tu doselili iz Han Pjeska, a tu su došli iz okoline Kotora. Krsna Slava je Sv. Trifun.

 5. Poštovani…moja mama je djevojačko Kostić i govorila je da su 3 brata doselila iz Crne gore u selo Mezgraja, Ugljevik Republika Srpska. Da su to bili Kosta, Kojo i treći mislim da je Pajo, ali ta njega nisam sigurna. To bi moglo biti 1800-ih godina. Od tog Koste je prezime Kostić. Krsna slava sveti Jovan Krstitelj! Fale li kome preci sa tim imenima?

 6. Poštovanje svima,molio bih Vas da mi pomognete oko sastavljanja rodoslova za prezime Čolović. Znam da su poreklom sa Čeva od Djukanovica. Slavim Arandjelovdan.

  • Nemanja, mog muža familija je Čolović, slava Arandjelovca, od kako znaju za sebe su iz Šumadije, ali slava je ista kao i tvoja, možda su i preci.

 7. Evo da napišem nešto, a ne znam hoće li ko da mi veruje. Neka me velika muka pritisla, pa sam ozbiljno razmišljao o tome da promenim i ime i prezime, taman kako je moj predak uradio kada se doselio u Toplicu. Odlučim se tvrdo da tako postupim. Zaspim tu noć, ujutru se probudim – i sve shvatim. Kako baš taj dan da mi se otvori – e to ne znam.

  Moj predak, dobar i bistar čovek koji je umeo da privuče pažnju, i na koga sam se izmetnuo, zvao se Krsta Savić. Generacija mojih pradedova nikako nije mogla da kaže kako se zvalo selo u Crnoj Gori iz koga su. Svako je malo drugačije upamtio, a ja sam nekako zaključio da je Crmnica. Uradismo haplotip, E-V13, Crmnica, nema laži i nijedna baba nije prevarila.

  Taj moj predak je bio od Gardaševića, držali kafanu u Peći dok on ne pobi neke Turke i uteče za Srbiju.

  E ti Gardaševići nisu mogli da imaju dece, nego su od neke babe iz Crne Gore koja je ostala sa siročićima posvojili jedno najmladje koje je bilo bistro. Dece je tu bilo 7 ili 8, a baba sa njima sama ostala.

  I evo raspleta priče.

  Krsta Savić, ili Petar Gardašević, je lepo sve sakrio, ali tako da se nadje…

  Svakome je različito kazao ime sela, kao da su svi gluvi, a u Crmnici ima selo Gluvi Do.

  I taj Petar Gardašević postane Krsta Savić, a u Gluvom Dolu ima Krsićevići koji su iz šire porodice Savića!?

  Ja htedo da čoveku vratim staro prezime, kad ono shvatih da je on već sebi jednom vratio staro prezime.

  Ako ima neko da ovo čita, a da nam se priče preklapaju, neka napiše neki odgovor.

  • Dobar dan, Aleksandre
   I ja sam iz Gluhog ( ne Gluvog) Dola iz Crmnice.
   Pitala sam strica, u pravu ste- Krsicevici su zivjeli u Gluhom Dolu, ogranak su Savića,davno su se odselili, ima više od vijeka. Imanje im je blizu crkve u selu.
   Pozdrav, Lidija Spičanović

   P.S. Vjerovatno Vam se predak zvao Krsto, a ne Krsta

  • Ne bi bilo loše da se ovo podijeli sa sajtom “Poreklo”, ukoliko si siguran u svoju konstataciju i ukoliko je rezultat “E-V13” (na koji ciljam) karakterističan za taj kraj, čisto iz razloga jer Gluhodoljane i Dupiljane vezuju predanje o zajedničkom, vasojevskom porijeklu, i slava Aranđelovdan, a Dupiljani su ispali R1a.

 8. Poštovani,moji Ivanovići su negde oko prvog srpskog ustanka doselili u Majur,Ribare,Slepčević kod Šapca iz Semberije.Krsna slava je Jovanjdan.Porodični nadimak u Majuru Bunguri.
  U Semberiji se često stanovništvo selilo preko Drine i nazad u zavisnosti od situacije.Ono što sam saznao to je zabeleženo ime Đoko Ivanović 1815.u selu Majur.Po drugoj verziji vodimo poreklo od Ivana Jankovića koji je došao još ranije i bio u prve tri porodice koje su osnovale Majur kod Šapca.
  Opet ima i zvanican podatak u aktu 395 Šabačkog magistrata 1828 da je prvi zabeležen Živan Ivanović,Jovo Ivanović,pa pomenuti Đoko kao ubog i da su potomci Ivana Jankovica s prebivalištem u Slepčeviću a imanjem u Motovilu(preteča imena Majur)…koji se često sporio pred magistratom od 1808 do 1812.Zanimalo bi me poreklo.Hvala

 9. Opet ima i zvanican podatak u aktu 395 Šabačkog magistrata 1828 da je prvi zabeležen Živan Ivanović,Jovo Ivanović,pa pomenuti Đoko kao ubog i da su potomci Ivana Jankovica s prebivalištem u Slepčeviću a imanjem u Motovilu(preteča imena Majur)…koji se često sporio pred magistratom od 1808 do 1812.

 10. U Semberiji se često stanovništvo selilo preko Drine i nazad u zavisnosti od situacije.Ono što sam saznao to je zabeleženo ime Đoko Ivanović 1815.u selu Majur.Po drugoj verziji vodimo poreklo od Ivana Jankovića…negde se pominje i kao Ivan Jovanović koji je došao još ranije i bio u prve tri porodice koje su osnovale Majur kod Šapca.Hvala.

 11. Poštovani,moji Ivanovići su negde oko prvog srpskog ustanka doselili u Majur,Ribare,Slepčević kod Šapca iz Semberije.Krsna slava je Jovanjdan.Zanima me poreklo ako je moguće.Hvala.

 12. Poštovani, Moja porodica vodi poreklo iz Crne Gore, U Zapadnu Srbiju su se preselili krajem 18 ili početkom 19 veka. Po nekim podacima u koje sumnjam, moj predak , pop Nikola Vukotić, 1807. se sa Čeva preselio u selo Bjeluša na obroncima Zlatibora. Po tim podacima on je imao neki sukob u rodnom kraju nakon kojeg se preselio sa porodicom a nakon toga je započeo službu u selu Bjeluša kod Arilja. Kasnije su njegovi sinovi uzeli prezime Popović po njemu. Mi slavimo Đurđevdan a Vukotići sa Čeva slave Aranđelovdan što dovodi do sumnje. Međutim jedan čovek koji piše rodoslove takođe izražava sumnju u tačnost tih podataka da je on sa Čeva i pominjao mi je neke druge familije Vukotić iz Crne Gore ispod neke planine Koritnik ili Kopitnik. Voleo bih da znam, ima li drugih Vukotića u Crnoj Gori i iz kojih su oni krajeva. Unapred Hvala!

 13. Pozdrav, pokušavam da napravim porodično stablo, nemam mnogo informacija osim da mi je pokojni deda Radula 50i neke živeo u selu Sijarina,otac mi je tamo rodjen kao i stričevi,od rodbine sam posećivao u Retkoceru ocevog ujaka Radoša Milutinovića .Ako neko ima informacija o Rovčaninima u Sijarini i kako su oni tamo dospeli bio bih zahvalan da mi pise na mail : rovchaninm@yahoo.com

  • Углавном је становништво Срема и самог југа Бачке као етапну фазу пресељења имало Мачву.У поцерским (мачванским) Метковићима постоји читав род који слави Михољдан.Ту требате и морате тражити своје порекло…Постоје данас ДНК тестови и ако постоји сродство лако ћете га утврдити.
   Иначе те породице тврде да су дошле из некада српског села Вид крај Метковића у Хрватској

 14. Postovanje,
  Prezime Mladjenovic , Slava Sveti Luka.
  Nadjoh dokumenta od prve polovine 17.veka koji vode do Niksica. Danas ima 7-8 porodica u Niksicu, 2-3 u Podgorici, 2-3 u Budvi I 1 u Baru. Zanima me tacno koje mesto kod Niksica, pleme i potencijalno poreklo pre Niksica, jer sam negde nasao i Trebinje. Hvala

 15. Pozdrav, interesuje me ako se nesto vise moze saznati o mojoj lozi Pejovica. Ja sam iz Bosne, deda mi je nekada davno pricao i kako smo dosli ovde. Bilo je sedmoro brace Pejovica, jedan je ubio Agu jer nije dozvolio da mu dira zenu. Tada su sva sedmorica morala da se rastanu ne znajuci jedan za drugog da ih ne bi nasli i zatrli lozu. Moj predak je pobjegao u Visegrad. Tako smo mi zavrsili u Bosni. Ne znam im ni imena ni odakle su. Voljela bi saznati vise. Hvala

  • Прво и основно,важи и за све остале,наведите крну славу.Нисте ни свесни колико може помоћи приликом истраживања порекла.Нарочито оне ретке.Пејовић је чешће презиме него што мислите…
   За почетак крените од овог текста и коментара испод њега које су оставили ваши презимењаци…Можда пронађете неку везу.Ако не,увек може да се неки мушкарац из ваше породице тестира Y DNK (дакле порекло по мушкој линији) и несумњиво разрешите ваше порекло.
   Поздрав

 16. Interesuje me poreklo prezimena Kacarevic. Deda je govorio da su Kacarevici od plemena Niksica iz Stare Hercegovine. Tri brata su u, mislim, 18. veku dosla u Srbiju. Jedan se nastanio u Mionici (od koga poticem), drugi oko Sapca, a treci oko Arandjelovca. Slava nam je Sveti Luka. Ako neko nesto zna nek mi se javi na e-mail zokkacpop@gmail.com.

 17. Pomaže Bog svima, ako bi mogao neko da mi pomogne da saznam ( ako je to moguće) da saznam kada je i koji predak došao iz Crne gore u Srbiju? Moje prezime je Radonjić, moj otac je rođen u selu Lukovo kod Svrljiga, znači taj deo Srbije je u pitanju.

  • Poreklo.rs imate jako puno info , i jako puno “hronologije sela” i gradova , prati se prezime , loza , slava , itd

 18. Poštovanje!
  Interesuje me da li u Crnoj Gori ima Stojanovića koji slave slavu Ignjat dan, 02.januara. s obzirom da sam tražeći porijeklo kako bih djeci napravila porodično stablo došla do podatka da je neki Stojanović Nikola, donesen u Bosnu (Brusnica selo okolina Maglaja) kao mali da se prezivao Stojanović negdje oko 1850. godine, to je sve do kuda sam uspjela doći, veliki dio njegovih potomaka imam podatke ali me interesuje nešto još dalje, kažu da je navodno donesen iz Crne Gore. Hvala mnogo ako bilo ko bude imao neki podatak. Moja adresa biljado@gmail.com

  • Poštovanje, moje prezime je takođe Stojanović. U mom naselju nas karekterišu kao Crnogorce, zbog kraja iz kog se moj pokojni deda doselio u Niš. Moj pokojni otac je sredinom ’90 – ih, našao neke ljude u Beranu koji se prezivaju Stojanović. Pokušavam da saznam nešto više o svom poreklu. Mi smo iz sela Bačije u okolini Prolom Banje. Moja adresa je milan.sto777@gmail.com

 19. Molim vas poreklo mi je iz zaseoka /krici/,sto vodi od kanjona tare prema kolasinu.Potom su dobili prezime kricka zbog dece koja su kricala i da neduzim pricu,pleme drobnjaka koje je bilo ratoborno oterali su negde u 12 ili 13 veku,moje prapretke.Ako neko zna ili moze da mi pomogne neka mi posalje poruku.

  • Све о Кричима
   Први дио
   https://www.poreklo.rs/2017/10/02/krici-tragom-izgubljenog-plemena-prvi-dio/

   Други дио
   https://www.poreklo.rs/2017/10/06/krici-tragom-izgubljenog-plemena-drugi-dio/

   Трећи дио
   https://www.poreklo.rs/2017/10/14/krici-tragom-izgubljenog-plemena-treci-dio/

   Од овога ништа озбиљније и детаљније нећете пронаћи на интернету.
   У кратким цртама:
   Староседелачко (влашко) племе на Балкану.Матица им је била данашње подручје Дробњака и долине Таре.Након што су их Дробњаци победили велики дио њих се сели у друге крајеве.Данас их има највише има у Затарју (општина Пљевља),Дробњаку (Годијеље),Лици и Далмацији.Свуда су се расељавали тако да је једна група отишла чак до западне Албаније,у близини Охридског језера.Има их наравно и по Србији.
   Углавном славе Светог Ђорђа (преузели од Дробњака).Да би сте знали да ли сте кричког поријекла морате бити у току са генетичким истраживањима које спроводи сајт poreklo.rs.Тамо у већини случајева могу да повежу да ли ваше данашње презиме потиче од неког рода које је доказано кричког поријекла.Наравно и ДНК тестирање да све то потврди.За Криче је специфична хаплогрупа Ј2б М205.
   За вас,а и све остале заинтересоване за своје поријекло сваке године крајем Априла (22-ог) традиционално постоји велика акција тестирања са попустом од 50% на њиховом сајту poreklo.rs.Цијена буде 60е умјесто 120е.Исти попуст остварујете и за Српски ДНК дан у првој половини Септембра а од скоро постоји новогодишња акција.Није стриктно везано за један дан.Акција обично траје 7-14 дана и може да се пријаве сви заинтересовани без обзира место становања и националност.Детаљна упутства имате на њиховом сајту и форуму.Немате бољу опцију за утврђивање поријекла.Предања могу да слажу али наука не.

 20. Nemanja, ja sam Stijović i mi smo se prije prezivali Popović. Vasojevići smo i potičemo od Popovića iz Lijeve Rijeke. Stijovići koji su u Podgorici su od Novakovića iz Drobnjaka. Stim što si me sad zaintrigirao. Postoje Stijovići iz Budimlje koji slave Đurđic. E sad, jedan poznanik kome je baba od Stijovića koji su od Novakovića, mi kaže da su oni jedno sa Popovićima. Sad ovi Stijovići u Podgorici su čuveni trgovci bili i od njih je i vajar Risto Stijović.

  • Ivane, hvala na informacijama.Ono sto ja znam a sto postoji u dokumentima jeste
   da su Stijovici u Podgorici od kojih je Risto Stijovic,Sestici i Popovici jedna porodica koja se ranije prezivala Novakovic.

  • Здраво Иване,
   моја мајка је од Стијовића из Љумбарде код Дечана, доселили су тамо 1923. год. из Сеоца код Андријевице. Сазнао сам да је у Крагујевцу или у Аранђеловцу живео један Стијовић који је такође родом из Љумбарде, и који је имао припремљен материјал за штампање књиге са родословом Стијовића, али нажалост та књига није штампана а како сам чуо аутор је преминуо. Знаш ли нешто о томе и имаш ли неки родослов до најстаријег запамћеног Стијовића Николе?
   Поздрав
   Александар

 21. Poštovani,
  Interesuje me poreklo moje babe, očeve majke, i potomci.Rođena je 1935 god prezime VUKOVIĆ, neko selo u okolini Žabljaka, u blizini Crnog jezera.Takve sam informacije dobio.
  Očev deda se zvao GOJKO a baba VOJKA VUKOVIĆ takođe sa Žabljaka.Očev pradeda se zvao LUKA VUKOVIĆ…
  Ukoliko neko ima neku informaciju molim vas da me obavestite na email vladantanaskovic0@gmail.com.
  Unapred zahvalan

 22. Pozdrav,

  da li neko ima informacije o prezimenu Marković, slava Sv. Alimpije Stopnik.
  Navodno nam je poreklo sa severa Crne Gore, kasnije se naselili u sela kod Malog Zvornika (Čitluk/Culine)
  Molim Vas ako neko ima bilo kakva saznanja da me kontaktira na mzoran454@gmail.com

 23. Zanima me poreklo Ćetkovića koji su se naselili u Semberiji i slave Sv.Pantelejmona( česta slava u tom kraju pa pretpostavljam da su je prihvatili po dolasku). Porodična legenda kaže da su se Ćetkovići raselili nakon ubistva turskog age ali bih voleo da znam tačno gde se nalazi prapostojbina mog roda i neke dodatne informacije i zanimljivosti. Ako neko nesto zna bilo bi lepo da podeli sa mnom

  • Interesuje me zna li neko nesto vise o bratstvu Jankovic. Stanko Jankovov Vucevic imao je 7 sinova Perisu, Muju, Vuksana,Dragića, Laleta, Jovana i zadnjem se ne zna ime. Ako neko nesto zna nrka napise. Hvala

 24. Pozdrav, zanima me prezime Dražojević – Očito praotac Dražoje – mjesta ,sela? Dražovina? godine postanka i ljudi bilo što ! Došo sam do Milutin Dražojević, spominje se godine 1332. uz bosanskog bana Stjepana Kotromanića, a godine
  1334. uz Stjepana Nemanjića. Od njega nadalje naseljavaju ispod Splita (Poljice) Dražojevići. Hvala unaprijed!!!! može odgovor tu ili na email: tomislav.jurisic@hotmail.com

 25. Поздрав. Занима ме да ли је постојало презиме НЕГОВАНОВИЋ у Црној Гори и ако јесте ком племену је припадало? Иначе данас се презивамо Негић, досељени смо у Колубарски крај (село Јабучје код Лајковца) почетком 19. века (вероватно на позив Карађорђа у ослобођене крајеве), славимо Ђурђиц 16. новембра. Прво име које се помиње јесте Јаков Неговановић од кога је цела фамилија Негић касније формирана. Унапред хвала!

 26. Zanima me poreklo Nikolića iz Crne Gore Cetinje.Znam da su najstariji preci Filip i Risto Nikolić.Nisam sigurna za tačnu godinu ali znam da su iz Crne Gore došli u Donju Sabantu.Volela bih da saznam imena da bih znala poreklo svoje porodice.Slavimo Sv.Jovana 6.oktobra

  • Poštovanje,
   Zavisi o kojim Nikolićima se radi. Ima Nikolića koji su porijeklom iz Veljih Zalaza, Njeguši.Nikolici, Prorokovići (ujčevina Njegoševa), Vukčevići,Đurovići, prezimena koja su nastala od Drugovića kao i Gazivode.Danas ne živi niko više u Veljim Zalazima. Postoji crkva Sv Kozme i Damjana. Jedni Nikolići su se odselili na Kčevo. Bogdan Vukov Nikolić je posjekao Mahmut Pašu Bušatliju u bitci na Krusima 1796god.Drugovići su slavili Spasovdan a prisluživali Sv Vrače Kozmu i Damjana. Nadire na FB gospodina Petra Aškrabu Zagorskog koji koji poznaje min porijeklo 20.000prezimena.

 27. Dugo istrazujem porijeklo porodice Bulovic. Imamo podatke od kraja 1600. Jovo Bulovic je prvi poznati predak. Zivjeo je u Bitelicu kod Sinja. Krajem 19. vijeka je krenulo raseljavanje svuda po svijetu. Postoje jos jedni Bulovici u Hrvatskoj, katolici, ali nemaju veze sa nama jer su uzeli prezime 1920 ih. Po predanju Bulovici su iz Crne Gore ili Hercegovine. Na jednom sajtu sam nasao podatak:
  BULOVIC (Oblik) Ulcinj,
  a na drugom sajtu sam nasao sledeci tekst:

  “Čabarkapa, Bistrica (Bijelo Polje), starosjedioci; Krupice (Pljevlja), starinci, od njih su u Jelinoj Gori (Žabljak) oko 1850. god. a odavde jedni u Prenćane (Pljevlja) iz Dobrilovine (Mojkovac); jedni ogranak Bulovića iz grupe Pejakovića u Prenćanima (Pljevlja), u Šarancima (Žabljak) i kao: Čabarkapić.”

  Treba spomenuti da je Bulovica bilo i u gradu Struga kod Ohrida. Ali oni su cincari. Mi smo pravoslavci i slavimo Jovanjdan.

  Jedan albanac koji se preziva Bulovic a zivi u Ulcinju smatra da su Bulovici iz okoline sela Ostros blizu granice Albanija Crna Gora.

  • Ваш рођак би требао да буде епископ бачки Иринеј Буловић.Као што се може видјети из овог линка http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=26329 слави Јовањдан баш као и ви.Обзиром на јако ријетко презиме и на исту славу рођачка веза је неупитна.
   Мој предлог би био да контактирате никог другог до самог Епископа Иринеја.Познато је да је црква итекако снабдевена историјском и етнолошком грађом па вам може изаћи у сусрет како би ушли у траг својим предацима.На крају крајева,верујем да је он лично детаљно све то испитао те да ће вам детаљно изнијети све информације о вашем презимену до којих је дошао.
   Поздрав.

 28. Srdačan pozdrav.
  Da li imate porodično stablo Babića iz Crne Gore. Moj direktan predak Dragojlo Babić se doselio iz Crne Gore u istočnu Bosnu, selo Pobedarje. A to je navjerovatnije bilo u drugoj polovini 19-og vijeka (jer mu je sin Todor rođen 1880.). Bio bih zahvalan za svaku vrstu i najmanje pomoći.
  Unaprijed hvala
  SRĐAN

  • Babići vode porijeklo iz Šekulara, u blizini Berana. Ako slavite Sv. Georgija-Đurđevdan onda je moguće da je vaš predak iz tog mjesta.

   • Pozdrav, interesuje me da li neko možda zna o poreklu porodice Gapić, slava Sveti Luka.
    Poreklo je iz okolino Crnogorskog Kolašina, najstariji I najpoznatiji predak je pop Gapa Topalović po kome je prezime i dobili naziv ‘Gapić’.
    Do rata 99’ je većina živela na teritoriji Kosova (Priština i Prizren), negde se čak navodi da je Mane iz Sremčevog romana ‘Zona Zamfirova’ bio Maksim Gapić iz Prištine ali nema dovoljno dokaza za to.
    Svaka pomoć je dobrodošla.

  • Babića ima u Šekularu i Kaludri u Vasojevićima ali oni ne pripadaju plemenu Vasojevića. Postoji usmeno predanje da su iz Drobnjaka ali i to se ne podudara sa genetikom. Pored Babica jos par bratstva iz Sekulara uradili su svoje haplo grupe i svi su J1. Ova grupa je rjetka na ovim prostorima, najfrekfentnija je kod Jevreja, Arapa, ima je u Gruziji, Jermeniji, Azerbejdzanu na arabijskom poluostrvu. U Jemenu je zastupljena blizu 70%. Jevreji koji se prezivaju Cohen gotovo svi imaju J grupu. I kod Aškenazi i kod Sefarda su prilicno je zastupljena.

  • Основно правило би ваљда било да наведете крсну славу…Бабић је често презиме тако да без тог податка све је чисто нагађање.Поред Бабића у Шекулару и Васојевићима мислим да их има и у близини Мојковца.

  • Бабића има и у Потарју (општина Мојковац).Славе Никољдан.Истог су рода као и тамошњи Станићи,Котлице,Ристићи,Тмушићи и Пантовићи.По предању дошли су из Куча и везују се за Дрекаловиће.То је мало вероватно.Или су староседеоци или потичу негдје око басена Скадарског језера.Прави Кучи нису насељавали област око Дробњака,Мораче и Таре.Осим у ријетким случајевима.Мислим на православне досељенике.Код муслимана то није случај.Нарочито у Колашину било је муслимана поријеклом од правих Куча.
   Иначе велики број породица у ЦГ,Србији и Херцеговини има предање да потичу од Куча.Најчешће због славе Никољдана.Показало се да више од 50% тестираних са тим предањем није од правих Куча.За Куче су се издавали и сви насељеници,хришћани (православни и католици) из Зете,Малесије,Скадра и Северне Албаније уопште.Због великог броја аги и бегова који јесу били прави Кучи то је представљало неку врсту заштите за те досељенике на новонасељеном подручјима јер је било тада опште познато да су Кучи јако сложни,да су помагали једни друге без обзира на вјеру а и њихова храброст се надалеко чула па је на помен Куча увијек постојала бојазан од освете.Историја је показала да је више била у питању хвалисавост него ли реална прича…

 29. Zanima me poreklo mog prezimena Stevanovic.
  Porodično drvo koje imamo datira iz 18 veka ali pre tiga niko ništa ne zna. Uradio sam DNK analizu preko Ancestry in my heritage i ona rezultata kažu da moji dolaze negde iz Hercegovine. Ja ne samo da tamo nisam išao, nego nemamo nijednog našeg psa one strane Drine. Pa eto bas me zanima ako neko ima bilo kakve podatke.
  Volio bih postaviti slike rezultata sa ovih stranica za analizi DNK-a ali eto nema te opcije.

  Hvala

  • Koju slavu slavite? Ja sam došao do nekog podatka da su moji nekada bili Stevanovići (1750.) i da su iz Glasinca sa Romanije…

  • Да ли сте радили Y DNK тест или аутосомални? Велика је разлика.Аутосомални би могао да вас води до Херцеговине пратећи генетику са мајчине стране…
   Најбоље би било да се тестирате преко српског poreklo.rs
   Не само ви него сви који су заинтересовани за своје поријекло.Није ми циљ да рекламирам (надам се да је и модерација овог сајта тога свесна) али заиста ћете бити на најбољем могућем трагу ако тамо одрадите y dnk тестирање које прати ваше поријекло преко мушке стране,Добићете резултате,вашу Y хаплогрупу,породице које су вам сродне и податке о вашој породици из етнолошке грађе.Када се наоружате тим знањем тражење ваших коријена биће вам неупоредиво лакше.Ако ништа,барем ћете преко најближих генетских рођака знати оквирно регију из које потичете.Препорука да чекате Светски ДНК дан крајем Априла када је попуст 50% и цена тестирања је неких 60е.За оно што добијете рекао бих да вреди сваког цента.
   Постоје и међународни ДНК сервиси.Проблем је што многи од њих само утврде вашу хаплогрупу,без икаквих дубинских тестова који ће вас повезати са вашим далеким рођацима а на другим гдје је то могуће јако мала база испитаника са ових простора те самим тим мала шанса да (осим информације о вашој ДНК хаплогрупи и маркерима) вас повеже са другим породицама са ових простора.

 30. Zanima me porijeklo prezimena Simikic, krsna slava Sveti Sava, iz Crne Gore su doselili u Bosnu…

 31. Prezime je Kantar a slava nam je Sveti Jovan krstitelj. Koje smo pleme i može li što više informacija.
  Hvala

 32. Postovani

  Zanima me porijeklo prezimena Ječmenica?
  Takodje me zanima porijeklo prezimena Aranitovic.
  Hvala unaprijed

 33. Poštovani, Zanima me poreklo porodice Tadić
  Znam da su vec oko 100 godina u Banja Luci, specificno u selu donje vodicevo. Slava je sveti Toma,Znam da je u Porodici bila tradicija da se muska deca nazivaju Milan, Milos i Mladen. Nadam se da je dovoljno informacija, nadam se brzom odgovoru, hvala unapred info: Milostadic03@gmail.com

 34. Mozete li mi pomoci oko utvrdjivanja porekla porodice Mijatovic koja je nekad, u tursko vreme, zivela negde kod Pljevalja? Znam samo da je najstariji predak nosio ime Jovo Mijatovic i da je bio jedan od desetak sinova u porodici. Ubio je bega jer nije hteo da mu dozvoli da ostvari pravo prve bracne noci sa njegovom mladom. Cela porodica je izbegla ka Trebinju pa ka Romaniji i posle ka Kupresu. Da li oko Pljevlja ima Mijatovica koji nesto znaju o ovoj porodici?

   • Ja sam takodje Mijatovic, mi slavimo Svetog Jovana Krstitelja, grad Valjevo, selo Dupljaj, nasi potomci vode poreklo iZ Crne Gore, zvali su ih Krajisnici

  • Moj tata isto trazi i raspituje se za nase poreklo. Kaze da su nasi preci pobegli iz Bosnie jer su za vreme Turaka ubili bega jer nije dozvolio da prvu bracnu noc bude sa svojom zenom. Dva brata Mitar i Janko su promenili prezimena u Mitrovic i Jankovic i zive u selu Vencani u Srbiji i u kontaktu smo. Nisam sigurna ali mislim da su nasli i treceg brata isto u srbiji jer i dalje traze. Slave slavu Djurdjevdan. Ako vam ovo mozda pomogne u vasoj i mog tate potrazi moze te me kontaktirati la moj email mitrovic.mirjana@hotmail.fr

 35. Pozdrav, interesuje me porijeklo porodice Popović starinom sa Žabljaka Crnojevića. Nakon pada Žabljaka naselili su dio oko Lješkopolja, Momišića i Podgorice. Ranije prezime je bilo Novaković, a pored Popovića, tom bratstvu pripadaju i Šestić i Stijović. Slavimo Đurđic. Sva pitanja i podatke možete poslati na nemanja081@gmail.com

 36. Pozdrav, interesuje me porijeklo i sve informacije vezane za Beganovice sa Podgradja ( Gradina Bihor ) ako neko ima informacije ili poznaje nekoga ko to moze detaljno da istrazi , hvala unaprijed

  • U Bihor ste doselili iz Kolasina. Kako ste se prezivali ranije, ne zna se. Postoje Beganovici iz Plava, koji su dosli iz Brovine kod Dakovice, a prije toga iz Albanije (Salje). Ne znam da li imate ikakve veze s njima. Za vas se smatra da ste starinom Kuci, a oni, ako su dosli ne tako davno, ne mogu biti. Potrazi slike njihove i vase, ako vidis da vam je fizionomija slicna, onda znas odakle ste.

 37. Interesuje me porijeklo porodice Drobnjak iz sela Grab koje pripada Pavinom Polju, opstina Bijelo Polje. Slave zimski Jovandan. Po nekim pricama dosli su iz Prijepolja,tacnije Kolovrat kod Prijepolja. Prvi koji je dosao je Milisav Drobnjak

  • Pa samo prezime ti kaže, potičete iz plemena Drobnjaka, a porijeklom ste Vikinzi doseljeni nisam siguran kad, prije možda 500-600 godina. Skoro ste istrijebili pleme Kriči, mada postoje i danas ali ste ih raselili

   • Kakvi vikinzi? Provjeri malo, nidje ni jednu cinjenicu vezano za tu tvrdnju nac’ neces.Da ne duzim, I1 haplogrupa postoji odje prije nego da neki popularni viking dodje, oplodi hiljade zena…Grobnice takodje ne lazu.

 38. Molimo za potvrdu informacija o roditeljima, odnosno potomcima, familiji…Sabiha Gokčen je porijeklom iz sela Lozna kod Bijelog Polja, od oca Izeta i majke Hajrije, iz kuće Ćorovića. Rođena je 1913. godine. Živjela je u turskom gradu Bursa.

 39. Poštovani; Prezime je Mitrić, Sarajevsko polje. DNK J2B M205. U Blažuju špolovino 19 vijeka, prije toga Slatina, pa Presjenica.Bili čifčije kod Čengića, pa kupili zemlju oko 1860. od Tahir-bega Čengića.Đed 1911., prađed 1892., rođeni u Blažuju, a za čukunđeda Rista i njegovog oca Trivka ne znam gdje su rođeni, ali su sigurno bili tad u XIX vijeku u Sarajevskoj okolini(pominjali su i nekog našeg đeda još starijeg od svih pomenutih Vučinu): Slavimo Đurđevdan, prezime je matronimsko pa je vjerovatno mijenjano. Kažu da su stigli iz hercegovine, možda još ranije iz CG. DNK međutim upićuje na Kriče, pa mi je tešo ući u Pivu, Drobnjake, Banjane…najviše me interesuzje prethodno prezime i hercegovačka prethodna stanica…pozdrav

 40. Pozdrav ljudi!Skoro smo krenuli u priču o poreklu Marića.Naišli smo na “razne pruge”, između ostalog neko reče da vodimo poreklo iz Kolašina.Da su odatle prešli negde u Hercegovinu, potom Glamoč (BiH) i nastanili se u Blagaj, Šemenovci kod Kupresa (BiH).Haplogrupa (valjda) je R1a L1280 rod B, slava Đurđevdan, prislužuje se Aranđelovdan.Svaka info dobro došla!

 41. Postovani, moj deda se zove Marko Jankovic, iz mesta Jankovic Krs. Baba mi se zove Milica dev. Naumovic ili Naunovic, ne znam gde je rodjena. Imali su sina Stanka i cerke Zorku, Vasiljku i Branku rodjenu 1915g., koja je moja majka.Deda Marko je imao sestru Veliku. Baba Milica je imala sestre Ruzu Vadjon iz Budve i Jove Krivokapic, ciji je muz proizvodio kape u Beranu. Ruza Vadjon je imala sina Slavka, koji je imao dva braka i ziveo u Podgorici. Jove Krivokapic je imala cerku, mislim da je Zdenka. Baba Milica je imala brata ili bracu, koloniste u Vojvodini.
  Navela sam razne podatke, pa ako neko prepozna nesto kao svoje, volela bih da mi se javi.
  Zivim u Beogradu.

 42. Poštovanje,

  Tragam za poreklom porodice Andrić koja se oko 1750. iselila iz Kolašina ka Ibarskom Kolašinu (Zubin Potok).
  Bjelopavlići smo (slavimo Sv. Petku). Lutovac navodi dva brata Andru i Prodana koji su se preko Papradišta u CG naselili u Ibarski Kolašin na severozapadu Kosova.
  Uspeo sam da pronadjem dosta podataka o porodici ali sam stao kod braće Andrije i Prodana koji su krenuli put Ibarskog Kolašina. Ne mogu da pronadjem podatke kako smo se pre toga prezivali.
  Svaka pomoć je dobrodošla.
  Moj mejl je andricalexandar@gmail.com
  Tel: 064/64.87.136

 43. Pozdrav. Moja haplogruoa je R1a – Z 280 > L 1280 > YP3987. Staro prezime Markovuć. Slavimo sv.Arhandjela Mihajla. Tražim poreklo i srodnike.

 44. Interesuje me poreklo porodice Perkovic.
  Mi smo iz Bosne ali oko 1890 je izvesn9 Jovo presao iz Crne Gore u Bosnu.
  Slavimo sv. Nikolu

 45. Pozdrav,
  Interesuje me poreklo prezimena Dakić iz Danilovgrada, koji su 1900.te dosli u Republiku Srpsku (Gradiska, Lijevce polje/Jurkovica)

 46. Pozdrav svima!
  Zeleo bih da saznam iz kojeg mesta i plemena su moji preci po majci, Perišići, koji slave Sv. Nikolu.
  Matija (Mato) Perišić se odselio iz okoline Kolasina (jedni kazu) ili okoline Niksica (drugi kazu) u drugoj polovini 19. veka (c1880). i doselio u Biljin, u opstini Gorazde (BiH).

  Hvala unapred!

  Kontakt email: chelica2@yahoo.com

  • Da li neko zna nešto o Rudićima?Svuda se spominje Rudić po staroj hercegovini, u bijelom polju je dosta njih koji su daljim porekom iz Rudina Niksickih, ima ih i po bosni ali svi su poreklom iz tih Niksickih Rudina, dva testirana Rudica imaju I1 haplogrupu i pripadaju Novljanima Drobnjacima, svi Rudici lice i imaju ocito istog pretka, ali zna li neko vise?

   • Пријатељу, ја сам Рудић из околине Мркоњић Града, Република Српска. Ту смо почетком 19.вијека доселили из Црног Луга код Босанског Грахова. Славимо Светог Јована Крститеља. Један дио братства је одселио на Купрес. У предањском памћењу нам је остало да потичемо из Мокрог Луга околина Бијелог Поља. Вјероватно смо раније славили славу Св. Аранђела. Из којег братства потичемо то не знам. Ако нешто знаш више напиши.

   • Pozdrav. I za starosjedilački rod Zoronjića ,Zoranića, Zoronica iz Bijelog Polja tačnije Bistrice postoji predanje da su potomci doseljenika iz Nikšićkih Rudina, Hercegovine. Zasigurno se radi o islamiziranim Srbima.

   • Rudica ima i u Glamocu. Ima ceo zaseok Rudici koji je pripojen selu Halapici a ima Rudica i u Vaganu, koji kilometar dalje. Prema onome sto sam svojevremeno nasao, jedan Rudic se doselio u Vagan polovinom 19-og veka iz Grahova i od njega vode poreklo Rudici u selu Vagan. Inace slava je Sveti Jovan Krstitelj.

 47. Поштовани,
  Интересује ме моје порекло, тачније којем племену припадам. Презивам се Јоксимовић, а моји преци су дошли у Источну Србију из Црне Горе у 18. веку. Крсна слава нам је Свети Лука.
  Срдачан поздрав.

  • Pripadnici plemena Niksic koji su naseljavalji okolinu Niksica slave Svetog Luku. Pleme vodi poreklo od sestre (ili cerke) Vukana Nemanjica. U Grblju postoji crkva posvecena Svetom Luki, po kome imaju slavu. Sestric (ili unuk) Vukanov Niksa je osnivac plemena. Pleme se raselilo u vise pravaca, a dobar deo u Srbiju. Pripadnici plemena Niksic su mnogi znameniti ljudi Srbije. Svi slave Svetog Luku. Po slavi bi se reklo da ste iz plemena Niksic.

 48. Postovani interesuje me poreklo prezimena Vukicevic slava sv. Petka. Preci su se doselili u selo Kajkovo izmedju Raške i Leposavica. Iz knjige “Kopaonikc Radoslava Lj. Pavlovica koji je od 1934-1947 izucavao stanovnistvo kopaonickog kraja sam saznala da su se doselili iz sela Junake (Rogozna) dok stari i selu govore da poticu od Vasojevica iz Crne Gore

  • Voleo bih i ja nesto vise da saznam.I ja sam Vukićević,zivim u Raški deda mi je iz Kajkoba

 49. Na Kopaoniku, Brus, Blaževo mnoge porodice potiču iz Crne Gore, po predanju iz Morače, slave Aranđelovdan. Haplogrupa je R1a.
  Kada su se oni preselili iz Crne Gore?

  Srdačan Pozdrav

 50. Поштовање свима!
  Има ли негде неки извор информација о Лужанима са територије Бјелопавлића?
  Свака информација би ми била од користи.
  Моја мејл адреса: milan.dabizljevic1@gmail.com
  Хвала унапред!
  Срдачан поздрав и свако добро!

 51. Postovani,
  zelim da saznam vise o precima za koje verujemo da su iz Petnjica, ali nismo sigurni. Najstariji poznati predak je Vuleta Novakovic,supruga Bojana. Imali su tri sina: Miladin, Radovan i Martin. Preselili su se u selo Dren, opstina Leposavic, negde polovinom 19.veka. Mi se sada prezivamo Miladinovic, po Miladinu.

 52. Poštovani, zanima me porijeklo porodice mojeg prađeda po majci Ilije Popović Serdarevića. Niti na jednom sajtu nijesam uspio da pronađem podatke o porijeklu ove porodice, ali znam da je to bilo prezime. Prema predanju moj prađed se prvo prezivao Petrović, a ovo prezime je s ostatkom porodice dobio od knjaza Nikole, čija su oni bili šira porodica. Navodno je on to prezime dao svim svojim daljim rođacima da se ne bi zamijenili s užom dinastijom Petrovića. Znate li nešto o tome?
  Ovo je moj e-mail:
  georgius.czerny@gmail.com

 53. Pozdrav, interesuje me da li se zna poreklo prezimena Ilić iz Republike Srpske. Moji su iz Gornjih Cerana iz opštine Derventa. Krsna slava je Lazareva subota

 54. Postovani,
  istražujem svoje poreklo.
  Prezivam se Milić, ime sam dobio po dede Bogdanu Miliću rodjenom 1926. godine od majke Biserke i oca Branka.
  Branko rodjen 1897 u Tuzli od oca Maksima i majke Jovanke.

 55. Поштовани, интересује ме порекло презимена Татомировић. По предању, оно је из Црне Горе

 56. Zdravo,
  Ja sam Aleksandar Kaludjerović. Otac mi je Andrija Dragov Kaludjerović, deda Drago Perov Kaludjerović, a pradeda Moj pradeda je Pero Kaludjerović sa sela Začir (opština Ljubotinj), ne znam ime njegovog oca. Da li ima neko ko ima rodoslov Kaludjerovića sa Ceklina i Ljubotinja ili neko ko možda zna Kaludjeroviće sa Začira ili nešto o njima?
  Voleo bih da udjem u trag mom poreklu što je vise moguće.
  Hvala Unapred,
  email za kontakt je aleksandar.dv@gmail.com

  • Andrija – Grujicin – Matijasev – i tako dalje postoje braca u sestre koje mozes pitat za sve o svojoj porodici !!!!

 57. Interesuje me poreklo prezimena Veljović. Primetila sam da ima više različitih Veljovića. Konkretno me zanima poreklo Veljovića iz Priboja. Slava Djurdjevdan. Hvala na odgovoru.

  • Porijeklo Veljovica koji slave Djurdjevdan je iz Dobrskog Sela blizu Cetinja. Oni pripadaju haplogenoj grupi R1b/Z 2705.

  • Svi Veljovići koji slave Đurđevdan su porijeklom iz Dobrskog Sela kraj Cetinja ( Riječka nahija ). Oni su se doselili u C.Goru ( tada Zeta ) početkom nadiranja Osmanlija. Ranije su živjeli u Albaniji i vode porijeklo od Duke iz Dukađinija. Haplogena grupa Veljovića koji slave Đurđevdan je R1b > Z2705 ( znači Ilirska ). Veljovići koji slave Lučindan su porijeklom od Bulatovića, koji su preuzeli prezime Veljović zbog krvne osvete. Prijatno i svako dobro !

   • Pozdrav, nas Veljovica sa haplogrupom R1b>Z2705 ima u Priboju na Limu i slavimo Djurdjevdan. Najstariji predak za kog znamo je rodjen u Priboju 1833. Da li znate nesto podrobnije o Veljovicima iz Rijecke nahije?

 58. Srđevdan, I2 I-PH908. Ima li bratstava koaj slave Srđevdan (sveti Sergije i Vakho, 7/20 oktobar) među Ozrinićima, Nikšićima, Njegušima?

  • Помаже Бог Марко.
   Видим да те интересује исто што и мене.
   Шаљем ти моје ДНК анализе.
   Идентичне резултате имамо.
   Јави се ако си заинтересован да се чујемо и све мало искоментаришемо.
   Свако добро

   Поштовани Бојане,

   Стигао је Ваш резултат (у прилогу је). Припадате хаплогрупи I2 PH908
   која је најчешћа код Срба.

   Ево и кратког коментара:

   Њего, Срђевдан, Осијек, Илиџа

   Припада хаплогрупи I2-PH908. Њего поседује вредност 18 на 448 као
   Озринићи, али им по другим маркерима не делује блиско. То је уједно и
   једина вредност која значајније одступа од модала, додуше нема претерано
   блиских поклапања.

   Дакле, сад имате информацију којој подграни хаплогрупе I2a припадате, а
   ми ћемо Вас обавештавати уколико у наредном периоду буде тестираних са
   резултатима блиским Вашим. У сваком случају, препоручујемо да
   погледатишта све има на нашем форуму и сајту у вези ове хаплогрупе.

   Свако добро,

   Јовица

  • Boskovici iz Kolasina ( Lipovo, Lipovska Bistrica) slave slavu Sveti Sergej i Vakho. Deda Blazo i baba Bojana ( rodjena Radovic) su imali dvanaestoro dece ( sest sinova i sest cerki) Ja sam unuka.

 59. Poštovanje,
  prezivam se Pajić, deda mi veli da vodimo iz sela Pajići kod Nikšića. Pradeda je poreklom iz Han Pijeska. Volio bih da saznam nešto više o svom poreklu.

 60. Interesuje me poreklo prezimena Igrutinovic. Navodno su povezani sa Komatinama, ali su ptomenili prezime ..

  • Dobrinjac,nekada Popovic,doselili se od Kuca,oko tutina selo Dobrinje,posle u Dubrava,Kursunlija,slava Sv.Nikola…imam neke knjige,ali da li neko ima jos kakvih saznanja.

   • Postojao je neki pop Sava Velickovic poreklom iz Kolasina. Njemu je po naredjenju Milosa Obrenovica odrubljena glava, a imao je dva brata koji su pobegli iz Kolasina i nastanili se u Sumadiji. Navodno su bili Cincari, ali su to krili. Savin sin se zvao Stevan i po nekim pretpostavkama od njega poticu Popovici koji su se iz Ibarskog Kolasina naselili u Toplicu, a po mestu odakle su dosli ih i danas zovu Dobrinjci.

   • Ilija-Sava… poveo pleme iz Kuča, gde su pevci zapevali tu ostadoše Dobrinja, jedan deo otišao u Toplicu Dubrave. Kada izbi prvi balkanski rat saplemenici iz Dubrave pozvaše za pomoć. Hrabri rodjaci odoše put Toplice i po prvom i drugom balkanskom ratovanju i prvog svetskog preko gvozdenog puka uđoše u slavnu istoriju.Savići,Stojanovići,Popovići,Mijovići,Milojevići.
    .

   • Što sam ja naučio ima jedna grana Popovića koji su u srodu sa Ivanovićima.

    Možda ti je taj tekst bliski.

    3. Vojvoda Iliko Lalev Drekalović bio je kučki vojvoda. Bio je drugi od četiri sina vojvode Lala Drekalova i kćeri ili sestre vojvode Bratonožića, Peja Stanojeva. Ne zna se kada je rođen, ali Iliko je u spisima spomenut 1658. godine. On nije trebao dobiti vojvodsku titulu, ali je prema predaji njegov stariji brat Vujoš, razočaran u svoje potomstvo, odredio Ilika i njegove potomke za nasljednike zvanja. Ilikovi potomci su se u početku prezivali Ilikovići da bi se u najvećem broju slučajeva to prezime izgubilo tijekom narednih stoljeća. Naime, potomci bi nekada starom prezimenu dodavali novo a nerijetko bi napuštali staro i odlučivali se za novo prezime dobijeno po nekom pretku. Iliko je živio u 17. stoljeću i vjerojatno je vodio ratove protiv Turaka, s ciljem oslobođenja kučke teritorije od njihove vlasti. Iliko je imao nekoliko sinova: Ivana,Petra i Mirčetu (Mića). Ivan je kao najstariji naslijedio očevu vojvodsku titulu da bi je poslije njegove smrti preuzeo brat Petar, a potom i najmlađi brat Mirčeta koji je bio svećenik. Potomci vojvode Ivana čine bratstvo Ivanovića, potomci Petra Drekalovića nose prezime Petrović, dok su potomci Mirčete uzeli prezime Popović.

  • Marija, Igrutinovici u selu Visoka kod Kursumlije vode poreklo od Komatina, tj nekada su se prezivali Komatina.Doselili su se iz sela Radeljica koje se nalazi na Goliji. Bila su tri brata Stojko, Rade i Igrutin. Sva trojica su su se nakon ubistva Turaka iselili u Toplicu (Visoka, Kusrsimlija), nakon čega se Stojko vratio sa svojom decom u Radeljicu. Ostali su Igrutin i Rade. Igrutinov grob se ne zna gde je. Priča se da se i on kasnije vratio na Goliju. Radetov grob postoji i dan danas u Visoci, znaju se svi njegovi potomci. Igrutinov sin je verovatno Aleksandar Igrutinovic zvani Leso, čiji sam i ja potomak (sa majčine strane). Pozdrav.

 61. Interesuje me poreklo Opačića iz Plavna (okolina Knina), krsna slava Sveti Luka. Dali neko ima bilo kakvu informaciju?
  Hvala unapred!

   • Pokušavam da kompletiram porodično stablo. Baka mi je iz Opaćića i krsna slava im je Sveti Luka. Ona je rođena u Jasenici, ali njen otac je u Bosnu došao iz okoline Knina. Da li mi neko može pomoći?

 62. Zanima me poreklo prezimena Simović. Slavim Svetog Nikolu, iz Čačka sam.

  Pozdrav.

 63. PotovaniZanimaju me 2 prezimena.Jedno je Batricevic.Tacnije Dr.Djuro Batricevic.Moja baba bih trebala da je rodjena sestra njegovom ocu.I drugo Sablja ( Vignjevic,ljubotinj).Imam neke informacije da su bili Spadije ali su promenili przime u Sablja.

 64. Презиме Кошанин, Крсно име Света Петка, из Рашке.
  Једно предање порекла наводи село Код у Прекобрђу Морсчком, друго од села Кош општина Исток КиМ, а треће од Требиња…
  Има нас у Ибарском Колашину, Краљево и околина, Кнић, Крагујевац, Јагодина… Многи Кошани не презивају се више тако већ имају друга презимена по прецима…
  dusan.kosanin76@gmail.com
  Хвала!

 65. Поштовани, интересује ме порекло моје породице, наиме, Зовем се Урош а презивам Митровић.Из Србије сам али о пореклу не знам много, Моји су из Ваљева, општина Осечина, село Белотић (Подгорина) сазнао сам да смо се доселили ту из Црне Горе, међутим, познато ми је само становање у Србији и то од око 1904 год, извесни Илија Митровић и имао је два сина, Милисава и Милосава један је преминуо за време првог светског рата а од другог смо потекли. Син му је био Велизар а његов син Драгиша а његов син Александар и његов син сам ја. Говорим о мојој грани. Крсна слава нам је Аранђеловдан а преслава Свете Тројице. Знам да су информације оскудне али то је све што знам. По некој причи, настали смо од Неког покрштеног циганина Кораје који се презивао Виљашевић, међутим ја то презиме нигде нисам могао да нађем, нашао сам само Вељашевић. Знам да су ми у фамилији сви били ратоборни и да је Ђед Велизар био краљев официр и да му је кућа била на врху брда Белотића. То је све што сам успео да нађем па ако неко има било какву информацију, заиста бих му био јако захвалан јер желим да нађем своје корене. Унапред хвала

   • Zdravo Marko, trazim moje porijeklo iz CG. Moj pradjed Drago Mitrovic je rodjen 1858 u CG, doselio se na opstina Foca u staroj Hercegovini. Zena mu se zvala Stana.Imao je 3 sina Luka, Mitar i Bozo, a imao je i nekoliko kceri. Da li je moguce pronaci iz koga mjesta CG je moj pradjed. Nemamo rodni list, rodjen je u doba Knjaza Danila. Hvala

  • Raspitaj se o Mitrovicima iz sela Markovina, Katunska nahija.
   Vjerujem da ces tu naici na neki trag jer mi je ovo prica o ciganinu ostala u sjecanje. Pozdrav

  • Моји Митровићи су из Црне Горе. Слава Свети арханђел Михаило. Досељени из Марковине (Цетиње)у Поклонце код Кочана (Никшић).Прадеда Никола Митровић (1880-1912. Настрадао код Андријевице од напада Арнаута. Тестирајте Y хромозом. Тако ћете помоћи и себи, и осталим Митровићима. распитујући се – неко ми помену да су Митровићи од једне гране Озринића.

 66. Pozdrav,
  Ukratko, Početkom 18. veka, 2-3 pretka su došla u selo Kržava, Krupanj iz Drobnjaka. Vasilj i Gavrilo se zvaše, za trećeg nisam siguran da je postojao. Zaseok u kom se nastaniše nazvaše Drobnjaci. Od njih nastaše brojne familije; Vasiljevići, Ostojići, Marinkovići, Radovanovići… Slave Lazarevu Subotu, preslava Spasovdan.
  Po predanju starih meštana oni su otšli iz Drobnjaka u CG zbog nekog ubistva.
  Znajući da Drobnjaci u Crnoj Gori slave Đurđevdan nejasno mi je zašto su promenili slavu i od kog roda potiču.
  Ako neko ima informaciju više da ovo raščivijam bilo bi mi drago da čujem.

  pavdarkone@yahoo.com

  • Hey moje prezime je Mucić I nas je doselio Gavrilo iz Pljevalja nisam siguran iz kog plemena i da li su se tako uopste prezivali pre dolaska u (komiric)-(selo izmedju valjeva i sapca) Ali isto neki turcin ubijen u nasoj kuci I odluce da pobegnu u to malo mesto. Javite ako nesto znate

  • Povezujem se sa vasom pricom,moj daleki predak je Vasilj koji se doselio na tlo sumadije iz okoline Niksica.slavimo slavu sv luku,preslava nam je sv marko,a litije su nam spasovdan.u obliznjem selu postoji porodica Gavrilovic kazu da su nam daleki rodjaci isto slave kao i mi.ja sam Vasiljevic iz čumica kod Kragujevca,a ovi Gavrilovici su iz Opsišta prema Topoli.

   • Pripadate plemenu Niksica, sa krsnom slavom Sveti Luka. Pleme Niksica se velikom delom raselilo u Srbiju.

 67. Postovani, moje djevojacko prezime je Mitrovic. Rodjena sam na opstini Foca, Republika Srpska. Moj pradjed Drago Mitrovic se doselio iz Crne Gore , rodjen 1858, tako bar uklesano na grobnici. Umro 1925 opstina Foca.Moji Mitrovici slave Djurdjevdan.Dali neko zna iz kog dijela CG poticemo i interesuje me bratstvo u CG. Imamo i kao nadimak a to je Kaplani, mozda bude od pomoci . Hvala

 68. Poštovani,
  Potičem iz porodice Drobnjak, krsna slava nam je Djurdjevdan. Moji preci su se doselili u Levač, ali o svojim daljim precima ne znam ništa, ako ne računam svog pradedu i čukundedu na čijem placu imamo kuću.
  Ne bih da Vas opterećujem razlozima zbog kojih sam znatiželjna, ali imam ogromnu želju da napravim rodoslov i potrebna mi je Vaša pomoć.
  Hvala unapred.

 69. Poštovani, da li netko možda ima kakvu informaciju o prezimenu Vuksanović i obiteljima koja je doselila u južnu Slavoniju nedaleko od rijeke Save u mjesto Kupina koje se nalazi u Hrvatskoj? Mjesto nedaleko od onoga u kojem ja živim puno je obitelji koje se prezivaju Vuksanović a selo se zove Slavonski Šamac i graniči sa Bosanskim Šamcem. Unaprijed Hvala i lijep pozdrav. Kontakt: stjepan.vuksanovic7@gmail.com

 70. Postovani,

  Ja sam se rodio i odrastao u selu Lazarevo nadomak Zrenjanina, Srednji Banat, Srbija. Deda je kolonizovan u istoimeno selo posle Drugog svetskog rata, inače je poreklom iz sela Ilovice nadomak Trnova u Bosni i Hercegovini. Slavimo Sv. Jovana.
  Simanića, pored BiH, ima u Gornjem Polju nadoamak Nikšića međutim oni slave Aranđelovdan.

  Da li neko ima dodatnih informacija o poreklu prezimena Simanić? Poznaje li nekog Simanića koji zna više?

  Uzdravlje!
  Aleksa Simanić

 71. Zanima me poreklo Dakića iz Nevesinja. Slava Sveti Nikola. Prema jednoj verziji su starosedeoci od Tijanica u Pivi, prema drugoj su dosli iz Kuča pre oko 350 godina u Durmitorski kraj da bi se posle prešli u Nevesinje zbog turske odmazde i na kraju, po meni malo verovatno, da su iz Cuca.
  Pozdrav.

 72. Interesuje me porijeklo mog prezimena Simonovic,ono sto je sigurno jeste da smo iz Zete,tacnije selo Gostilj. Prema podacima koji jesu tacni bilo je 3 familije Simonovic,uz informaciju da su oni dosli iz Bjelopavlica. Sad me interesuje jesu li bili Simonovici iz Bjelopavlica ili su prethodno bili nekog drugog prezimena. Hvala

  • Ima jedno bratstvo Simonovića u Bjelopavlićima. Oni su se ranije (nazad 6-7 generacija) prezivali Radulovići(Slatina). Ako je riječ o istim Simonovićima naravno.

  • Simonovica je bilo u Bjelopavlicima, ali oni nisu Bjelopavlici i nisu ni slavili svetu Petku koja je inace slava svih Bjelopavlica. Za Simonovice se uvek govorili da su Srbi- Luzani. Verovatno su ziveli tu i pre Bjelopavlica, koji su na sadasnjim prostorima od kraja 13. veka.

 73. Moje prezime je VUČIČEVIĆ . Interesuje me poreklo prezimena jer znam da je negde iz Crne Gore ali nemam tačne podatke od kada postoji . Hvala unapred za svaku informaciju. Pomaže gospod bog svima da nađu svoje korjene, poreklo.

  • Sasvim je tačno da su Vučićevići iz Crne Gore, i to čisti Crnogorci (ne znam da li Vam se to sviđa, ali je istina. Bili su crnogorski serdari na Dvoru. Neki su poslati u Petrograd na školovanje, a jedan potomak je ugledni ruski slikar, stradao u doba Okt. revolucije. Duga priča, ali istinita. Crnogorci ste, nema druge.

 74. Interesuje me porijeklo moga prezimena Ivanovic. Moji su iz Bosne odnosno RS, okolina Teslica, selo Ukrinica (kraj sela Cecava). Ljudi pricaju da su se Ivanovici doselili iz Crne Gore, ali nemam tacnije podatke odakle, kada itd. Slavimo Svetog Nikolu. Da li neko nesto zna ili moze da potvrdi da su Ivanovici iz plemena Kuci? Hvala puno.

  • MIROSLAVE MOJI PRECI IVANOVICI SU SU DOSELILI U TOPLICKU DONJU JOSANICU IZ LOZNE KOD BIJELOG POLJA ALI NEZNAM ODAKLE DA KRENEM DATRAZIM SLAVIMO DJURDJIC I DJURDEVDAN NEZNAMDA LI SLAVA NIJE MENJANA AKO NESTO ZNATE MOLIM ZA POMOC

   • Prezivam se Antić, iz Srbije sam, selo izmedju Sapca i Valjeva…
    Znam pricu da smo poreklom iz Crne Gore, bratstvo Kuzman/ kasnije Kuzmanovici, pa se moj predak preselio u Srbiju, a po njegovom imenu smo dobili prezime… ako ovo cita neko od Kuzmana iz Crne Gore, a cuo je nesto o prezimenu Antic, voleo bih da me kontaktira. stefanantic523@gmail.com

   • Branko, vaši Ivanovići su se u Donju Jošanicu doselili iz sela Lozno u opštini Lepsavić, ne iz Lozne kod Bijelog Polja.

  • Miroslave, Vaši Ivanovići su, vjerovatno, iz Kuča. Bilo je više većih odlazaka Crnogoraca u Bosnu, usljed ratova u CG raspitajte se.Crnogorsko pleme Kuči su primili pravoslavlje u 17. vijeku – preveo ih je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Ruvim II (rodom sa Njeguša)

  • Zdravo rodjaku. Jeste. Ivanovići smo iz plemena Kuči. Ima na toj osnovi više izvora.
   Moji su se deda i otac rodili u Golubovcima, a prije toga ne znam baš gde su živeli, što nema ni veze. Ivanoviči ili Kuči razbežali su se prema severa od udara Turaka.

 75. Da li mi neko moze reci da li mogu zene da pisu rodoslov cula sam mnogo prica da ne smiju ali ja bih htjela poceti da pisem pa mw zanima to i da li se uopste pisu zene u rodoslovu tipa supruge cerke majke babe molom ukoliko neko zna da mi posalje mail chupkakopitovic@gmail.com

  • Piši slobodno i upiši što više podataka možeš.Istražuj porijeklo i sve to složi. A u rodoslovu sw upisuju i žene isto. Zašto? Jer se onda zna kome je ta porodica ujčevina. Udala se za toga i toga. I to je vrlo važno. Ja sam pitao drugove, da mi kažu od kojih su im familija babe, prababe i čukunbabe. Znali su ime babe ali pola od njih nije znalo kako se prije prezivala. Da ne pričam za prababu i čukunbabu.

  • Pozdrav
   Ja sam Filip Mirković,živim u Beogradu.Moj đed je rođen u selu Žakovo kod Istoka u Metohiji.Po njegovim rečima potičemo iz Crne Gore.U Žakovo se doselio moj predak Šaga Mirković.Na nekim mestima sam našao da smo iz Banjana,ali da smo u Banjane takođe doseljenici.Neki pišu da smo starinom od Raičevića iz Bjelopavlića a neki da smo iz Martinovića sa Cetinja.Krsna slava nam je Jovanjdan.
   Ako neko ima neke podatke molio bih da mi napiše.

 76. Dabižljević familija od pre Kosovskog boja doseljena u selo Drsnik, a u Drsnik su došli iz okoline Skadra, pretpostavka selo Vraka. Proverom Y hromozoma dobio sam rezultat Lužički Srbin. Moja pretpostavka je da su mi preci Lužani. Čitajući saznao sam da su Lužani bili u okolini Skadra. Zna li neko nešto više ili bar da me uputi na literaturu u kojoj bi mogao da saznam nešto više. Hvala unapred i pozdrav!

  • Poštovani, dominantna haplogrupa Lužičkih Srba je R1a L260. Ako je to vaš “rezultat”, a 99.99999…% nije, onda ste i vi porijeklom od njih. Lužani o kojima govorite su u XIV-XV vijeku živjeli sjeverno i sjeverozapadno od današnje Podgorice.

  • Milane, čestitam na rezultatu. Eto, upadoste u onih 0.00001% i ispade da ste ogromna manjina na prostoru bivše Jugoslavije. Takođe, rezultat pokazuje da nemate rođake u Crnoj Gori. Oni koji bi mogli(?) biti od Lužana su R1a Z280.
   Imate dobru knjigu o genetici i porijeklu na ovom portalu, zove se Genetika, istorija i bajke. Pozdrav.

 77. Pozdrav
  Moji su Nikolici sa Ceva,doselili su se u vojvodinu 1947.
  Pradeda mi se zvase Petar
  Deda je bio Aleksandar
  Otac Dragoljub…

 78. Interesuje me poreklo prezimena Marković. Prema nekim izvorima vode poreklo od Berana (Crna Gora) i slave Svetog Jovana Krstitelja (20.1.). Familija je stacionirana u Ripnju (okolina Beograda) i imaju nadimak “Ćirini” po nekom pra-pra dedi Ćiri. Bio bih zahvalan za bilo koje relevantno obaveštenje. Pozdrav. Dule

  • Moje devojačko prezime je Marković. Markovići su iz plemena Rovca kod Kolašina (Morača, Međurečje) slavimo sv.Lulu. Imam taj rodoslov nije još završen fale delovi ali dobrim delov sam ga ja sklapala od onoga što mi je ostalo od dede što je on imao.

   • I moje devojačko prezime je Marković, moji su iz Šumadije. Saznala sam da je poreklo Marković iz Rovca, slave Sv. Luku.

 79. Poštovani,

  interesuje me sve vezano za pleme Nikolić iz Rudinaca(Piva), kao i po mogućnosti blisko srodstvo sa Nikolom Nikolićem koji je sredinom 19. vijeka iz Pive došao u Sjevero-istočnu BiH, u opštinu Kladanj(selo Vranovići) i preuzeo izuzetno rjetko srpsko prezime KURTUMA.

  Hvala.

  Pozdrav.

 80. Poštovani,
  bio bih vam neizmjerno zahvalan kad bi imali bilo kakav podatak u vezi porodice Nikolic doseljene iz Crne Gore u selo Mikovci kod Cacka. Slava je Sveti Arhidjakon Stefan 09.januara.

  Unaprijed zahvaljujem! Srdačan pozdrav!

 81. Postovanje svima. Zovem se Dejan Mijatovic, otac mi je iz Bara Sumanovica(Danilovgrad). Po nekim pricama poticemi iz Rovaca- ogranak Stajovic(po Staji). Molim nekog da mi pomognu da bih dosao to tacnog podatka iz kojeg sam plemena, koja mi je prava-vekovna slava. Unapred veoma zahvalan. Dejan Mijatovic

  • I ja sam rodom iz Bara Sumanovica, od Perovića. Znam da tamo ima nekoliko kuca Mijatovica, i otac naseg slavnog fudbalera Pedje Mijatovica, tamo ima kucu. Ako te zanima nesto konkretno mogu da pitam oca i strica.

   • MOJE PREZIME JE VUKMANOVIC IZ PLEMENA PODGOR DOSELILI IZ DONJEG CEKLINA ZANOMAJU ME preci od Lijesa Lijesevica pa do Vukmanovica-obracao sam se historojskom institutu u Podgorici ali vec godinu dana nisam dobio odgovor
    Zahvaljujem na pomoci

  • Prema predanju Mijatovići su od Bulatovića-Stajovića iz Mrtvog Dubokog u Rovcima. Genetika je utvrdila da Bulatovići-Stajovići zapravo nisu pravi Bulatovići već starinci iz Rovaca koji su se saplemenili sa Nikšićima-Bulatovićima. Haplogrupa Bulatovića-Stajovića je I1-P109. Od njih su Bulatovići u Brezojevici kod Plava, i u još nekim selima oko Berana, kao i njihovi rođaci muslimani Erovići iz Poda kod Bijelog Polja, koji vode poreklo od poislamljenog Milete Stajovića. Iselili su se iz Rovaca zbog krvne zavade sa Minićima. Bulatovići iz Gornje Gorice u Lješkopolju takođe drže da su Bulatovići-Stajovići, ali dnk istraživanje je pokazalo da oni nisu srodni po muškoj liniji srodstva sa Stajovićima pošto pripadaju R1a haplogrupi. Pravi Nikšići-Bulatovići pripadaju haplogrupi I2a-PH908. Da bi saznao da li tvoji Mijatovići zaista vode poreklo od Bulatovića-Stajovića, i da li ste uopšte Bulatovići, potrebno je da uradiš dnk test.

 82. molim vas da mi neko pomogne moj pradeda svetislav ivanovic se doselio u toplicku donju josanicu imam podatak da je dosao iz lozne crna gora slavimo djurdjc 16 novembra porodica ivanovic

 83. Po mojim pretpostavkama moji Ćirovići su iz Crne Gore došli u Stari Vlah a 1831.g su se doselili braća Aksentije i Đorđe u selo Grivac srez Gružanski. Zanima me iz kog mesta u Crnoj Gori su se doselili u koje selo u Starom Vlahu. Inače slavimo Svetog Jovana Krstitelja 20. januara. Velili pozdrav.

 84. Interesujeme prezime Kupres,kako sam cuo da su došli sa Kupresa i da su promjenili prezime iz Đurić u Kupres zbog krvne osvete.Takodje prezime Ješić.

 85. Da li imate nekih podataka o vezi Dimića sa Radovićima iz Morace koji slave Sv Arhangela Mihaila-Aranđelovdan? Inace su Dimici iz Jablanickog okruga..Au Jablanicu su dosli iz Peci a pre toga iz Crne Gore.u tom migriranju je i doslo do promene prezimena iz Radovic u Dimic.unapred hvala

 86. Postovanje svima,
  molim vas da mi dostavite informacije o prezimenu BEŠEVIĆ.Nasa slava je sv.Arhangel Mihailo i velika vecina familije je u Srbiji u Ivanjici od kraja 18 ili pocetka 19 veka.
  Unapred hvala.

  • МИЛЕНКО БЕШЕВИЋ
   живим у БГ, Родио се у Вичи.
   Тамо има још пар породица,
   сви су одлазили из Виче.
   Знам за Тику из Ивањице и фамилију Бешевић на планини изнад Анемије.
   Деда ми је причао да смо пореклом из Ријеке Црнојевића.
   И наша слава је Св. Архангел Михаило.
   Поздрав

 87. Molim Vas za pomoć u izradi svog porodičnog stabla familije Ćirović iz sela Grivca u Gornjoj Gruži. Moji preci Aksentije i Đorđe Ćirović su se doselili u Grivac negde oko 1831.g. iz Starog Vlaha. Zanima me iz kog mesta Starog Vlaha su se doselili, a takođe odakle su se doselili u Stari Vlah. Slavimo Sveti Jovan (20,januara).

 88. Veliki pozdrav.
  Molio bih vas za informaciju o poreklu Milića iz Bjelica (Cetinje) od Kuča:
  Milića odatle odseljeni kod Plava okolina Andrijevice i Berana. Porijeklom su iz Prizrena (Metohija) u Donje Dragačevo došli od Rožaja (Crna Gora) Podgorice i Bar.
  Kako se prezivala ova grana Milića pre podele i sukoba tri brata iz Zatrjepča (Kuča).
  Prezime i STARINA pravoslavnog ogranka…?
  Hvala unapred!

   • Тако је, Зеко. Бјелице и Кучи су племена, свако за себе. Вукане, сва Бјеличка презимена имају заједничког претка као оно што их повезује. Тај предак је војвода Павле Орловић. На сајту http://porekloorlovica.blogspot.com/, имаш два лепо урађена породична стабла и пуно тога о Бјелицама, Милићима, Тепавчевићима, Дамјанцима и другим презименима племена Бјелице. Поздрав, Љиљана Бјелица

  • Ja sam Bektesevic, to su ti Loncarevici (Pravoslavci) i Bektesevici (Muslimani) koji su odseljeni iz Cetinja u GUsinje. Cuo sam od stari, da je bilo zbog krvne osvete da su se dva brata odselili iz Cetinja u Gusinje, Loncarevicev predak je bio u Decanskom Manastiru gde se obukavao sa mesara, dok je moj predak Bektes (dok moji stari kazu da se zvao Milos) presao na Islam i nazvao se Bektesem. Loncar je po predanju uvjek uzimao decu pravoslavnu iz Gusinja i uzimao ih i dao u Kuce da ih nebi turci poturicili, zbog toga kad bi nekad neki Turcin pitao njega sta on nosi, on bi rekao “lonce” od dakle su dobili prezime Loncarevic. Inace Loncarevici i Bektesevici su se rodjakali i kao braca bili sve do zadnjeg Loncarevica koji je ostao u Gusinje, moj djed se rodjakao sa jednim Bozom Loncarevicem, kao braca bili, za bozic bi kod njih, a za bajram bi oni kod nas. Inace je jedan isto tako Bektesevic ranio jednog turcina sto je dirnuo jednog Loncarevica, tako da je bratstvo uvjek bilo jako.

 89. Занима ме порекло породице Јечменица ?

  Јечменице из Вранеша ?

 90. Pozdrav zanima me poreklo mog prezimena Miletić čuo sam neke priče da potičemo iz Rožaja, posedujem porodično stablo ali ono mi ne odkriva ni jednu tajnu mog porekla,slavim slavu Sveti Nikola i Sveti Agatonik.

  • Свети Агатоник је ријетка слава и њу славе само Ђаловићи из Корита Бијело Поље а њихова стара слава је била св Никола.Ђаловићи су старином Кучи.
   Можда ту треба тражити неку повезаност?

   • Nije tačno da samo Đalovići slave sv Agatonika tu su još Čampari i Slavkovići isto iz Korita i koliko znam još i Sjekloće iz Crmnice

   • Moji preci su Slavkovići iz Korita Bijelo Polje slavili Sv Georgija Ðurđic, prešli za vreme Turaka, promenili prezime u Petrović naselili se kod Kosmaja, Zaječara, Kruševca….slavimo Sv Agatonika,
    Ako ima ko više informacija mail milca.sti@gmail.com

   • Agaton slave još; Sjekloće,Moštrokoli,Raslapčevići,Jablani,… porijeklom iz Hercegovine,potom na Njeguše a zatim na Dobrsko Selo a potom na Ceklin,Riječka Nahija,Dobrska Župa i Meterizi.

 91. Postovani, ja sam Srbin iz Srbije, (Jagnjilo kod Mladenovca) ali moja porodica je dosla tokom 19 veka iz Crne Gore. Prezivamo se Jankovic, slava je Djurdjevdan, Po Drobnjakovicevim podacima staro prezime nam je bilo “Deliboković” i po istim podacima dosli smo u Sumadiju iz “okoline Podgorice”

 92. Zanima me prezime BIBIĆ(Srbi iz Drniša), LAKIĆEVIĆ(Viškovo,Crna Gora) i KANKARAŠ(Crna Gora).
  Moji did,Srbin iz Hrvatske (stigli iz Bosne) i drugi did iz Crne Gore(korijen Duka KANKARAŠ).

  Lp

 93. Zanima me porijeklo prezimena Filipovic, ranije su bili Raznatovic, iz Dobrske Zupe, Cetinje.Zbog krvne osvete su presli u Zetu. Ne znam ko su bili ti prvi Filipovici koji su dosli u Zetu. Slava je Krstovdan(27.09.)
  Ako neko ima nekih saznanja neka podijeli samnom!
  Hvala unaprijed

 94. Zanima me da li znate nesto o malisorskom bratstvu Ljuljđuraj,i ako znate da mi kazete sto vise informacija
  Hvala

 95. Da li ima neko neku informaciju o poreklu prezimena Petkovic?
  Znam da su iz Kolasina dosli u Krusevac, predak Avram Petkovic, krsna slava sv Petka. Volela bih da saznam nesto vise o poreklu, da li su se svi iselili ili je neko ostao u Kolasinu? Hvala najlepse.

 96. Ja sam Vuksanovic sa Glasinac Sokolac .đed joksim se doselio iz neke brezne Hercegovina okolina Nikšića oko 1830 g imao je 70 g na Glasinac Sokolac.neki su se Vuksanovici odselili u srbiji .kazivanje historičara milenka Filipovića. prema riječima kazivanju historičara božidara kljajevica Vuksanovici sa Glasinac vode porijeklo od plemena Nikšić ogranak šćepanovića. Vuksanovici su živjeli u nikšićkoj župi odakle su se prvo odselili u brezni a odatle na Glasinac .Božidar kljajevica kaže vuksanovići mrdovići i kezunovići kao ogranak šćepanovića iz nikšićke župe su se odselili na Glasinac,sokolac.ja sam bio u brezni piva tamo nema Vuksanović .u brezni imaju djikanovići staro prezime Vuksanović.u sipačno blizu brezne ima Vuksanović koji koriste brezanske katune.u selu gazivode na Glasinac ima prezimena đurkovici brzna , čođovići,mumovići,renovice ,jankovići,mijatovići.u sipačno ima ovih prezimena.

 97. Zelim da saznam da li su moj deda i pradeda dosliiz Crne Gore.Po prici bake,doselili su pre drugog sv rata,predpostavljam u vreme kolonizacije ,na Kosovo,selo Berivojce.Prezime Ivanovic.Deda se zvao Sava,imao je dve sestre bliznakinje ,a pradeda Mladen.Posto su odavno umrli,dok sam bila dete,nisam nista vise saznala,sem od oca da misli da su okolina Kolasina.Molim ko zna nesto vise da mi se javi.Hvala unapred!

  • Ako ti je slava Sveti Nikola onda si iz Kuča porijeklom. Oni su bili kolonizovani po Metohiji i na Kosovu, zajedno sa ostalim Kučima, Vasojevićima, Bjelopavlićima i ostalim plemenima.

 98. Moj deda Aleksandar Milović rodio se u Sirči kod Kraljeva. Živeo je u Čukojevcu.
  Slavim dedinu slavu Svetu Petku.
  Sećam se da je deda imao brata koji se zvao Vule.
  Želim da saznam o svojim precima, poreklu i rodbini.

 99. Moje prezime je nastalo od mog pradede popa Jove, koji se sa svoja dva brata Stevanom i Božidarem, obreo na malom Jastrebcu iznad Aleksinca. Priča se da su poreklom iz Crne Gore, izmedju Nikšića i Kolašina. Sve što znam je da u selu Kamenica iznad Aleksinca, od Jove smo mi Jovići (imao je jednog sina Vojislava, mog dedu), od Stevana su selo niže nastali Stevanovići, a sledeće selo niže su Božidarevići.
  Da li neko zna nešto o mom poreklu?
  Hvala

 100. Postovani, pokusavam da saznam poreklo i rodoslov porodice Slavkovic. Ono sto znam jeste da mi se pradeda zvao Kuzman Slavkovic, da je ime dobio po ocu il dedi i da je vezano za titulu. Ali i moj deda Trifun svog oca Kuzmana ne pamti jer je umro kad je bio beba te se predanje izgubilo. Slavimo Djurdjic, znam da su pobegli zbog krvne osvete a imanje na kosovu dobili za zasluge od kralja. Detalje ne znam. Predanje koje se provlaci je da imamo poreklo negde od Niksica.Ako neko ima neki podatak bila bih vrlo zahvalna a mom ocu bi znacilo jos vise da resi pitanje porekla i stabla. Unapred hvala. Moj mejl je: danijela.slavkovic@gmail.com

  • Postovani, stric me je upravo korigovao u vezi korena i rekao da nam je poreklo vezano za Kolasin a ne Niksic. Molim Slavkovice ukoliko ih medju vama ima da pomognu nekom informacijom. Takodje sam cula da je najstariji od yivih Slavkovica sa kojima treba da smo u daljem rodu jos u Kolasinu.
   Unapred hvala na vasem trudu i vremenu. Mojoj familiji neizmerno znaci. Slavimo Djurdjic kao krsnu slavu.

 101. Poštovanje ,

  Prezivam se Đorđević a po predanju prezivali smo se Jovičić i potičemo iz Kotora.Iz Kotora zbog krvne osvete prebegli na Kosovo . Slavim Svetog Jovana

  Unapred zahvaljujem

  Srdačan pozdrav

  • Nebojša, ja sam čuo sličnu priču od dede. Gde su zbog krvne osvete morali da se sele. Nisu menjali prezime, ali su otišli u Slavoniju. Slavimo takođe Svetog Jovana.

   pozdrav,
   Nenad

 102. Postovani, pokusavam da pronadjem crnogorsko poreklo porodice Petrovic iz Gornje Draguse kod Blaca, Srbija. Slava je Sv. Trifun. Kao snaha u ovoj familiji, jedino od podataka znam da su nekada dosli sa prostora Crne Gore. Jedan od predaka, Radoje Petrović je bio prvoborac, nosioc spomenice u drugom sv. ratu, pre njega je bio neki Jeremija, ali ne znam da li su mozda i menjali prezime u proslosti. Molim vas da mi pomognete makar i sa nekim smernicama kako bih mogla dalje da nastavim istrazivanje i prenesem svome sinu makar neku informaciju o njegovom poreklu. Suprug i njegova preostala ziva rodbina jako malo ili gotovo nista ne znaju.

  • Došla sam do saznanja da je od ovih mojih Petrovića,deda Jeremija, rođ. 1830 i neke doselio u Gornju Dragušu iz sela Krušare kod Jagodine a da su pre toga kao porodica došli iz okoline Novog Pazara.da li iko zna koje bi moglo biti bratstvo koje je migriralo u pravcu Novog Pazara a da je slavilo Sv. Trifuna?
   gordanapet1@gmail.com

 103. Interesira me porijeklo prezimena Danilovic.
  Zovem se Milena Jurmic (otac Danilovic Miladin rodjen u Bosanskoj Gradisci, selo Gasnica, takodjer i djed Mico), rodjena sam u Zagrebu.
  Imamo neke informacije koje smo dobili davno od slikara Herceg Ive da potjecemo iz Danilovgrada.
  Puno hvala
  Radujem se bilo kakvoj informaciji.
  milena.jurmic@zg.t-com.hr
  Lp

 104. Imam saznanja da se moj predak Đurak Đurić iselio iz okoline Nikšića u vreme oko Kočine Bune. Ako neko nešto zna o porodici Đurić i njihovom poreklu molio bih da to podeli sa mnom. Hvala…

 105. Postovani meni je potrebna pomoc oko sastavljanja rodoslova.Znam da poticem od cincara Save Velickvica koji je pogubljen po naredjenju Milsa Obrenovica,on je inace pobegao sa tri brata iz Kolasina zbog krve osvete,nastanili su deo kod Kragujevca Dubrave. Uspela sam da saznam da je imao sina Stevana.Moj pradeda je Dragoslav Popovic, deda mi je Zivota Popovic.Krsna slava Sveti Stefan Decanski ili u narodu poznat kao Sveti Mrata slavi se 24.novembra .

  • Mojoj majci je isto slava Sveti Stefan Dečanski i oni je od Kulezića. Porijeklom su Sasi. Sad da su Cincari imali tu slavu sumnjam. Može biti da su u Kolašin došli iz Šuplje Stijene rudnika, jer su oni bili esnaf rudarski u srednji vijek. I tada u to doba, kada su primili pravoslavlje uzeli su tu slavu.

 106. Zanima me porijeklo porodice Rudinac sa područja opštine Foča, BiH. Navodno, potiču iz Rudinica, prezivali su se Babić. Slave Sv Luku kao i porodice Čvoro sa Pala i Fuštar od Foče jer, navodno, potiču od tri brata. Ako neko nešto zna, molim da mi javi. Unaprijed hvala.

 107. O mojim Markovićima sam mnogo saznala i sklopila rodoslov ali sada me zanima da li neko ima rodoslov Pipera iz Berana.
  O mom pradedi Pavlu Piperu ne znam mnogo čak ni datum i godinu rođenja mogu samo da pretpostavim da je rođen negde oko 1896 a poginuo 1942 od prilike. Znam da je bio ranjem u 2.svetskom ratu i da je tako sa ranjenom nogom peške stigao u Berane iz Beograda. U Beranama ga je izdao komšija i tada su ga streljali. Inače je bio četnički vojvoda. Moja baka je bila baš mala kada se to desilo. Bio je oženjen Milevom Piper (Zečević)i ona je mlada umrla.

 108. Poštovani,
  Interesuje me porijeklo i rodoslov Vujovica sa Komarna, Crmnice, slave Arandjelovdan. Najstrariji direktni predak koga znam zvao se Luka. Pronalazio sam po internetu nesto oskudno, da su bili spahije, Vuk Maniti i Vojinovici se vezu za Vujovice sa Komarna, a Vujo (Vuk) Raicev kao prvi od kog su Vujovici. Znam takodje da Petar Deriglava je tog roda. Ali uopsteno je nepotpuno, ne znam kako su dosli, ni rodoslov ni istorijat.
  Unaprijed srdačno hvala

  • Uzmite knjigu “Čast i vlast” od Vuka Vujovića. ( vujovići su vladali cg posle crnojevića od 1498 do 1748 vladarska kuća čiji direktni potomci žive u Baru i Podgorici, imaju veća prava nego petrovići da je sreće… )

 109. Molimo ako imate informaciju porijeklo porodice Višnjić u B i H,tačnije u Lijevču Polju,pored Banja Luke..,da li je porijeklo Crnogorsko ili neko drugo krilo

  • U Lijevče su se naselili ljudi nesto prije austro-ugarske. Tamo je bilo šumovito, pa su krčIli teren. Moji preci su dosli tamo iz Dalmacije (Knina). Puno njih je doslo sa te strane, dakle od Dinare, Sanskog Mosta, Like i Dalmacije itd… Malo ljudi prije drugog svjestskog rate je u Lijevce doslo iz Crne Gore

 110. Презивам се Вуловић славим св. Луку моји су се доселили на планински венац Рогозна село Црвени опшина Лепосавић. По неким сазнањима из приче владике Будимљанско Никшићког Јоаникија потичем из Роваца али не знам како да нађем везу, да ли су презиме мењали кад су дошли из Роваца па не могу никакав траг да нађем до славе коју заједничку славимо. Већ годинама жарко желим да сазнам које ми је порекло и кад год нађем неког Вуловића тај не слави св. Луку и углавном се везују за Дробњаке. Молим све који знају било шта на ову тему нека ми пошаљу мејл srdjanfotokv@gmail.com пс. вама мало, мени веома значајно. Хвала!

 111. Poštovani,i ja idem tragom predaka…Rodom sam iz Mačve,slavim Mitrovdan…potičemo iz Popova u Hercegovini…Pronasao sam da vodimo poreklo od Salata iz Ravnog…Po predanju oni vode poreklo iz plemena Ridjani negde gde je sada Krupačko jezero,od Dragojlovića….Medjutim pronašao sam samo Dragojloviće koji vode poreklo iz plemena Bjelice…U Ridjane su se u 17 veku doseljavali Kuči…a znamo da staroKuči slave Mitrovdan…ako neko zna nešto o tome…tu sam…hvala unapred

 112. Molim Vas napišite nešto više o Mutapdzićima.Koliko znate koljena u nazad.Ja posjedujem neki krnji rodoslov Mutapovića pa ako znate neka imena da vidimo da izvršimo rekonstrukciju.

  • Dragi predraže pažljivo sam pročitao Vašu knjigu o pivu . ja sam Vuksanović sa Glasinac Sokolac .đed joksim se odselio iz neke brezne okolina nikšića stara Hercegovina na Glasinac Sokolac oko 1830 g .tada je imao 70 g .u to vrijeme poljana brezanske nije bila naseljena jer je donju brezni osnovao neki durutović 1862 g. na poljani brezanskoj tada su bili katuni iz sela sipačno Vuksanovići idrugi iz sela,imali su štale za ovce i tu su zimovali.pošto danas u sipačno ima prezimena čolovića mumovića mijatovići Vuksanovići a kojih prezimena u mom selu na glasincu takođe ima ,to pretpostavljam da su Vuksanovići iz brezanske poljane ili iz šipačnog odselili na Glasinac Sokolac.molim vas za komentar jer danas u povijesti ne postoji prezime Vuksanović.unapred hvala.

 113. Pogriješio sam.Ne zna se čiji je po ocu Nikša otac Gojakov.Tako treba.Neka moja istraživanja govore da je on sin Nincev koji se pominje 1331.g.I Luburić je zapisao da je Nikša otac Gojakov rodjen 1330.g.Tako,meni nije bilo lako zaključiti od kojeg je od ova 4 bratstva i velika ogranka bratstvo Veruović.Nije niko znao da mi kaže u Rovcima.

 114. Za Veruoviće koji slave Lučindan znam da su prezime dobili po Veruši,mjestu u vasojevićima.U Verušu su došli iz Rovaca.U Rovcima su četiri velika ogranka,tj.bratstva Bulatovići,Vlahovići,Šćepanovići i Srezojevići koji su dobili prezime po četvorici sinova Gojaka Nikšina.Taj Nikša je potomak Nikše Ilionova i Efrosine,kćerke kralja Vukana Nemanjića.Ne zna se i nije zapisano čiji je sin Nikša sin Gojakov i Ilion otac staroga Nikše iz 12 vijeka.Sva druga imena koja se pomninju to su nesigurna predanja.Ali je tačno da je najstariji naš predak Ilion isto bio Nikšić jer je potomak jednog još starijeg Nikše.

 115. Da pomognem Mihailu Đinoviću. Porijeklo Vam je od plemena Vasojevića, podgrupa Kovačevići.Najsrodniji su Vam Milovići i Tajići.Nemate nikakve veze s Đinovićima iz Cetinja.Najveše iseljenika ima u Istočni Mojstir kod Tutina i Prolom Banju kod Kuršumlije.Srećan istraživački rad želim.

 116. Zdrvo zanima me predak od Vasojevica koi je doselio iz Lijeve reke iz Crne Gore u selo Zunjevice kod Novog Pazara taj predak se zvao Stevan njegov dolazak se naj verovatnije
  dogodio u vreme Karadjordja imao je sinive Vucka Vucinu Vukica i Vukmira ja nosim prezime po Vucku ali za predaka neznam kako se on prezivao nisam mogao da pronadjem u selo Zunjevice po nekoj prici dase prezivao Perovic a Krsna slava nam je Sveti Jovan.

 117. Poštovani prijatelji, ja sam iz Bara Kraljskih kod Kolašina, iz Crne gore. Da li moji Đinovići potiču iz okoline Cetinja iz stare Crne Gore? Istina me zanima. Jako mi je bitno jer ja se osjećam Crnogorcem a ne nikako Srbin kako mnogi govore za Vasojeviće. Unaprijed hvala.Bracki pozdrav

  • Mihailo zemljače, Đinovići vode porijeklo od Đina, Albanca koji je oženio jednu Vasojevku iz Bara. Kad je u Albaniji izbio neki rat Đin je poginuo a njegova žena sa đecom se vratila u Bare. Znači nisi ni Srbin ni Crnogorac nego Albanac, iako se Đinovići svi koje znam smatraju za Srbe, eto ti si prvi Crnogorac.

 118. Lijep pozdrav,interesuje me da li neko zna porijeklo prezimena Nović?Mi slavimo sv.Ignjatiju.MOji zive kod Dervente.

 119. Poštovani,
  na popisu porodičnih prezimena u Crnoj Gori pronašla sam prezime Lenac koje se pojavljuje u Kotoru i Budvi. Molim vas informaciju od kad se to porodično prezime pojavljuje u ovim krajevima, kada i odakle su došli prvi nosioci ovog porodičnog prezimena. Inače je ovo prezime prisutno u Senju, Rijeci i Gorskom kotaru.Unaprijed zahvaljujem

 120. Moji preci su se prezivali Plavšić i doselili su iz Hercegovine polovinom 19. v. U selo Priboj kod Lopara došla je Doka (Evdokija ?) Plavšić i njeni unuci Riko i Ilija. Istovremeno je doselio njen djever Mitar Plavšić sa porodicom.Slavimo Svetog Jovana 20.01. Ako neko zna nešto o Plavšić ima iz Hercegovine bio bih veoma zahvalan.

  • Zanima me poreklo prezimena Gole iz Poblaća
   izmedju Priboja i Pljevalja.Negde sam pročitao da smo starosedeoci i daje naše staro prezime bilo Golović.
   Hvala na odgovoru

 121. Interesuje me sve sto se tice mog porekla.Za sada znam da vodim poreklo iz Rovaca, a da smo doseljeni u opstinu Zubin Potok.

 122. Potovani. Molio bih vas za više podataka o prezimenu Đurić. Podaci do kojih sam ja došao, a vezani su za moje pretke su sljedeći. Prema pričanju starijih generacija oko 1850-60 godine sa područja dalmacije ili Crne Gore u centralnu Bosnu u okolinu grada Donji Vakuf, doseljavaju se tri rođaka, nismo sigurni da se radi o rođenoj braći, a to su: Đurić Jovo, Đurić Simo i Đurić Mitar. Moje porijeklo vodi od Đurić Jove, koji je imao tri sina: Đurić Ristu, Vasu i Jovu. Ovi Đurići su dalje imiali sljedeće potomke: Đurić Risto ima tri sina: Sava 1890 godište, Dušan 1892 godište, Mile 1900 godište. Đurić Vaso ima pet sinova i ćerku: Đorđe 1906 godište, Ljuban 1909 godište, Mlađen 1912 godište, Petar 1923 godište, Jovo 1920 godište, Ana 1925 godište. Đurić Jovo ima četiri sina: Milenko 1905 godište, Kosta 1907 godište, Branko 1912 godište i Gojko 1909 godište. Moj prađed Milenko je stradao od strane ustaša 1941. godine, kao i njegov brat Branko. Kako mi je najpoznatija ova linija ( po prađedu Milenku ), dostavljam vam dalje podatke: Milenko je imao, odnosno nakon drugog svjetskog rata u životu su ostali: Jovo, Ile i Višnja, Jovo ima dva sina Sekulu i Milu, a Sekula jednog sina tj, moju malenkost Darka Đurića. Mi slavimo Aranđelovdan ( 21.11. ). To su neki podaci do kojih sam došao, molio bih vas da ukoliko imate više podataka o mojoj daljoj i bližoj porodici da iste dostavite na ovu email adresu. Pozzz.

 123. Poštovani, zanima me poreklo prezimena Đurić iz Crne Gore. Neproverene informacije koje imam kažu da su neki preci iz Gusinja. Moj deda se iz CG preselio u Sjenicu, pa odatle u Kraljevo. Slave Sv. Nikolu. Hvala!

 124. Postovanje
  Inetesuje me da li neko poseduje neke informacije o jednom mom rodjaku . Zove se Bozo Spaso Ivanovic , rodjen u Doljanima,kraj Podgorice. Godinu ridjenja ne znam . Iz prica znam da je nosilac spomenice ’41 . Posle drufog svetskog rata bio je sef tadasnje policije za Crnu Goru , aali je posle poslat na Goli otok . Umro je osamdesetih godina . Hvala .

 125. moj otac je iz vidova sela kod drvara (BIH)iz susednog sela BUNČEVAC je došao neki predak u Vidovo selo da radi i priženio se tamo.imam informacije da nam je poreklo negde sa žabljaka u Crnoj gori

 126. Poštovani,
  Da li mi možete pomoći da pronadjem podatke o poreklu Radovića iz Prokuplja. Ovo bi bilo 3k-4k braće koja su se doselila iz Crne Gore.
  Unapred zahvaljujem na bilo kakvoj informaciji.

 127. dali neko ima podatake za knezevice sto sada zive u selo knezevici kod bijelog polja odakle sudoselili i jos neki podatak hvvala

 128. Poštovanje! Da li je ikome poznato prezime BAINOVIĆ???? Dakle, ne BAILOVIC, već BAINOVIĆ… Danas ga niko u Crnoj Gori ne nosi, to mi je poznato, ali su moji preci oko 1800 s njim stigli iz Šekulara u Metohiju, a kasnije išli dalje ka Gornjoj Jablanici i Toplici, nakon oslobođenja tih krajeva. Dakle, BAINOVIĆ, krsna slava SV. NIKOLA, iz Šekulara prešli u okolinu Istoka, u Metohiji. Svaka informacija poželjna…hvala unapred i veliki pozdrav za sve, koji poput mene istražuju svoje poreklo, a ono je vezano za Crnu Goru…
  serbsky@gmail.com

 129. Ukoliko neko ima saznanja o poreklu Bakovica, molio bih da napise u odgovoru.
  Krsna slava sv Nikola.

 130. Interesuje me odakle su se moji naselili u pomoravlje, Lapovo. Trebalo bi da je to bilo u periodu od 1737—1787, iz Sjenice.
  Hvala unapred

  • Poticem rodom iz crne gore, iz grblja (gorovici) na 5 minuta od budve.

   Zaista me zanima poreklo naseg prezimena, dali je nekada bila mozda titula nekih davnih predaka.

 131. Interesuje me moje prezime, ja dolazim od Bibica iz Sjenice u Srbiji ali sam cuo da ih ima i ovdje u Crnoj Gori pa bih volio saznati dali postoji jos neka porodica sa prezimenom Bibic u Crnoj Gori i kako su nastali.

  • Babici iz Sjenicke opstine zive u selu Vrbnica nadomak Bijelog Polja i same granice…A inace su porijeklom iz niksickog kraja(stare hercegovine) a prije toga su dosli iz Cuca(katunska nahija) i prezivali su se Krivokapici da bi se kasnije pod prezimenom Babic rasirili po hercegovini a odatle se raseljavali u raznim pravcima. Najpoznatijeg crnogorskog junaka iz 18v Nikca od Rovina je ubio poturceni niksicki junak Jasar Babic!

  • Andrej,imaju i Babici koji su porijeklom iz Sekulara kod Andrijevice i oni vode porijeklo od Cetkovica(nisu krvno vasojevici)oni slave Djurdjevdan.

   • Ja sam vas pitao za prezime Bibic a ne Babic. Mozete li vec kada ste ih pomijesali da saznate da li ta dva prezimena imaju nekakvu vezu pa ste vi nekim cudom procitali Babic, iako sam ja napisao Bibic umesto Babic. Da li mozete saznati koje su nacionalnosti iako su Crnogorci da li biste bili ljubazni da kazete iz kog su plemena ili barem iz kog kraja? Hvala od srca

  • Izvinjavam se greska prilikom citanja prezimena…Bibici su porijeklom sa Ledina-Kuči(starokuči slave:Mitrovdan) i jedan dio njih od Meduna,Ledina,Fundine i drugih kuckih sela je primio islam da bi se krajem 17 i pocetkom 18v vijeka Kuci-muslimani posle sukoba sa Drekalovicima(novokuči:slava Nikoljdan)raselili iz tih krajeva na razne strane od:Podgorice,Niksica,po limskoj dolini i Pesterskoj visoravni…Bibici muslimani zive u 2 sela u Rozajama i selu Uglu(Sjenica),sto znaci da u tim krajevima zive bar 3 vijeka, kao muslimani i duze preko 400 godina!!!

 132. Postovanje, uporno pokusavam da nadjem kom plemenu pripadaju Šćepanovići iz Mojkovca. Naime pokusavam da pronadjem grb Šćepanovića ali mi ne polazi za rukom.
  Nadam se da mozete da mi pomognete,unapred hvala.
  Marijana

 133. moj đed je pričao da su petkovići poreklom iz prizrena te da su posle poraza austrije u ratu sa turskom prebegli u crnu goru gde se pleme podelilo na dva dela te je jedan deo otišao prema nikšiću a drugi prema žabljaku.meni bi bilo mnogo lakše da dodjem do mog predaka koji je ili odande ili odande,ali nigde se ne pominje od petkovića koji su slavili jovandan jer su moji petkovići slavili i sada slave jovandan.odselili su se iz crne gore u okolinu knina a inda u bosansku krajinu okolina drvara selo Bunčevac.

   • Javite se vi obadva meni. Moj čukunđed je iz Drvara prešao u Grahovo. Sv. Jovan slava. Pozdrav iz Čikaga.

  • Minići koji slave sv Luku su iz Rovaca.
   Poticemo od Mine Bulatovica sina Markova a unuka Pejova.Nastali smo oko 1700 godine.

 134. Bila bih vam zahvalna ukoliko bi mi dali malo više informacija o porijeklu prezimena Grbavčević iz Zete, Podgorica

 135. Pa ovako, sada sam Ancic – ostavila sam svoje prezime, ali sam izvorno Vukotic – oni sa Ceva. Po nekoj prici pokojne bake Radmile, nekada smo davno pobjegli pred necim u Bihac gdje su pobijeni svi muskarci porodice pa smo uzeli prezime po nekoj baki Ancici, jedni otisli u Hrvatsku i potali Anicic a drugi u Bosnu pa postali Ancic. Sada ovako tacno ne znam ko sam ni koja je slava, svi se nesto podijelili ali se sjecam da je baka uvijek spominjala Arandjelovdan…:) bilo bi mi drago samo da mi neko kaze gdje da pocnem da trazim da ne banem tek tako ja dosla da mi kazete ko sam…

  • Draga Vladana, u Pritoci kod Bihaca su zivjeli do zadnjeg rata Aničići, sada su rasuti po svijetu. Slave Sv.Luku i pricaju da su se doselili iz Like i Dalmacije. A mozda su i iz Crne Gore? Cak se spominje u tom predanju i nekadasnje prezime Opačić.

  • draga Vladana ja sam sada Ancic, a deda je bio ANICIC MATICAR POJEO SLOVO, moji su poreklom iz hercegovine od roda Drljevica slavimo SV.arhangela pozz javi mi se drago mi je da imam nekog svog

 136. Molim vas pomozite mi. Volela bih da otkrijem da li sam ja u rodu sa Radovanovićima. Ja sam iz požege.

 137. Poreklo prezimena Kostić u blizini Niša . Slavimo Sv Jovana Krstitelja 20.1 . Znam samo da se moj čukundeda doselio iz Crne Gore

  • Proverite Kostića je bilo u Nikšićkoj Župi. Nisam sigurna koja je slava njihova ali pokusajte da istrazite.

 138. Ako neko nesto zna o Jeremicima koji su najdaljim poreklom iz CG a onda su otisli u Podujevo pa su se preselili u sell Lepenac pored Brusa

 139. Interesuje me poreklo mog prezimena Vukovic,potičemo iz Glusaca pored Metkovica. Zanima me da li smo došli iz istočne Hercegovine ili Crne Gore u Metkovic.

 140. Interesuje me porodičnostablo vulovića poreklom iz Bjelopavlića, slavimo Svetu Petku.
  Hvala

 141. Proučavanjem svog porekla došao sam do podatka o svom najstarijem zabeleženom pretku koji se zvao Nedeljko (Levićanin) Andrejić i koji je rođen u drugoj polovini 18. veka. Dalje je priča o tri brata, Mileti, Kara Jovici i Andreji koji su se negde od Morače ( po Lutovcu) doselili u Laćisled (Župa Aleksandrovačka). Sve tri familije (Miletići, Karajovići, Andrejići) slave Svetog Aranđela. Svaka pomoć je dobrodošla. Hvala unapred.

 142. Postovani
  Interesuje me porijeklo prezimena Drčelić, nastanjuju prostor Prijepolja i Priboja. Ako imate neki podatak, bio bih vam jako zahvalan,podatke svi migu slati na email drcalic@hotmail.com

  • Поштовање рођаче.Толоко нам је презиме ретко да ниђе не нађох наше корене.Дошао сам до села Ивање поред Бијелог Поља и ништа више.Ако имаш неких трагова јави.

 143. Pozdrav,interesujeme poreklo mog prezimena. Ja zivim u Bg. ali svi moji su u Aleksincu. Moj pradeda, a kasnije i deda mi je pricao da se peto koleno doselilo u Srbiju jel su dvoje brace ubili nekog Turskog zapovednika.Pre toga zu ziveli u crnoj gori u nekom mestu gde su 90% Ivanovici, nisam siguran kako se zvalo to mesto. Jedan je promenio prezime u Milankovic( jer se zvao Milan) i preselio se negde u blizini Bora.Dok se moj navrdeda (sta je vec) Ivan preselio u Aleksinac. To je otprilike sto znam o mojim Ivanovicima. Da li neko moze da mi kaze nesto vise o Ivanovicima i da li je jos neko cuo za ovo ubistvo?

  • 90% Ivanovića, vjerovatno neko mjesto u Kučima, ima i drugih Ivanovića ali tamo su sigurno najbrojniji. To je sve što ti mogu reć, da si vjerovatno iz Kuča, a takvih ubistava je bilo baš dosta.

 144. Molim Vas,interesujeme nastanak moga prezimena. Po predanju zivili smo u nekom Niksickom selu, prezivali se Micunovic ili Maksimovic, potom se naseljavamo u Kupres. Prapradjed je imao tri sina jedan ode u hrvate, drugi u muslimane a treci ostade srbin. Sa Kupresa selili se po bosni da bi se zaustavili u Zenici, tu smo zivjeli do 1992 god. Sada smo rasuti po cijelom svijetu, ja sa porodicom zivim u Bijeljini. Unapred Vam Hvala na trudu

  • Postovani g Jovane!
   vi vodite porijeklo od starine od Koprivica, grane koja je preuzela prezime Popovic jer su bili parosi. Iz Banjana kod Nk odselili su u Pivu pa u Kakmuze kod Pljevalja. Jedma kuca se vratila u Pivu od koje sam ja. Sve su nas pogrdno zvali Karamani po jenom slugi oji je kod nas sluzio. Jedna porodica je poselila u Bosni i nadimak uzela iz nepoznatih razloga.

   • Poštovani gospodine Marko,
    Živim u Beogradu. Radim na rodoslovu porodice Popovic iz Kakmuža. Izgleda mi da ste Vi potomak Vuka Popovica i da smo deo iste familije. Molim vas da mi se javite na moj E-Mail radi dalje saradnje.
    Srdacan pozdrav, Novak Popović.

   • Ppstovani RODJACE Marko Popovicu!
    1. Hvala Vam na prvom ilepom koraku ka saznanjima o mom poreklu.
    2. Molim Vas da mi napisete sve o nasim korijenima naravno sta Znate.
    Hvala vam unapred za sve Vas “BRAT” Jovan

 145. Saglasan za otvaranje posebne stranice na koju bi se mogli javiti svi oni koji nesto znaju o prezimenu SANTRAC,poreklo vodi iz KOLASINA,Crna Gora,slava je 09.avgust-Sv.Pantelija
  S postovanjem

  Mile Santrac Beograd

 146. Poštovani,
  Molim Vas da mi pomognete da mi date, ako znate, porijeklo prezimena Golijanin…Po nekima, živjeli su u Banjanima pod prezimenom Golijanin, ali isto tako postoji mišljenje da su se tada prezivali Višnjići a kada su pobjegli u Bosnu dobili su prezime po planini Goliji-Golijanini?

   • Марко, Марко , гдје нађе да је постојало Црногорско племе ГОЛИЈА ? Ајде просвјетли нас неким линком ! У сваком случају тадашња Голија није била у саставу Црне Горе него у саставу Старе Херцеговине ! Раде Голијанин , ако си из Невесиња онда је твоје поријекло од планине Голија као што је и Савића (такође из Невесиња) као и већине становника мјеста Бачевић код Мостара јер сви потичете из области између Гацка и Никшића , отприлике околина Казанаца! Племе би се требало звати Бачевић …

   • Stara Hercegovina? Sta je to? To je glupost koja kruzi pseudonaukom. Geografski prostor koji je iz adm.jedinice Otomanskog carstva Hercegovackog sandzaka isforsirao Hercegovinu dobio je ime po Hersekli Ahmed pasi, islamiziranom Stjepanovom sinu. Niti Sandalj Hranic ni H Stjepan Kosaca je nijesu zvali Hercegovinom. Nije bila drzava, ni knezevina, niti je imala prijestonicu. To su bili oblasni gospodari osvojenih teritorija. Golija Piva Bar Podgorica su bili u toj osvojenoj oblasti. Cija iscasena pamet moze to da prihvati. koliko su godina drzali? Krace nego Tito ili M. Djukanovic. A da nije Herceg Stjepan napravio 200 hiljada djece na tom terenu pa postadose Hercegovci? U njegovo doba nije se zvala Hercegovina a i sto bi kad je herzog vojvoda na njemacki, Bas kao da je Petar Veliki ukinuo ime Rusiji i dao joj ime vlastito ime Carevina.! Postoji prica o zajednickom etnosu tog podrucja a kroz tri stare slovenske cjeline: Travunija, Zahumlje i Neretljanska oblast. u to ne spada Gacko i Bileca. Ko zna da rasudjuje za njega dosta a za one koji ne znaju: Tri sapuna cura potrosila da opere crna Arapina… Hercegovina je Svapsko, ropsko ponizavajuce ime koje su nametnuli Sinjorija i Otomani… Travunija… ajde ajde….

 147. Postovani, zanima me poreklo prezimena Komatovic. Poslednje sto znam o njima je da su tada imala 3 brata, Radonja, druga dva ne znam. Ziveli su u Ibarskom Kolasinu(selo Vrapce). Radonja se iselio na sever Kosova. Iselio se oko 1850 +-25godina. Drugi brat je ostao na u predelu Vrapca, dok je treci otisao ka Crnoj Gori.

  • Pozdrav Andrija, tri brata koja su se naselila iz Rozaja, tacnije Basca kraj Rozaja zaseok (Galidzo)u Brnjak (stari Kolasin) bili su Radonja,Radeta i Vukosav cetvrti je brat ostao u Rozaje dje se poturcio i postao Alija. Inace su u Rozaje dosli iz Kuca (Medun).Iz Rozaja su otisli rad krvne osvete jer onamo pobise neke turke. Moji su od Radete Komatovica, slavimo Djurdjic i sv. Pantelejmona do dolaska u Kolasin slavili smo Sv. Nikolu ko i vecina kuca ! Prezime Komatovic su dobili u Rozaju ili po dolazku u Brnjak ! Momentalno istrazujem kako su se prezivali u Kucima. Pozdrav.

   • i mene to interesuje ali da ne zalutamo,moguce da nismo od kuca nego drugog roda i da smo samo prolaznici kroz kuce.

   • Predraze,
    Svaka cast na radu i otkrivanju puteva predaka. Kako smo na istom putu, a proslo je pola godine od zadnjeg javljanja ovde, zanima me da li ste nasli podatke kako su se Komatovici prezivali u Rozajama u Basci, iz kojih kuca i bratstva se sve dolazili i naseljavli Brnjak, i kako su se prezivali u Kucima. Miletic Pavle ne kaze bez razloga da moze da se zaluta jer su cini se menjali prezime i slave. Zato pokusavam da povezem starinu preko preslave (prisluzbice) Pantelijevdana ali mi ni to ne ide najbolje. Jedan od scenarija koji mi se pokazao mogucim je da su Komatovici od Drljevica za koje nema puno preciznih podataka, ne pominju se pre 1650 tj. pre dolaska u Moracu u Prekobrdje, nema podataka o slavi (poznati su savremenici Sekula Drljevic i njegov deda Pero Drljevic ratnik u oslobodilackim bitkama od turaka). Postoji druga mogucnost, pominje se na vise mesta bratstvo Komatina iz plemena Kuci u Vasojevicima, koji slave Sv. Dmitra (sto se nekako ne uklapa, kao ni cinjenica da su tek kasnije promenili ime u Komatovic kada su dosli u Brnjak kod tuskog bega rodom Komatine). Za Drljevice se i navodi da su se iz Basce iz Rozaja vracali za Moracu i da su odlazili u Metoh i Ibarski Kolasin pri cemu su menjali ime? U Prekobrdju ima jos nekoliko drugih porodica koje su izgleda kao sto Predrag kaze, samo prolaznici kroz Kuce i interesantno svi slave Panelijevdan. Ipak ne ide apsolutno povezivanje i poklapanje ni njih a ni Drljevica (ostaje dosta nejasnih i sumnjivih detalja pod znakom pitanja).
    Ako imate vise detalja i resenu enigmu, molim vas da podelite sa svima nama, potomcima od Komatovica, posaljite mi vas nacinjen rodoslov na mail telesband@gmail.com

   • I moji preci su od Komatovica iz Ibarskog Kolasina. Po mojim saznanjima od Kuca smo Drekalovica!Kao i Predrag tragam za prezimenom koje su nosili pre dolaska u Ibarski Kolasin. Ko ima bilo kakve informacije ili ko zeli da razmeni informacije po drugim pitanjima moj mail je vstevovic@live.com

 148. Поштовани,
  интересује ме порекло презимена Шиндић. Моји су из Барбатовца код Блаца – Србија, а славимо Аранђеловдан.
  Хвала.

  • Interesuje me moje poreklo porodica LAUŠ SLAVIMO SVETOG NIKOLU unazad sto godina tj tri generacije zivimo u srednjem banatu opstina secanj u selu Šurjan sad smo u boki
   unapred zahvalan

   • Dubrovcani. Iz starog iskvarenog termina- dubrovackog imena Laus

  • U selu Dragovoljici ranije Trensovo Niksic postoji lokalitet Sindica pod odatle su Sindici

 149. Interesuje me moje poreklo, to jes popreklo mog prezimena Veljović..
  Radi se o bratstvu Veljovića, koji su doseljeni iz Crne Gore u opštini Tutin
  Krsna slava Sveti Luka.
  Ako neko nesto zna neka mi se javi ili napise vnikodin@gmail.com

  • I nama je krsna slava Sveti Luka. Moji su otišli na Goliju. Tamo ima grob moga pradede Jerotije Veljovića. Podigao je tamo crkvu. Moj deda je otišao kao kolonija u Banat a ostali u Kragujevac.

  • Bogdane,
   Ja isto tragam za ovim prezimenom i ne znam tacno da li je sa “j” ili bez “j”. Moji preci su doslli u Bosnu-Glasinac pod kraj 16 stoljeca nisam bas sigurna za godine. Tu se uhvatili sa Turcima i promijenili prezime. Ja sam kao dijete slusala neke price da smo mi iz Pipera (?) ali ja ne poznajem dobro plemensku kartu C. Gore i ne znam sta je od svega ovoga tacno osim da smo zasta drugacije prezivali. Slavimo Sv. Nikolu. Ako nesto saznate molim Vas da to podijelitee sa mnom.
   Srdacan pozdrav.
   Miila

 150. Poštovani
  Prezime Vuckovic u selu Kijevu, u Metohiji. Po nekim saznanjima poreklom iz plemena Kuc. Ako neko ima bilo kakva saznanja neka se javi. Hvala Dejan

 151. Moj pokojni deda Jovan Jovanovic rodjen je u okolini Danilovgrada selo cini mi se Kujevo( tako nesto) ..znam da je u BiH dosao trbuhom za kruhim sto se kaze radeci u rudniku. Krsna Slava nam je Sv.Jovan 20.01..ja sam 1965 gid.ako nesto neko zna o lozi Jovanovica iz okoline Danilovgrada , bila bih zahvalna ..ne znam nista vise o dedi da li je imao brace i sestara…mozda cak imam i nekog od roda dole ali ne znam..voljela bih vise istraziti o porijeklu odakle mi je deda Jovan Jovanovic..hvala!!

  • Draga Božana,
   mioguće je da smo rod. Ja sam isto Jovanović,slavim Svetog Jovana. Moji su sredinom devetnestog veka došli u Sokobanju u Srbiju iz sela Zagarace kod Danilvgrada. Ono što mi je deda pricao je da se porodica doselila u Crnu Goru posle Kosovskog boja, da su bili plemići, neka grana Brankovića.

   Ako saznate još nešto, molio bih Vas da mi pišete na nikola82jovanovic@gmail.com

   Srdacno,

   NikolaJovanovic

   • Selo je Kujava Jovanovici! A prica o migracijama po Kos. bici je budalastina. Te migracije nije bilo. I u pocetku 16 v svi hrisanski posjednici su drzali zemlju. To su lupetanja politicara. Od iste porodice je Sv Vasilije Ostraski koji je selo u Hercegovinu pa se vratio. Bjelopavlice i sad zive Jovanovici.

 152. Zanima me poreklo moje porodice Vuckovic, moji su iz Medvedje kod Trstenika, slavimo Sv. Luku…Kako moze da se sazna koje je prezime bilo pre toga , a otac mi je rekao da su se i u periodu doseljavanja iz Crne Gore prezivali isto tako…Nasao sam da propadamo plemenu Niksici, ali me zanima kako da dodjem do ranijeg prezimena, kako bi utvrdio stariji rodoslov…Pozdrav , hvala!

 153. Moj djed Lazo STANKIC rođen je 1882god. Sin je Cvijetina Stankica koji po pričama starijih su se doselili na Tuzlanski okrug točnije u selo Babice opstini Lukavac iz okoline Kolasina. Tacnu godinu rođenja Cvijetina neznam a interesujeme po mogucnosti tačno mjesto odakle iz okoline Kolasina? Postojali još ta loza Stankica i mogućnost srodstva sa precima? Unapred sam zahvalan.

  • Koju slavu slavite, da li imate informacije da ste nekada slavili drugu slavu i ako imate, koja je to slava bila?

 154. Interesuje mi porijeklo prezimena Djuric iz Cetinje. Posaljite mi odgovor iz kog smo plemena CG. Pozdrav.

  • Pozdrav. Ja sam Đurić iz Teslića a čuo sam da potičemo negdje iz CG. Glasine su da potičemo od Karadžić. Slavim Đurđev dan. Ako neko ima nekakve info: Famdjuric@live.de Hvala.

 155. Pozdrav svima.mene zanima poreklo Stanica.moj djed i pradjed su rodjeni podgoricani.isto tako sam cuo da su stanici od kuca,drekalovica.ali buni me slava.moja slava je sveti sergej i vlahko(20 oktobar)ako neko moze da pomogne jer bi zeleo da uradim porodicno stablo.pozdrav

  • Greska – slava sv. Srdja i Vakha. Pomodarski kult nastao u Siriji i prosiren u ovaj kraj u sr.vijeku kao zasebna religija. Cak i Skadar dobija ime muc grada Rosefat. Stanici su cuvena pg porodica predturskog doba koja je sve nadzivjela. Postoji prica da su ktitori crlve sv. S i V a ciji je zvonik pg danasnja sahat kula.

  • Postovani Srdjane,

   moje poreklo je iz Crne Gore i znam da imam familiju blisku u Podgorici i Danilovgradu. Nasa slava je isto 20. oktobra odnosno Srdjevdan. Molim te mi se javi na mail mishanbg@gmail.com

   Lep pozdrav

  • molim za odgov od onih koji nešto znaju o porodici stanković, starinom ispod ostroga, slava sveta petka

 156. Prezivam se Milošević živim u jednom selu u okolini Čačka, slavim Svetog Jovana Krstitelja. Po predanju moj predak se doselio iz Crne Gore iz Kolašina i prezivao se Ćirović i iz Vasojevića je. Raspitao sam se malo to prezime postoji u Kolašinu. Kad se doselio moj predak je imao tri sina Miloša, Tošu i Jeremiju. Od njih su nastala prezimena Miloševići, Tošići i Jeremići. Ovo je sve što znam, ako neko nešto više zna o ovome neki se javi na mail: jovanmilosevic98@yahoo.com

 157. Pozdrav ljudi!

  Zna li ko što o Jovanovićima, sa slavom Sv. Arhangel Mihailo (21. novembar). Neki nezvanični izvori govore da su Jovanovići od Pipera sa slavom Aranđelovdan. Naime, reč je o Jakovu Jovanoviću, rodonačelniku Jakovljevića. Jakov je živeo u selu Gornje Rataje (Opština Aleksandrovac, Srbija). Župski Aleksandrovac. Rasinski okrug! Hvala vam puno i ko što zna, neka se oglasi, dosta će biti na pomoći!
  Veliki pozdrav svima!

 158. Поштовани,

  Желим више да сазнам о Ковачевићима из Црне Горе, посебно око извора Пиве и Шћепан поља.

  Крсна слава ми је Сб. Стефан.

  Живимо у Лакташима у Републици Српској.

  С поштовањем,

 159. Zeleo bih saznati svoje korene; Vasiljevic, slave Sv.Dimitrija-Mitrovdan, doseljeni iz okoline Niksica. Treblo bih da su iz Banjana.Po nekoj prici navodno se doselili dva brata Vasilj i Radic i sestr Petra. doseljeni u Zapadnu Srbiju Opstina Krupanj selo Kostajnik. bio bih vam jako zahvalan ako bih ste mi pomogli. Pradeda mi je Vojin a cukun deda Jovan. dalje neznam svoje korene.

 160. Poštovanje interesuje me da li neko pośeduje porodično stablo prezimena Bošković koji vode porijeklo sa Orje Luke ; Danilovgrada i ako imam dobre podatke istoimenog sela Boškovići u okolini Danilovgrada, zanima me da li neko imo stablo mojih predaka sa majčine strane koji su se doselili u Trstenik i okolinu Trstenika u Srbiji, a nemam tačne odnosno vjerodostojne podatke o tome kada su se doselili u ove krajeve, jer je to po ovom Srbijanskom principu rekla – kazala.

  Pa ako neko ima bilo kakvu informaciju, molio bih da mi proslijedi na e-mail adresu.

  Veliko fala na razumijevanju.

  Veliko fala za bilo kakvu informaciju.

  • Gorane,
   Ja ti ne mogu pomoci, ali ako imas ili si u medjuvremenu dobio neke informacije da ih podijelis sa mnom.Ja sam porijeklom iz Hodbine kod Mostara, gdje je zivjela manja groupa Boskovica koji slave Djurdjevdan a smatra se da su porijeklom is Crne Gore.
   Hvala!

   • Postovani, takodje skupljam podatke o prezimenu Boskovic, iz Orje Luke, svaka informacija bi mi dobro dosla, hvala unapred.

  • Zanima me poreklo prezime Markovic slava je jula Petrovdan i Sveti Arhangel Mihailo sad nisam siguran da li su ovi starinom slavili letnjeg ili zimskog.

 161. Poštovani,
  zanima me porijeko mog djevojačkog prezimena Radoničić zato što postoje dvije vrijante: jedan da potiče od guvernadura Radonića, prezime koje su koristili u 19 vijeku i druga varijanta iz Popova Polja.
  Moja familija je živjela u Đenovićima a živjeli su na Ublima prije. Djed i njegov brat koji su živjeli u Čikagu (otišli su početkom 20. vijeka u Ameriku) imali su prezime Radonić.
  Mirjana Tomić

 162. Postovani

  Interesuje me da li neko zna vise o porodici Nović
  Zivimo u selu Donjem Detlaku kod Dervente
  Slavimo Sv.Ignjatiju Bogonosca
  hvala

 163. Nasao sam adresu rođaka koji je u arg.oselio. Adresa sa imenom i prezimenom mu je bila: Raque Clhecahanovich
  Adresa: Calle Las antes 2679 R.ARGENTINA

 164. Molim da mi se na email: ikonovakovic@yahoo.co.uk,
  jave svi Novakovici koji slave Nikoljdan, a iz Crne Gore su.

  Mi smo bratstvo Novakovica, iz Vaskova, na kanjonu rijeke Tare.
  Nasa loza je bila u selima: Ravna Rijeka, Polja kod Mojkovca, Rasova kod Zabljaka, Tomasevo.

  • Poštovani,

   Poslala sam vam email na ovu adresu, nadam se da ćemo stupiti u kontakt, moja porodica su Novakovici poreklom iz Vaskova.

 165. vi se gospodine bavite rodoslovom pa sam hteo da pitam vezano za raseljavanje porodice vojinovica iz prencana.citao sam da su mi preci dosli u prencane iz ravne rijeke,, da su se tu zavadili sa nekim turcima i da je doslo do krvavog obracuna ,, uglavnom se porodica seli odatle u prencane.moj cukundeda jovan je zbog svadje i krvavog obracuna sa nekim kabadahijom iz redova pljackasa u kraju otisao tada u crnu goru na imanje koje mu je dao kralj nikola it dalje ja sam dalje u saznanju.a pitam sta je bilo sa drugim delom te iste porodice od kojih se pominju dmitar, joksim ,itd…jeli to bila prica kad su dobili selac a od koga?nisam imao prilike da razgovaram sa mojim rodjakom difovcem jugoslavom,, znam samo da mu je deda drago i da je studirao u novom sadu. volio bih ako bi me mogli povezati pa da se javi na moju adresu u novom sadu. unapred hvala

 166. Pozdravljam sve na sajtu, ja prikupljam informacije o prezimenu Roćen čije je porijeklo sa Čeva. Nadam se da cu dobiti neki interesantan podatak.

  • interesuje me dali znate odakle su i iz kog mesta familija Zarić po nekim podacima
   su doselili pre 272 g. iz okoline Cetinja u Backi Brestovac i slave Svetog Stefana 09.01.
   Zanima me tačnost ovih podataka ako možete da mi pomognete.

 167. za Vitu Radovića
  Radoviću…Radoviću…e moj Vito….Vitomire
  Obeća a ono ćorak,ništa ne napiše o Santračima,,,šta bi
  pozdrav Mile Santrač Beograd

 168. Ja bih volio da znam da li je neko ostao od brace Kavaric koji su streljani 21 oktobar 1941 god u Kragujevcu i naravno gdje oni sada zive?

 169. Postovani !
  Intetesuje me poreklo mog prezimena, vreme i mesto nastanka i veca raseljavanja.
  Prezime VUCIC
  Unapred hvala

 170. Interesuje me da li ima nekog bratstva ili pojedinaca koji su se doseljavala pre oko 300-400, nisam siguran, godina na teritoriju opštine Vučitrn a da slave Đurđevdan posebno iz okoline Kotora. Pošto je to poslednje odredište za koje znam. Ni za tačno prezime ne mogu da budem siguran jer je bilo to jako davno. Vuković je poslednje prezime ze koje znam, što ne mora da znači da je to bilo prezime nego su se možda nazvali po ocu. Možda ima veze što se selo u kome sad živim nekada zvalo Vučji Do, ne znam. Spominje se da je moj pradeda našao rođake u Prilužju čini mi se.

 171. Postovani,ja sam Predrag Vukasinovic, 1940.god,interesuje me dali neko zna otkuda su se doselili Vukasinovici u Nisu.Naime moj pradjed Jovo je imao 3 sina u Nisu su rodjeni Milan,Vule 1893. i Dragoljub.Kasnije su bili fotografi u Kraljevu.a Vule je imao sina Radomira 1915. i cerku Radicu rodjeni takodje u Nisu.Otac i deda su mi poginuli u ratu 1942.-43.pa ijedva da ih pamtim.slavimo Sv.Nikolu

 172. Interesujeme poreklo mog prezimena ,moji su Filipovici iz Mojkovca sa severa Crne gore.U porodicnom predanju stoji da su moji sa ceva Stara Crna dosli na sever Crne Gore prvo u Dobrilovinu pa onda u selo Proscenje u potarju.Ako neko yna nesto vise i detaljnije neka mi kaze hvala unapred.

 173. Molim sve koji mogu da mi objasne jednu stvar, naime moji Petkovici su iz plemena Rovcana i slavimo sv.Luku od pamtiveka takodje moji preci su govorili da smo u okolinu Gacka dosli iz Niksica medjutim ono sto mene buni je da se prezime PETKOVIC gotovo nigde ne pominje da je clan bratstva Rovcana a ispada da ni sa Crnom Gorom nemamo nikakve veze?????????
  Molim za bilo kakav odgovor.

  • Ja zivim u Zvorniku, i slavim slavu sv.Sergije(Srdjevdan) moji preci su ziveli u predelu Crne Gore i Hercegovine. Mi smo iz tadasnjeg mesta Drobnjaka De je bilo 12 Plemene. Aleksa Petkovic- ZUBER odselio se u predele romanije pod pritiskom turaka. Ako te znaima rodoslov od Alekse Petkovica pa do danas mogao bih da ti objasnim…

 174. Interesujem se za moje poreklo.Poslednja osoba iz proslosti koju sam cup jeste Zivojin Kostic koji je ziveo u Sibnici,izmedju Kraljeva i Kragujevca, a onda se preselio u Zrenjanin. Velika mi je zelja da saznam sve o mom poreklu i ko such moji preci

   • Kole je rodjen u Zupi…u srbiji nema pravih srba…srbi su napustili srviju za vrijeme 2 seobe srbalja Arsenija Carnojevica…prazan prostor su naselili Crnogorci, Rumuni, Bugari, Bosanci, Madjari, Hrvati, Cincari, Rusini, Albanci…zaista, nije tesko po prezimenu zakljuciti ko je odakle…kasnije su te naseljene grupe asimilovane i stvorena je vjestacka, politicka srpska nacija, pocetkom 20.v. stvorila su je 2 Crnogorca: Garasanin i Karadzic, 1 Cincarin: Nikola Pasic i Albanci: Karadjordjevic, koji su dosli iz Klimenata, slavili slavu sv.Klimenta rimskog, dok kralj Petar nije uzeo sv.Andriju…

   • @Mili nije tacno da su svi Srbi nestali i da ih nema posle 2 seobe srba.Mnoge porodice su krenule sa juga i nisu mogle vise da putuju i nastanjivale su se na prostorima danasnje Srbije.Tako da ne siri dezinformacije,a i nisu svi Srbi mogli da krenu u seobe poneko je i ostao tako da ima Srba tu jos

  • Istrazivao sam malo o nasem poreklu i koliko sam saznao Kostici su grci koji su ziveli na grckom ostrvu Kos i bili su trgovci.

   Kada su se nastanili na Balkanu ,nastala su prezimena Kostic (srpska verzija) i Kostov (makedonska verzija).

   Obzirom da je ostrvo bilo vekovima pod turskom vlasti ,preci su nam najverovatnije bili mesavina grka i turaka.

  • Aleksandre ja sam Predrag Vujadinovic iz Beograda al moji koreni su iz Gornjeg Milanovca selo Lunjevica od dede Miajla i oca Previslava javi se ako si zainteresovan da zajedno pogledamo porodično stablo tel 060-370-3009

 175. Pozdrav.
  Molim Vas da mi date odgovor o poreklu-lokaciji prezimena OGNJENOVIC.
  Ja sam rodjeni Novosadjanin.

 176. obzirom da skoro nista ne znam o svom poreklu, osim da smo iz Rovaca, slavimo sv.Luku i prezivamo se Vulovic te da smo se doselili na Rogoznu (planinski venac izmedju Novog Pazara i Leposavica). Kako je do toga doslo i ko su bili moji dedovi, neki trag da dobijem bio bih veoma zahvalan. Moja adresa je srdjanfoto.kv@gmail.com

 177. Sa sigurnošću sam ustanovio pradomovinu Marića još iz 13. vjeka i da je 80% porodica porijeklom iz planine Crne Gore kod Nevesinja i nalaze se njihovi potomci u svim republikama bivše Jugoslavije sem Slovenije i Makedonije (od 13.v. do 19.v. a da nisu potomci udovice Mare kako su mnogi naveli neznajući njihovo prethodno porijeklo pa stavljaju pretpostavku po udovici Mari (u Banjanima i sl.) Moje istraživanje još nisam objavio jer ga dalje obradjujem ali zainteresovanim mogu odgovoriti na Mail. Dajem podatke samo od 14. do 18. vjeka jer bi od tada trebali znati ako se tim bavite.
  Mnogo pozdrava svim zainteresovanim!!
  slavko944@yahoo.com

  • Ja potičem iz porodice Marić iz Foče,Bosna i Hercegovina.
   Moji slave sv.Trifuna.Moj stric je sakupio neke podatke,ali ima i nekih neslaganja i volela bih da to uporedim sa vašim istraživanjima.I u našoj porodici se spominjala Crna gora kao i Marića do ali se ne znaju neki drugi podaci.
   Unapred zahvalna,Biljana Marić.

   • Moj pradeda je tvrdio da smo porijeklom iz Hercegovine, iz okokine Trebinja. Moj cukun-cukun deda Marko je rodjen u Sanici kod Kljuca- tacnije u Biljanima, a njegov sin Milic Maric je rodjen u Tomini, u Sanskom Mostu, on je dobio sina Dragutina Mrarica a on Djuru i Slobodana, Spasu , Mila i kceeku Maru. Tu su se Marici rasuli u Novi Sad, Zagreb, po RS… Slavimo sv Trifuna od pamtivijeka.

   • Poštovana, kod nas u selo DRMNO Marići su došli iz Hercegovine 1690 godine. i sada ima 66kuća što čini 26% stanovništva sela. Za dalje detalje i imena Marića perioda 1690-2020 mogu da vam dam ako me kontaktirate na mail bojan.jevtic@te-ko.rs
    Naravno moja 1/4 je od Marića
    a iz druge 1/4 mi je slava sv.Trifun gde još uvek tragam odakle su mada imam rodoslov od 1790 god

   • Takodje me intresuje poreklo Vojvodica ,pa Nikola Vojvodic ako ima nekih infomacija volela bi da se javi

 178. Интересује м порекло презимена и фамилије Терентић.У село Прилужје,на КиМ,дошли смо са његовим поновним насељавањем(крајем осамнаестог или почетком деветнаестог века).Једна од уверљивијих претпоставки је да смо дошли из Лабљана код Пећи.Међутим,и ако је то тако одакле смо дошли у Лабљане.Постоје oзбиљне претпоставке да смо ту дошли из Шекулара,али се године баш не уклапају.Пошто ми не знамо за друге Терентиће,осим нас тридесетак домова(највише у Прилужју) молио би да се јаве они који нешто више знају о Терентићима,пореклу…Иначе крсна слава нам је Свети Јован Крститељ(20.јануар) а летња или мала слава рођење Светог Јована Крститеља-Претече(7.јул).
  Поздрав!
  dnterentic@yahoo.com

 179. Interesuje me moje prezime koje je moja porodica nosila u Šekularu.Nastanjeni smo u Medveđi na jugu Srbije.Postoji priča starih da je porodica nekad u Šekularu pri osvajanju imanja između dve porodice nosila topliju pitu na konju a na piti sač tj.ko prvi donese topliju pitu njegova je livada ili šuma.Možda ce Vam ova priča pomoći oko pronalaženja mog prezimena u Crnoj Gori. VELIKI POZDRAV

  • Vlado,evo ukratko o poreklu tvog prezimena; Prezime Radovanovic nosite iz sekulara i niste ga menjali,kao ni krsnu slavu.U rodu ste sa porodicom:Milosavljevic,Pejkovic,Mikaric…ovo uzmi sa rezervom,nije do kraja istrazeno.Inace poreklom ste Srbi,oduvek nastanjeni u Sekularu(stara Srbija)a utopili ste se u vasojevice zbog njihovog sirenja,od danasnje Podgorice prema severu.Vi ste iz Sekulara presli u okolinu Peci i tu ostali neko vreme(naj verovatnije dve generacije?)a odatle,posle berlinskog kongresa,preselili na ovoj teritoriji.Ima oko tvog porekla jos ponesto,istrazujem.Sto se tice istrazivanja,mozez i ti da procitas ponesto i slozis kockice,interesantno je, ali iziskuje puno vremena i predanog rada.POZ.

   • Poštovani, moja porodica Ivanovic obitava na obroncima Vlašić planine na medji četiri opštine Kotor Varoš, Kneževo(Skender Vakuf), Teslić i Travnik. Od starijih smo slušali da smo došli iz Crne Gore ali ništa više od toga neznamo. Slavimo sv. Simeona Bogoprimaca ali sam našao u crkvenim knjigama da je to slava karakteristična baš za porodice koje su doslile u bos. Krajinu i promijenile slavu iz nekog razloga. U nadležnoj crkvi Imljani postoje podaci o krštenju predaka iz 1870te. Pošto vidim da se isto prezivate Ivanović, možda možete da mi date više informacija o porijeklu iz Crne Gore.

  • И моји преци су у Медвеђи код Лесковца. Ми се презивамо Раденковић некада смо се презивали и Палавртић, Васић, Лакићевић, Дрекаловић и Чејовић. Мој отац каже да водимо порекло од чувеног војводе племена Куче Дрекала који је унук од Скендербега… ко ће га знати …

 180. Nedavno sam tek saznala da pripadam porodici Radovic, koja vodi poreklo od Nikcevica iz Crne Gore.Slava moje porodice je Sveti Stevan 9. januara. Da li mozete da mi date informacije u vezi njihovog dolaska u Sumadiju i slicno.Zelela bih da imam vise saznanja o svojim korenima.
  Hvala unapred!

 181. U potrazi za obiteljski Stepan recovic rođen u Nikšiću 1897. godine o njegove majke ime sofia abrahan recovic klucozka njegov otac imao hernana zove Maria. thx.
  Stepan Tražim Recovic obitelji, rođen je u Nikšiću, Crna Gora u 1898, približno. On je stigao u Argentinu 1910.

  • Porodica Repojevic je porijeklom iz Niksickog plemena Pjesivaca kohi je preselio u Niksicke Banjane u zaseok Repinu po cemu su dobili prezime. Danas se prezivaju Mirkovici ili Pejovici. G. Eva posto vidim da imate jevrejskog porijekla da mi napisete i posajete detalje o tom porijeklu jer pisem o Jevrejima u Crnoj Gori. Imate li fotose iz C Gore? Napisite i na engeskom spanskom na mail masjapopovic@gmail.com Pozdrav

 182. Busco a stepan familia recovic nacio en Niksic en 1897 aproximadamente su madre se llamaba sofia klucozka su padre abrahan recovic tenia una hernana llamada maria. gracias.

 183. Postovani interesuje me nesto vise o poreklu Matijasevica iz Lijeve rijeke Crna Gora. Deda Rade je kao posmrce 1908 rodjen u Lijevoj rijeci I otac my je bio Djordje. Slavimo Arandjelovdan…

 184. Поштовани,
  Имам велику жељу да “истражим” корене и родослов моје породице.Наиме мој чукундеда је Аврам и доселио се у Србију,презивао се у Црној Гори СТАМАТОВИЋ.Замолио бих свакога ко има родослов своје породице(Стаматовић) да ми се обрати емаилом.Хвала пуно унапред.
  П.С Ово сам једино нашао на интернету…” Postoje dva velika bratstva Stamatovica.Prva grupu cine Stamatovici od
  Pipera,selo Rogami,koji inace poticu od Stamat-a,kasnije Stamatovici.
  Drugu grupu cine Stamatovici iz Zagaraca,tkz Zagaracko bratstvo,koji
  inace poticu od Radmana,kasnije Radmanovica…”

 185. Interesuje me nesto o poreklu i istoriji porodice i prezimena Veruovć, da li imate neka saznanja? Unapred zahvalan…

 186. Interesuje me moje porodicno stablo. Simonovici rodom iz Donje Morace, a 1788 preselili u Sumadiju. Voleo bih da sto pre odgovorite, ako mozete… 🙂

  • Postovani,
   Ja sam takodje istrazivala poreklo moje porodice i pronasla sam da moji koreni poticu od Vracevica od manastira Morace.
   Tako sto su se pre 1834 god. naselili u Kremna (Uzice), tako sto su braca Siman, Milosav i njihova snaja Stana , dosli u Kremna i od njih su nastali Milosavljevici, Simonovici i Stanici.Ja sam sad u potrazi za poreklom prezimena Vracevic ili bar nekim tragom o toj familiji ili kako kazu u to vreme “plemenu” od kog poticemo.Mozete na ovom sajtu da pogledate sta Vas interesuje http://www.poreklo.rs/2014/03/07/poreklo-prezimena-selo-kremna-uzice/. Veliki pozdrav i bilo bi mi drago ako nesto novo otkrijete, da mi posaljete mail.

   S’ postovanjem,

   Marijana Milosavljevic

   • Vracevici koji su iz plemena Piva poselili u Kremna, prvo su prebjegli u Moracu poslije kasapnice nad niksickim knezevima. I danas zive srodnici Vracari (kraceno prezime)

  • Ja sam Simonovic iz Donje Morace,Inace iz popovske kuce. Pradjed,cukudjed…su sahranjeni u porti manastira, Imali smo I jednog igumana manastira Moraca Nikifor Simonovic,slavimo slavu Srdjevdan.Imam rodoslov.

   • Inace Slava Srdjevdan ili Sv. Sergije I Vakho dolazi iz Sirije I u prvom periodu hriscanstva bila je najrasprostranjenija u hriscanstvu I pravoslavlju od bliskog istoka do Balkana. Na ikonama su predstavljeni na dva nacina. Mogu se kupiti u Crnoj Gori.

 187. Mene zanima bratstvo Čokići. Doseljeni su u Šumadiju početkom 18 veka iz Skadra odnosno okoline. Slave Đurđic, Nikoljdan a jedna njihova grana i Todorovu subotu. Reklo bi se da su od Kuča. Međutim Kuči to negiraju. Nema ih zapisanih u etnografskoj literaturi. Ni pomena.

  O njima postoji samo jedan tekst na Wikipediji koga je napisao dr. Vladan Čokić. Dosta iscrpan, bogat detaljima i sveobuhvatan ali tekst koji ne daje odgovore na osnovna pitanja; ko su Čokići i kom plemenu pripadaju. ..

  Molim sve one koji dobro poznaju plemena Crne Gore da mi se jave ukoliko imaju neke informacije o Čokićima.

  Moja e mail adresa je

  miletaurosevic@yahoo.com

   • Ja sam sa Vlašića tamo ima Marića (moje djevojačko prezime). Nasla sam neke podatke da smo porijeklom iz C. Gore a Marić prezime je nastalo po nekoj udovici Mari koja je imala sedam sinova i po njoj su se svi prezivali Marić. Slučajno sam u C. Gori naišla na jedno groblje dje su skoro svi pokopani Marići mjesto Zelenike. Mještani su mi rekli da tu ima puno Marića čak je i svestenik tog porijekla i prezimena. Ta nasa pretka Mara ranije se povezuje za prezime Rajičević a to je takođe prezime iz C. Gore

  • molim informaciju za porijeklo marica. moj otac je ilija od oca ilije iz Bos,Grahova. selo Luka ili Luke. slavimo Djurdjevdan. u naprijed hvala. pozdrav

   • ako u međuvremenu nisi saznao
    selo se zove Luka
    neznam koje Ilija od Ilije, možda đeda prađeda da navedeš,
    ako se javiš na ovu adresu poslaću ti sliku seala
    dragomrc@yahoo.com

   • pozdrav ja sam iz sela Luka kod B.GRAHOVA.
    U selu Luka ima vise loza Marica.znadeteli vi od koje ste loze , ko je vas kada i gdje je odselijo iz Luke. ako nesto znadete napisite pa se cujemo

  • tražim marijo tomić koja me rodila 24.2.81 v Varaždinu imea i sestru jelenu pri koji je živjela tisto vreme 81 dala mi ime valentino pozdrav hvala

  • Moj cukundeda Milan Tomić je pricao da su iz Previsa kod Savnika. Slava je Arandjelovdan. Ziveo je u Velikom selu pored Beograda. Bio je oženjen Tonkom, o kojoj nista drugo ne znam. Milan i Tonka su imali sinove Iliju, Kristivoja i Panteliju. I ja pokusavam da saznam vise o tome i da povezem poreklo sa precima u Previsu. Ako nesto znate o tome, bilo bi predivno. Negde nadjoh da smo Drobnjaci, potomci Balotica iz grupe Novljana, ali ne znam koliko je to tacno.

 188. Postovanje! Moze li mi neko reci nesto o poreklu Vasovica,znam da su iz Crne Gore kasnije se nastanili u okolini Novog Pazara,mnogo bi mi znacila bilo kakva informacija! Hvala unapred

  • zdravo majo,ja sam vasovic.nase poreklo je iz crne gore to jest piva,pa mozda vam moze pomoci ovaj podatak.zivim u nisu gde takodje ima vasovica ali su to porodice kojenisu iz c.g.inace vasovica ima i u vasojevicima,a dostaih ima u sumadiji.ako mogu da pomognem javite se.

   • Vaske iz “7 mladih” je Vasovic iz Pive. Ja san rodjen u tom kraju a Vasovici tamo jos zive.

 189. stanko cecanovic je stigao u buenos aires 02 01 1930 godine. trebao je ici kod brata od strica raka cecanovica. mozda neko zna za cecanovice u arg.pa bih volio da znam nesto o njima jer su mi rođaci. hvala unaprijed.

 190. Moje devojačko prezime Tomić potiče od pretka iz CRNE GORE.Po saznanju u okolinu Šapca konkretno u selo Grušić iz Crne gore došao je predak Sima sa tri sina.JEDAN OD TIH tOMIĆA živeo je u Grušiću i bio sveštenik, a drugi po imenu DIMITRIJE od koga ja potičem je takodje bio Sveštenik u selu RIDJAKE,opšt.Vladimirci.DIMITRIJE JE IMAO I sina DJORDJA koji je bio sveštenik u crkvi u selu Mehovine.Moji Tomići slave JOVANDAN.posedujem ove podatke++++++DIMITRIJE TOMIĆ-ČUKUNDEDA++++++++++++DRAGIŠA -PRADEDA+++++++++MATIJA -DEDA++++++KOSTA OTAC.ukoliko neko ima podataka o ovoj porodici neka se javi na adresu-dragicad.015@gmail.com+++VELIKI pozdrav svim Tomićima ma gde bili i pozdrav Montenegrini.

 191. Dali je poznato od kada su pojedina plemena Rovcanin presla na islam i koja su to plemena. Sta je razlog prelaska na islam?
  Hvala na odgovoru.

  • Vec u 17 vijeku “cafiri” tj nevjernici i nemuslimani su u Imperiji bili gradjani II reda bez gr.prava. Treba li sto visereci. Bilo je konverzije i zbog konflikta medjusobnih. I turski istoricari su pomno opisali pravila i zakone.

 192. Poštovanje,

  Zanima me ako mi možete pomoći oko prezimena Bakić. Moj djed, pradjed,
  šukundjed i dalje su rođeni u Općini Novigrad kraj Zadra. Došao sam do
  sredine 17 st. Šime Bakić neznam di je rođen, i Jerolim Bakić sa otoka
  Paga. Porijeklo vodimo iz Crne Gore. Radim obiteljsko stablo pa mi
  trebala mala pomoć. Vidio sam da postoje nekoliko grana Bakića, kao
  što su: Bakići-Vasojevići, Bakići iz Donje Morače, Bakići iz Zagaraća
  porijeklo iz Bratonožića(Zeta-Berislavci), Bakići iz Klimenta i
  bratstvo Andrić=Bakić(Zeta) Pročitao sam da najviše Crnogoraca se
  selilo u Dalmaciju iz Katunske nahije. Znam da smo prvo došli iz Crne
  Gore u Dubrovnik, pa onda otok Premuda, pa na otok Pag, pa u
  Novigrad(Zadar). Početkom 20 st. jedan dio se preselio u Zagreb.

  Bio bih Vam jako zahvalan
  Unaprijed zahvaljujem
  Marko Bakić iz Zagreba

  • Zdravo Marko, ja sam Dragan Bakić (1957), živim u Baru, ali sam doselio iz Bgd. Da ti ne dužim o sebi ovom prilikom nego da ti dam možda par informacija koje bi mogle da ti pomognu. Prvo, ja sam iz Vasojevića, Andrijevica, selo Zabrdje. Prvi pisani tragovi o Vasojevićima su 1444. god, a ono najstarije i možda najbolje opisano o Vasojevićima je pisano po kazivanju, autor Prof Radoslav Jagoš Vešović 1936. god. Knjiga postoji u Narodnoj biblioteci u Bgd. Tu je opisano pojavljivanje Bakića (po kučama) po Srbiji, Cg i Kosovu, ali se ne sećam za druge republike, a pogotovu instranstvo. Ja sam to čitao daleke 1976. god kao gimnazijalac. Ono što bi za tebe moglo biti korisno kao trag, jer je pismenost u to doba bila retka, je ime Pavle Bakić, poslednji srpski dinast (dobijena tituala od Ferdinanda oko 1537 kada je ubijen od Mehmed Paše Sokolovića). Živeo je u 15 i 16 veku, a 1525. je prešao Dunav i naselio se sa svojih 5 brata na teritoriji Madjarske. Pobegao je sa Venčaca, Arandjelovac,gde je gazdovao sa 50ak sela. Bio je rizničar Ferhat Paše (zet Sulejmanov), A Ibrahim Paša (desna ruka Cara Sulejmana) je naredio njegovo smaknuće.
   Za sada toliko, a o Pavlu ima dosta podataka u muzeju u Beču!!! Pretpostavljam da je tu tvoje poreklo, ali ko zna, čudni su putevi i sudbine naših predaka. Mi još ne znamo kako je i odakle došao Pavle Bakić na Venčac, a smatra se da je imao oko 60 godina kada je poginuo 1537.pozdrav,

 193. dobar dan ja sam Dragan Maric iz Sjenice o svom prezimenu samo znam da su moji bili crnogorci i da su se prezivali Jokic ziveli su u selu Lozna kod Berana onda je se to pleme za vreme rata razformiralo i dosla je jedna zena sa pet sinova u Srbiji u Sjenici u selo Cipalje toj zeni se nezna sta je bilo sa njenim muzom ona se je zvala Mara e sada mene interesuje sta je bilo sa ostalim plemenom sa Marinim muzom i sto je ona bas dosla u Srbiju u Sjenici U selu CIPALJU MOLIM SVE PRISUTNE KOJI NESTO ZNAJU O TOME NEK ODGOVORE NA MOJ PROFIL Dragan Maric inace ucim u Pozegi Poljoprivrenoj skoli sa domom ucenika Ljuba micica svi koji nesto znaju o tome javite se molim vas bicete nagradjeni

  • Zdravo Mariću, ja sam Bakić, ali moja baba je od Jokića i potiče iz sela Velika, takodje u blizini tog sela. Medjutim, u II ratu to je bilo veliko stratište kada su nemci razorili i pobili oko 1600 duša i to je verovatno motiv izbeglištva. Smatra se za jedno od najvećih genocida na ovim prostorima, skoro celo selo. Ja nisam tragao za Jokićima, ali ti ova informacija može osvetliti te razloge.

  • Ja sam djevojački Marić i saznala sam da je ta Mara po kojoj smo dobili prezime imala sedam sinova (ranije je vezuju za prezime Rajičević)živjeli su u C. Gori i bili su bogata ugledna porodica i jedan od njenih sinova je bio knez većinu te porodice su pobili turci a dvojica su preživjeli. Taj jedan sin Veselin je predak većine Marića imao je tri sina Živana, Pavla i Mikajila. RAselili su se na Kosovo, Srbiju i Bosne, Neki od njihovih potomaka i danas žive u selu Podgora.
   Kada sam isla na more saznala sam da nas ima u Zelenikama čak se i svestenik preziva Marić. Skoro čitavo mjesno groblje su Marići.

  • Ako je donji tvoj tekst javi mi se na MAIL slavko944@yahoo.com jer se bavim porijeklom porodice Maric i dobit ces odgovor. Ima vas toliko Dragana Maric da neznam ko je ovo pisao.
   dobar dan ja sam Dragan Maric iz Sjenice o svom prezimenu samo znam da su moji bili crnogorci i da su se prezivali Jokic ziveli su u selu Lozna kod Berana onda je se to pleme za vreme rata razformiralo i dosla je jedna zena sa pet sinova u Srbiji u Sjenici u selo Cipalje toj zeni se nezna sta je bilo sa njenim muzom ona se je zvala Mara e sada mene interesuje sta je bilo sa ostalim plemenom sa Marinim muzom i sto je ona bas dosla u Srbiju u Sjenici U selu CIPALJU MOLIM SVE PRISUTNE KOJI NESTO ZNAJU O TOME NEK ODGOVORE NA MOJ PROFIL Dragan Maric inace ucim u Pozegi Poljoprivrenoj skoli sa domom ucenika Ljuba micica svi koji nesto znaju o tome javite se molim vas bicete nagradjeni

  • Dragane Maricu , ja Sam is sela Lozna kod B.Polja. Moji Jokici u porodici cuvaju pricu o bliskim rodjacima Maricima iz Sjenice I Valjeva. Ja imam neke podatke o nasem porijeklu, iz Bratonozica smo dosli u ove krajeve 127 godina prije pocetka 2 svjetskog rata. Moj Mail Je srdjanjokic75@gmail.com javi se. Zivim u Podgorici

 194. Postovani,
  Ja sam slobodan kostic rodom iz sela Belo polje kod Peci,zanima me da li neko moze da mi pomogne da saznam odakle su se doselili kostici u Pec.Otac Milutin ,deda Blagoje,pradeda Filip.krsna slava sv.Kirik i Julita 28jul. unapred zahvalan

 195. Interesuje me porijeklo Djilasa iz Zupe niksicke. Unaprijed se zahvaljuje . puno Vas pozdravljam.

 196. Prezivam se Milovic otac mi e rekao da smo sa grahova deda Obren radio na aljasci oko 1914 kazu da je imao brata akima,otac mi se rodio na kosovu 1940 zove se milorad ja sam se rodio 1965 I imam brata zorana,zivimo u beogradu od 1965,ja sam se ozenio I zivim u australiji od 1992,hvala puno ako neko ima vise informacija

 197. Pozdrav.Zanima me poreklo prezimena Vulović.Znam da smo iz Crne Gore,doselili smo se u Lopiže kod Sjenice..Slavimo Svetu Petku.Objavite odgovor.Hvala.

  • Milane,
   Prvi Vulović koji je doselio u Lopiše je Nović. On je doselio sa pet Sinova iz prvog braka(Prva žena mu je umrla prije doseljenja):Jovan (Tilov deda), Ivan,Vasilije,Arsenije i Lazar (Moj deda).Nović se ponovo oženio i dobio još :Miloša,Peruniku,Ristu i MIlicu.Drugi Novićev brat Janko naselio se u Čedovu kod Sjenice a treći brat je otišao prema Kragujevcu.Došli su iz Bjelopavlića (između Danilovgrada i Spuža).
   Nović je umro1889.u 58. godini života.
   Pozdrav,
   Tvoj deda Vlasto

 198. Poštovani!

  Zanima me poreklo mojeg prezimena Vesić iz sela Drsnika iz Metohije. Krsna slava nam je Sveti Dimitrije a preslava Sveti Ilija. Otac mi je pričao po predanju da su se doselili preci iz Žabljaka iz sela Sušica. Zanima me ako smo već iz tog predela današnje Crne Gore iz kojeg plemena smo. Pošto mama mi je iz kuće Vukanića izGoraždevca i oni su poreklom iz Šekulara, slavu svtogm Jovana a i očeva majka iz kuće Radulovića iz Goraždevca takođe iz Šekulara i isto slavu svetog Jovana a priča se da su sejim preci prezivali Mirković i Djurović.

  lp

  Dalibor

 199. Interesuje me prezime CUNJAK,jedeni kažu da smo iz Nevesinja, drugi da smo poreklom iz Ozalja kod Karlovca. Verovatno vučemo korene od prezimena: Vunjak, Gunjak, Drobljak, Runjak itd.

 200. поштовани…тражим више информација о своме пореклу:Мој отац Милан Бановиќ роѓен 13.07.1946 на Косово, а мој ѓед Бановиќ Неѓелко роѓен 1906 у близини Никшиќа. Желим да сазнам више о свом породичном стаблу и порекло породице Бановиќ (из ког су племена и кантона)..унапред хвала!!

  • cao Jelena i ja tragam za mojim porodicnim stablom tako da sam dosta saznao pa bi mozda mogao i tebi da pomognem, koju slavu su slavili tvoji?

   • Cao Velimir.Unapred hvala sto mozes da mi pomognes.Najprije da ti kazem neke podatke o mojoj blizoj famili.Otac mog dleda zvao se Radovan. On imao je dva sina moj djed Nedjelko i negov brat Bozidar.Moj djed i negov beat su ziveli na Kosovo u selo Drenica, a kasnije su se otselili u drugo selo Priluzje.Moj djed imao je 4 sina i 2 cerke. Najstari sin zove se Budimir on zivi u Sremska Mitrovica, drugi je moj otac on nije ziv ali negove cerke znaci ja i moja sestra Milena zivimo u Gostivar Makedonija, treci zivi u Lazarevac, cetvrti i on nije ziv ali negove sinove zive u Priluzje, moje dve tetke one nisu zive ali nivne sinove i cerke zive u Severnoj delu Kosovska Mitrovica.Jos jednom da kazem da mi smo crnogorci zato sto moj djed i negov brat su dosle iz Niksic na Kosovo u kralskoj Jugoslavija. .Nasa krsna slava, mog djeda je Sv.Nikola

 201. Ja sam poreklom iz Kuča. Preciznije gornja kržanja, krivodoljanin.Nikolić, i kako sam saznao potičem iz loze Mrnjavčevića .otac Jovan, djed Savo, pradjed Mitar i td .POMOZITE DA DUBLJE UĐEM U POREKLO. AKO MOGNEM DA NAPRAVIM POR. STABLO .

 202. Interesuje me porijeklo porodice Gunjak iz okoline Sarajeva (selo Udež na planini Trebević). Po nekim pričanjima starih, porijeklo se vodi iz Bara (Crna Gora) i da su se nekada prezivali Mirosavljević i da su bili dio nekog plemena. Ne znam kada ni zasto su se doselili na Trebević, gdje im je neki Beg dao zemlju ali pod uslovom da promijene prezime. Prezime Gunjak su dobili po gunju (izvrnutoj ovčijoj koži) – koju su nosili kao jaknu da se zastite od zime. Da li su ove informacije tačne???

 203. Interesuje me poreklo Veljovića koji žive na obroncima Devetaka u Republici Srpskoj.
  Sela: Mislovo,Rudica, Kozare. Slavimo Svetog Đorđa

 204. Molim za pomoć sve koji mi mogu pomoći oko porijekla moga prezimena MARIĆ. po priči smo porijeklo iz Kolašina Crna Gora, slavimo slavu Svetog Arhanvgela Mihaila. Moj pra-pra djed je iz Kolašina doselio u okolinu Goražda (BiH), sada živimo u Istočnom Sarajevu. Znam da ima više porodica sa tim prezimenom. Hvala svim pomagačima!

  • Nebojiša imaš u knjizi “Besudna zemlja” Milovana Đilasa opis i porijeklo Vaše familije.

  • Ovo malo bratstvo je porijeklom iz Kuca.Prije 200god.su zbog krvi napustili Kuce I preselili se u B.Polje.Nije poznato ime njihovog pretka koji je napustio Kuce.Zna se pouzdano da mu se zena zvala Mara,te posto je rano postala udovica,njeno potomstvo se prozvalo Marici.Niko Marin imao je dva sina:Antonija I Rista.Antonije je imao Akana,aRisto Jefta.Dok su bili u B.Polju bavili su se trgovinom I stekli primjerno bogatstvo.Doselili su u Kolasin odmah po oslobodjenju,1878.god.Akan Maric je bio veliki patriota I odbjegao je od Turaka u Moracu nesto prije oslobodjenja Kolasina.Posto je poznavao dobro turski jezik sluzio je glavarima kao tumac u raznim pregovorima koje su vodili sa Turcima.Akana pominje nas stari naucnik LJuba Kovacevic koji je prvi otkrio lokalitet srednjovjekovnog grada Brskova.On navodi da mu je Akan najvise pomogao u ovom njegovom otkricu.
   Ovo pise u knjizi “Moraca-Rovca-Kolasin”(napisao Rajko Raosavljevic 1990god.).

 205. ja živim u sivcu moja prababa je doselila u sivac 1946 pa me interesuje poreklo mog prezimena. poz.

 206. Moji su doselili iz Šipova iz Bosne u Lovćenac pa u Crvenku gde i sad živimo a poreklo nam je iz CG pa bi volela da znam odakle potiče poreklo prezimena. Ja se inače deklarišem kao crnogorka i član sam Udr. cg opš. Kula. S poš. ljiljana

 207. Ćećanović Rako,koji je u Argentinu stigao oko 1910 g. imao je 4 sina Danilo,Viktorio,Todor, četvrtog ne znam ime. Rako je rodjen u selu Gradini -Martinići-SPUŽ.Rako sigurno da nije živ ali se nadam da će neko znati njegove naslednike u Arg.

 208. Poštovani.
  Živim u Čačku. Moji su se doselili u obližnji Veles u Dragačevu, pošto su krenuli sa Karadjordjem 1809. iz Lopiža, kod Sjenice. Prvo što sam čuo i što će svi moji rodjaci reći o svom poreklu je da su Ivanovići od Kuča. Ipak, mi slavimo Svetog Jovana, što nije karakteristično za Kuče. Takođe, u knjizi J.Erdeljanovića o etnogenezi Dragačeva, stoji da su se moji “Ivanovići starinom zvali Ivaničići”, što dodatno zbunjuje. Još sam čuo za pobunu nekog kapetana Lauša protiv Turaka, posle koga je zajednica od 90 duša desetkovana, pa je u Srbiju došlo 7 braće (4 u Dragačevo i 3 u Vodanj kod Smedereva i Zuce kod Beograda). U nadi da ćete mi pomoći, šaljem veliki pozdrav!

  • Ja sam od ivanovica zivim u crnoj gori i krsna slava mi je jovandan,takodje kazu da smo iz kuca,okoline pljevalja.

   • I ja sam Ivanović iz Kuča, slava Jovanjdan.Moji su na područje Olova (BiH) došli sredinom 19.vijekaod Kolašina.Rod smo sa Ivanovićima iz Trnova i Čajniča, a možda i Foče.Navodno je otac sa 6 ili 7 sinova otišao jer su ubili jednog brata koji je prešao na islam, naseljavali se u pomenuta mjesta, a usput promijenili prezime i slavu. Po ovoj legendi slava je bila Nikoljdan (što jeste slava Kuča), a prezime Pejović. Problem je u tome što u nekoliko rodoslova nisam našao Pejoviće pa ne mogu da nađem “kariku koja nedostaje”. Ako neko može da pomogne, bio bih zahvalan.

  • Здраво Никола. Ја сам из Крагујевца, мој деда се доселио из Губереваца, код Раче. Такође славимо Светог Јована. 🙂

 209. Poreklo MATOVICA iz Berana i krsna slava

  Pretrazujuci sajt zapravo oblast istorija Ivan Matović:
  CRNOGORCI NADŽIVJELI ŠPANSKU GOLGOTU
  Pronasla sam podatke o Milisavu Matovicu iz Berana za koga verujem da je deda mog supruga.Kako imamo jako malo informacija o njemu zamolila bih sve koji bilo sta znaju o Matovicima iz Berana da mi se jave i posalju vise informacija.
  Takodje mi zbog sturih informacija koje imamo o dedi ne znamo koja nam je krsna slava.Bili smo i u Beranama da trazimo po krstenim manastirskim knjigama u Djurdjevim Stupovima i upoznali takodje i najstarijeg Matovica koji zivi u Beranama gde smo opet naisli na dva puta.Postoje Matovici iz Andrijevice i Matovici iz Petnice,jedni slave Arhangela Mihajla a drugi Sv Jovana.
  Takodje imam informaciju da Matovici poticu od Vasojevica tj Vasovog sina Novaka.Sa druge strane Matovici koje smo mi upoznali u Bearanama poticu od Vuka Ljevaka i slave Sv Jovana.
  Sve nas je ovo dodatno zbunilo pogotovo sto smo i u opstini u izvodima mat.knjige rodjenih pronasli Milisava Matovica od istog oca i majke jednog rodjenog 1913 u Petnici a drugog takodje od istog oca i majke 1914 u Andrijevici.
  Hvala i veliki pozdrav svima,sajt je odlican.

 210. Vukojica Petrovic doselio se iz okoline Vucitrna 1813 u selo Lomnica u Levcu.Zbog ubista nekog turcina koje je pocinio njegov otac (NN) morali su da beze sa Kosova.U Lomnicu je stigao samo Vukojica koga je prihvatio njegov stric Pavle.Vukojica je rodjen oko 1797 god ,a umro je u Lomnici 1893 za sobom je ostavio sedam sinova Marka,Milosava,Miloja,Mijata,Savu,Ristu i Jovana.Svi su oni promenili prezime u Vukojicic.Slavimo sv.Nikolu.Zanima me poreklo Vukojice Petrovica.

 211. Postovani

  Moje prezime je Sucur i prema mom rodoslovu moji preci su Jelici iz Bijelog Polja. Interesuje me da li su Jelici potomci Bogdana Vojinica i da li ima nesto vise informacija o njemu i njegom ocu i djedu.

  Unapred zahvalan

 212. poštovani, interesuje me poreklo Šekularaca iz Sjenice, slave Sv. Vrači, konkretno od kog potomka iz Šekulara potiču,kad su doseljeni i zašto u Sjenicu?

 213. Interesuje me me ako neko zna, porijeklo prezimena i plemena Mašković?
  Pošaljite na mail, hvala.

  • maskovici iz crne gore poticu iz donje morace sela osreci kod manastira morace, kazu da svi maskovici poticu iz zaseoka biljega u osrecima gdje je zivio rodonacelnik masko
   . sada potomci tih maskovica zive u osrecima ,okolini kolasina i u pavinom polju . slave svetog nikolu

 214. Поштован
  Покушавам завршити свој родослов и сазнати своје порекло . У периоду ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА у околину Арандјеловца , Качерски срез , село Босута досељавају се браћа : Лека рођен 1798 год, Вучић рођен 1784год и Радован рођен 1788 год презиме Томић досељени из Колашина , име њиховог оца непознато. Од коjих настају фамилије : Лекићи , Вучићевићи и Радовановићи . Крсна слава Свети Лука . У Босуту су такође досељени и Стеван Томић рођен 1779 год и Никола Томић рођен 1816 год. Милован Томић рођен 1791 год. Крсна слава Свети Лука . Не постоје докази да су блиски рођаци са браћом Леком , Вучићем и Радованом . Досељени из Колашина . До сада нисам успео да сазнам из којег Колашина , Црногорског или Ибарског Колашина . Молим све који могу да ми помогну да сазнам из којег Колашина су досељена браћа .
  Захвалан
  Милун Радовановић
  Аранђеловац
  Е-mail : milun21@gmail.com
  Mob tel : +381 691700585.

 215. Interesuje me kako se prezivao Gojak,sin Nikše drugog, odnosno unuk ili praunuk Nikše prvog koji je bio sin Grbaljskog bana Ilijana, koji potiče porijeklom iz Grblja i od koga potiču Rovčani (Bulatovići,Vlahovići,Šćepanovići,Srezojevići…),plemena koja slave Svetog Luku.
  Pozdrav.

 216. Iz monografije sela Rvati kod Raške u Srbiji o Kneževićima:
  Крсна слава им је Св. Козма и Дамјан, 14. новембра. Родоначелник ове фамилије је Милоје.
  Када у Клапини пређете на рампи преко пруге, не идете ни лево ни десно, већ продужавате горе према истоку. На око 600 метара хода, долазите на место испод куле, које мештани зову стара кућа. Е на том месту је била кућа првог Кнежевића који је на ове просторе дошао из Јелакца у Јошаници, негде између 1810 и 1820. године. Тај први Кнежевић се звао Милоје, а жена му се звала Цмиљана. Место кућа, односно кулине носи име по кули Аге који је ту живео за време турске владавине.
  Према подацима до којих сам дошао приликом истраживања, даље порекло Кнежевића води из Црне Горе од племена Куча. Њихови преци су живели у неком месту подно планине Курлај или Шљери. Отуда се најпре досељавају у село Јелакце, које се налази на источној страни Лепосавића према Копаонику на удаљености око десетак километара. Ту су живели једно извесно време, а онда се највероватније због несигурности за живот, селе у Јошаницу (Јелакце) у запуштено село и ту се настањују. На успомену на Јелакце код Лепосавића, овом селу дају име Јелакце које и данас носи то име. Овај податак наводи на чињеницу да су Кнежевићи практично основали ово село.
  Кнежевићи данас имају два надимка. По планини Курлај зову их Курлаје, а по Јелакцу Јелакчани. Све изнете податке потврђује Радослав Љ. Павловић који је својевремено истраживао порекло становништва овог подручја.
  Prema istraživanjima R. Guberinića iz Berana ovi Kneževići su iz Budimlje kraj Berana. Da li neko ima nekih dodatnih podataka o kretanju ovih Kneževića iz Crne Gore. Unapred Hvala.

  • Pozdrav za Nikolu Kneževića, slučajno naleteh na Vaš tekst, zanimljiv mi je jer se pominju Jelakci (Jošanica), a odatle su mi preci. Današnje selo Jelakci se nekad zvalo Jelašci, to možete da vidite iz Turskog popisa ovih oblasti iz 1477. godine. Mislim, dakle, da nije moguće da su Kneževići osnovali selo. Da li negde postoji istraživanje Radoslava Lj. Pavlovića – Kopaonik i kako da se dođe do njega?

 217. Ukoliko znate nesto o porijeklu prezimena Gogic i precima te familije, da mi posaljete odgovor. Unaprijed zahvalna.

  • Poštovanje Dušice,
   moja mama je Gogić. Naseljeni su u selu Ukrinica, opština Teslić u Republici Srpskoj, krsna slava im je Sv. Stefan. Malo sam istraživala i saznala da su u te krajeve doselili krajem 17. vijeka iz Petrova Polja u Hrecegovini. Mada sam istražujući porijeklo Kovačevića zaslijedila i prezime Gogić u istoriji plemena Rovčana. Po tim podatcima oba prezimena potiču iz rovčanskog bratstva Šćepanovića.

  • Zdravo Dusice, Gogića ima u Cg, selo Velika, Berane. Ali naoštri želju i počni da tragaš samostalno, jer takve informacije trebaju mnogo pomagača. Ovim putem nećeš mnogo učiniti. takodje, prof. Radoslav Jagoš Vešović, 1936, po kazivanju, Narodna Biblioteka u Bgd.poz

 218. pozdravsvima,ja takodje imam poreklo i dalje istrazujemo.zivorad vasovic,a knjiga je vasovici iz pive,pa ko ovo cita neka se javi da istrazujemo zajednicke korene.

 219. Interesuje me kako je nastalo prezime Skerlic… Mislim da je u osnovi ovog porodicnog imens rec Skerl ili Skerla.. Znam da postoji i prezime Skerl, nas pokojni kompozitor Zvonimir Skerl, na primer. Na internetu sam nasao 237 Amerikanaca sa ovim prezimenom. Koliko znam ima ga i u Letoniji ili Litvaniji.. Navodno je nastalo od italijanske reci Scarlat za crvenu boju..

  Ako neko zna nesto vise molio bih ga da to i objavi.. Hvala na ustupljenom prostoru..

  • Јевта Павловић, по оцу Павлу(пореклом од племена Никша),кога турци прозову Скерла што на турском значи дрљав, јер му је турчин у некој борби исекао сабљом очни капак.Народ то прихвати и његов син Игњат промени презиме у Скерлић.Ја сам од Игњата пето колено.

 220. Interesuje me poreklo mog prezimena moji su inace poreklom iz Crne gore,iz mesta Kuci,slavimo slavu Sv.Nikola

 221. moja porodica se preziva Minić slavimo slavu Sv. Aleksandra Nevskog po predanju potičemo iz Crne Gore od nekog vojvode ili serdara Mine najverovatnije iz plemena Kuči. Molim sve koji znaju nešto više o mojoj porodici i korenima da mi se jave na E-Mail: bobansokobanjac75@gmail.com unapred hvala svima koji mi budu poslali makar i najmanju informaciju.

 222. I DARDIĆI su poreklom iz Kolašina,slave Sv.Panteliju…9.avgusta.Bilo bi dobro da mi se neko od njih javi,jer Santrači i Dardići su iz iste loze.

  Zahvalan
  Mile Santrač,Beograd

 223. Nekoliko puta se javljam,MOLBA:napišite nešto o porodici SANTRAČ,neku informacuju,komentar,neko saznanje…o prezimenu Santrač,poreklu,staništu,kretanju,slavi….
  Santrači slave SV.Panteliju…9.avgusta,poreklo ..Kolašin…kretanje….Krajina…bili Vukomanovići…prezime su najverovatnije promenili….slavu zadržali ?
  Sva mi je to nedovoljno i površno,pa ako ima bilo ko ,neka mi se javi na E-mail misosantrac@yahoo.com i da komentar,objašnjenje,ili da me uputi na literaturu..
  U Nikšić živi porodica Santrač.

  Unapred zahvalan
  Mile Santrač,Beograd

 224. POTREBNA POMOC !!!!!

  Molio bih sve one koji nesto znaju o znacenji prezimena SKERLIC, nacinu nastanka istog, kao i predanjima sa tim u vezi.. Mislim da je rec SKERL, SKERLA ili neka slicna u osnovi ovog prezimena… Takodje bih molio sve Skerlice koji danas zive u Crnoj Gori da napisu nesto o svom poreklu..

  Zahvaljujem se na ustupljenom prostoru..

  • Поштобани Милета,ја сам седмо колено од родоначелника моје фамилије чувеног војводе Јевте Павловића Скерле.У неким биткама са Турцима у првом српском устанку Јевти је исечен очни капак па му је то око увек било отворено.Турци га стога,прозову Скерла,што на турском значи дрљав.Скерлићи су од племена Никша из никшићке жупе од чувенг војводе Никше.Поздрв од дејана Скерлића.

 225. Molim sve one koji nesto znaju o raseljavanju bratstva Ivanovic(dve bratsvenicke grupe) iz Vasojevica ka jugoistoku Srbije(priblizno godina i vek)sa slavom Arandjelovdan.

 226. Poslao sam Vam poruku vezanu za poreklo Brajovica.
  Od Vas sam dobio odgovor da bi moju poruku terbalo objaviti na vasem portalu i ja se slazem sa tim.Zanaci zanima me poreklo brajovicas tacnije svi rodoslovi brajovica da bih nasao pretke u crnoj gori i povezao sa rodoslovom koji ja imam,a on je od 10 kolena u nazad,od toga su tri zivela u Crnoj Gori.
  Ako ko moze da mi pomogne neka se javi na mejl filip.brajovic@radijusvektor.rs

  • Niko ne zna odakle su došli Savići u selo Dračevica, na obali Skadarskog jezera, prije par stotina godina

  • oni koji su skoncentrisani oko Skadarskog jezera uglavnom imaju veze ili poreklo od arbanasa te ih nazivaju ŠESTANIMA, odnosno arbanaška prezimena su promenili u srpsa. Poneki i danas u kući govore albanski, ali su imena i prezimena srpska. U Baru ih ima dosta.

   • Sta znaci “srpska prezimena” ? To su crnogorska prezimena, a ne srpska ! Druze, ovo nije mjesto za agresivnu srpsku propagandu !? Sta podrazumijeva “srpsko prezime” ? “Srpska prezimena” ne postoje ni u srbiji, jer u srbiji nema srba, vec samo asimilovana stanovnistva okolinih naroda koji su naselili srbiju! Pravi srbi su napustili srbiju za vrijeme 2 seobe srbalja Arsenina Carnojevica i otisli prema Madjarskoj…termin “srpsko prezime” jednako je glup i predstavlja demagoski termin, a ujedno i mentalni otpad, kao i npr. termin “srpska nova godina” ili “srpske gusle” ili “svetoslavlje” ili “srpstvo”… mani se agresivne, prostacke, podmukle srpske propagande i ako vec neces da nazivas stvari pravim imenom, onda batali fasisticku, demagosku terminologiju…ili si jednostavno nadojen pogresnom ideologijom, koja nema ni svoju istoriju, ni tradiciju, vec samo ono sto agresivnom propagandom krade, prekraja i prisvaja…

 227. U vrijeme osmanskog carsta postojali su:
  -kmetovi ili raja (neislamsko stanovnistvo),
  -spahije (elitna formacija konjanicke tesko naoruzane vojske i obavezno turskog porijekla zbog same psihicke i duhovne veze i odanosti osmanskoj imperiji i sultanu ),
  -janjicari (neislamska vojna pjesadija, koja je vecinom isla svojevoljno zbog teskog zivota na skolovanje u Istanbul i na taj nacin bi obezbjedili svojoj porodici i selu veci rang zastite, slicno danasnjim politickim poslanicima, danas u istoriji kazu da su silom vodjeni, ali ne pise dokumentovano da su u svom selu kada bi se vratili nekog maltretirali ili ubili)
  -paše i begovi(uticajni ljudi u regiji, posebno vec imucniji i skolovani,preko njih je sultan odrzavao pokornost. mogli su biti i nemuslimani)
  -age (obicno sluge pasama i begovima,odradjivali bi prljave poslove za njih. takodje su mogli biti nemuslimani)
  itd,itd,….

  Hocu da kazem, izmedju ostalog, da Spahić je bio i ostao Spahija ili Spahić u komunizmu, a Spaić je , ja ne tvrdim ali logicno, prezime koje je pravim porijeklom sa ovih prostora. To da se “h” negdje izgubilo u prezimenu Spahić nema opet nikakve logike, zasto se nije izgubilo u prezimenima njemu dostojnim, na primjer Petrović da se zagubi slovo “v” pa da se neko danas preziva Petroić ili sa vec nekim slicnim poznatim prezimenima, ne govorim za prezimena nastala iz necijeg imena.
  Veliki pozdrav junaci moji

  • postovanje. ima nekih netacnosti. spahija je bio uglavnom pravoslavnog porekla.age nisu sluge nego su bili cinovnici ili feudalci.pozdrav

  • Pozdrav, svi sa prezimenom Spaić vode porijeklo iz stare Hercegovine, okolina Trebinja, pleme Zubci, selo Grab. Spaići su pravoslavci i slave Sv. Jovana Krstitelja 20. Januar. Poznati kao vojna porodica, učesnici gotovo svih ratova ‘od Kosova pa na ovamo’.

 228. Ja sam paroh u mjestu Sospirolo (Italija). U jednoj od mojih crkava našao sam sliku Marije sa djetetom Isusom u naručju. Ispod se nalazi poruka koju sam uspio da prevedem, a u kojoj piše: ZA POKOJ DUŠA SVOGA OCA JEFTA I SESTRE DOBRINKE – JOVAN NENADIĆ, UČITELJ. Slika (1 mt x 1\2) je pronađena ispod ruševina jedne crkve ne znam koje zemlje od strane jednog italijanskog vojnika 1943. godine koju je ponio sa sobom tokom cijelog povlačenja. Sada je on mrtav i ne mogu da saznam ništa drugo. U jednom istraživanju prezimena naišao sam na vaš sajt. Nadam se da mi možete pomoći. Želim da vratim sliku crkvi ili osobama koje su rođaci Jovana Nenadića.

  Sono il parroco di Sospirolo(I), in una delle mie chiese ho trovato una Immagine di Maria con il figlio Gesù in braccio. Sotto vi è la scritta che mi sono fatto tradurre e dice: PER LE ANIME DEFUNTE DEL SUO PADRE JEFTA E DELLA SORELLA DOBRINKA. JOVAN NENADIC MAESTRO. L’immagine (1 mt x 1\2) è stata trovata sotto le macerie di una chiesa non so di quale paese..da un soldato italiano negli anni 1943.. che se l’è portata con sè durante tutta la ritirata… Ora lui è morto e non posso sapere altro. In una ricerca sui cognomi sono arrivato nel suo Sito… e spero lei mi possa aiutare: vorrei restituire il quadro alla chiesa o alle persone che sono parenti di Jovan Nenadic.

  Don Alfredo

  • Zanima me poreklo Draskovica.Moja informacija je da oni poticu sa Ceva-Niksic i Slave Svetog Arandjela .Unapred zahvalan

   Drazen Draskovic
   Kragujevac

   • Dražene, ukoliko nijeste pronašli podatke o svom porijeklu, mogao bih Vam ja pomoći. Pozdrav !

  • Talijanska divizija je bila u Pljevljima (sever Crne Gore) od 1941 do 1943 godine. U pljevaljskoj opštini ima Nenadića. Pre rata rudnik uglja je bio u njihovoj svojini i bili su jako bogati. Trba kontaktirati Manastir Svete Trijice kod Pljevalja

 229. Da li biste mi mogli reći nešto više o prezimenu Jovanović, porijeklom iz Gračanice, koji slave Đurđevdan? Bila bih vam mnogo zahvalna. Unaprijed hvala.

 230. Zanima me poreklo markovica kod Pive koji slave Sv. Nikolu jer sam cuo od dede da su moji preci iz CG pa predpostavljam iz te okoline a preci su mi se doselili na okolinu dervente rs, bih.hvala…

 231. Mislio sam napraviti porodicno stablo pa bi zamolio sve koji mi mogu pomoci u tome. Moj otac Ramadan je rodjen 1909 u Podgorici a njegov otac je Becir Asovic . Zivili su prije u Fundini kod Podgorice… Molim sve koji nesto znaju o familiji Asovic da mi se jave…Hvala

 232. POMAZE BOG VOLIO BI DA MI NEKO POMOGNE DA SAZAZNAM NESTO VISE O NIKOLICIMA SA CEVA I CUVENOM POPU LUKI CIJI SAM POTOMAK. ZNAM NESTO IZ PRICE KOJA SE PRENOSI S KOLJENA NA KOLJENO. ONO STO JEDINO ZNAM DA JE POP LUKA TUKO TURKE KRSTOM KAD NIJE IAMO VISE CIME I DONEO GLAVE PRED KNJAZA NIKOLU. ZBOG VELIKOG BROJA POPOVA PREZVALI SE POPOVICI I NASTANILI MESTO LJABLANICU KOD LEBANA TJ NADOMAK LESKOVCA njegos.mobile@hotmail.com SKYPE njegos.mobile

  • Da li neko možda nešto može da mi kaže o poreklu mog prezimena Jurošević. Deda mi je iz okoline Vlasenice, ali ne znam kad su se doselili i odakle tačno. Neko je pomenuo da su u Vlasenicu došli iz Crne Gore, ali nije sigurno. Uvek sam se pitala otkud to J u mom prezimenu.

 233. POREKLO SREDOJEVIĆA, BRŠTICA-KRUPANJ

  Molim Vas da mi pomognete u pronalaženju daljeg porekla moje porodice.
  Ja sam Zoran Sredojević iz Krupnja.U opštini Krupanj postoji selo Brštica iz koga vode poreklo svi Sredojevići iz naše opštine. Sredojevići slave Đurđevdan.
  Naš prvi predak Milija se doselio oko 1720. godine iz mesta Gvosca, Gvozd, Stara Hercegovina.
  Mesto Gvozd se nalazi na polovini puta Nikšić-Šavnik, i u vreme doseljvanja Milije nalazilo se na granici plemena Drobnjak i Nikšići.
  Od 1851.godine mi se prezivamo Sredojevići po Sredoju. Predhodna prezimena za koja znamo su: Jovanović, po Jovanu ocu Sredojevom i Krsmanović po Krsmanu ocu Jovanovom.
  Krsman je sin Milije.
  Po predanju Milija se doselio iz plemena Drobnjaka, po jednim iz bratstva Vulovića, po drugim od bratstva Miloševića, iz kuće Kneževića. Prezime Knežević dobili su po nekom od knezeva iz bratstva, jer je u bratstvu bilo više knezeva. Zna se da je njihov predak bio knez Milija Knežević, koji se pominje kao knez na zboru srpskih glavara koji je odrzan u Kucima. Njegov sin Miloš opevan je u narodnim pesmama kao vojvoda. Kneževići slave Đurđevdan.
  Voleo bih saznati, ako je to moguće, od kog je bratstva i roda moj predak Milija.

  Od Milije naša porodica ima u potpunosti urađeno porodično stablo koje trenutno čini 68 porodica Sredojevića. Ja sam (rođen1969), osmo koleno od doseljvanja Milije, a moji sinovi Đorđe i Aleksandar deveto. Za primer evo prikaza mog rodoslova.
  (Milija-Krsman-Jovan-Sredoje-Luka-Vladisav-Milorad-Aleksandar-Zoran-Đorđe).

  U zaseoku Sredojevići koji pripada selu Brštica, trenutno postoji 17 domaćinstava. Ukupno na teritoriji Brštice i Krupnja 38 domaćinstava.
  Van Rađevine, tačnije Opštine Krupanj trenutno se nalazi 30 porodica.
  (Loznica 3 porodice, Prnjavor, Duvanište, Slepćević 5 porodica, Majur 2, Šabac 3, Valjevo, Gornji Milanovacac, Beograd 4,Vojka, Novi Sad, Ansi, Moskva 2,Vankuver i Čikago 2).

  Za svaku vrstu pomoći, počev od one gde bih mogao pronaći potrebne podatke o poreklu Milije i kome se obratiti, bio bih neizmerno zahvalan.

  Zoran Sredojević ul.Mačkov kamen 15314 Krupanj
  Tel. 015 582-650,
  Mob 064 89 24 199, 060 682-6500,
  E-mail zsredojevic@gmail.com

  • Pozdrav iz Podgorice.
   Ako mislite na prezime Peković iz
   Crne Gore pišite mi i mogu vam poslati
   dosta podataka.
   Srdačan pozdrav.

   • Поздрав поштовани презимењаче!

    Већ неколико пута сам прочитао Ваше име на оваквим местима па претпостављам да се бавите етнологијом.Волео бих да понекад разменимо податке будући да и ја делим љубав са Вама према тој науци.
    С поштовањем.

 234. Postovani,

  interesuje me moje prezime i porijeklo mojeg Bratstva.
  Adrovic mi je prezime i moj pra-pra-pra-pra djed je je bio Arslan Adrovic a mene interesuje sad dalje ko su bili moji preci.

  Hvala

  • Adrovići su porijeklom od Đuraškovića iz Budimlje kod današnjih Berana. Dakle, poislamljeni Srbi. I danas se rođakaju sa Đuraškovićima, iako su prošla dva vijeka od kada su Adrovići primili islam.

   • Adrovići su porijeklom sa Gornjega Ceklina.Rodonačelnik nam je bio vojvoda Andrija Đurašković.Ja sam deveto koljeno od Andrije ili ti Hadra.

  • Adrovići potiču sa Cetinja. Potomci su sprskog viteza Andra Đuraškovića koji se istakao u borbi sa Turcima. Tadašnje vlasti ga nisu odlikovale iako je debelo zaslužio,i on se u inat svojim nezahvalnim Srbima dobrovoljno poturčio i uzeo prezime Adrović , kasnije su nastali i Hadrovići. Porijeklo vam je od Srba sa Cetinja, Đuraškovića sa Ceklina.

   • Zanimljiva prica, a ja je prvi put cujem. Postoji li bilo kakav pisani podatak o tome ili se radi samo o predanju? Ako je i predanje u pitanju, opet me zanima da li je negdje to zapisano i ako jeste, gdje se moze naci.
    S postovanjem,

 235. Za porodicu Santrac iz Nikšića,
  Molio bih Vas da se javite radi konsultacije i dalje medjusobne razmene informacija i saznanja oko porekla,kretanja,slave i samoga prezimena Santrač ,na e-mail; miso_santrac@yahoo.com.
  Unapred zahvalan,
  s postovanjem

  Milo Santrač, Beograd

  • Pozdrav,
   Ama,ljudi,ima li neko da nešto napiše o porodici SANTRAČ,staništu,poreklu,kretanju,prezimenu,slavi…. a
   ponesto i o porodici Santrač iz Nikšića.Javite….oglasite se…pobogu ,e-mail;misosantrac@yahoo.com
   Slava je SV.Pantelija…9.avgust
   Unapred zahvalan,

   Mile Santrač,Beograd

  • to je zapravo slava koju sada slavimo, a moguce da nije originalno ta slava ona koju slave Slijepcevici…

 236. Postovani
  Molila bih, ako je ikako moguce da saznam nesto vise o Slijepcevicima iz Niksica, moj otac, deda i pradeda vode poreklo od Radojice Slijepcevica iz Niksica. Pretpostavljam da tamo imam dosta rodbine koju ne poznajem, a volela bih da ih upoznam. Natalija Stanic, Beograd.

  • Molio bih clanove foruma koji se prezivaju Jovanovic i slave Svetog argangela Mihajla da me kontaktiraju na e mail:jocic.br@gmail.com Forumasi javite se ako ste iz Vasojevica, rovaca i pipera.Pozdrav svima Bane.

 237. Pozdrav.
  molio bih Vas da mi date informacije, komentare,objasnjenje o porodici Santrač,staništu,poreklu,kretanju,prezimenu…Slava je Sv.Pantelija….9.avgust.U istraživanju,stigao sam do Kolasina,ali mista znacajno.
  S postovanjem,
  Milo Santrač,Beograd

 238. Interesuje me poreklo Draškovića koji slave Svetog Nikolu slavu koju slave svi u Močiocima opština Ivanjica.Čula sam da u Crnoj Gori u selu Čevu – Kčevu i danas žive dve porodice Draškovića koje slave Svetog Nikolu. Srdačan pozdrav

 239. Po predanju poreklo nam vuče iz okoline Nikšića koje se preselilo u istočnu Hercegovinu.Želim to da mi proverite.Hajduk Mato je to učinio oko 1850

 240. POSTOVANJE SVIMA,VOLEO BIH DA SAZNAM VISE O POREKLU JOVANOVICA ,KOJI SU PO MOJEM SAZNANJU ROVCANI,A PREMESTALI SU SE IZ MORACE U KOLASIN ODATLE NA KOSOVO A SLAVE SVETOG ARHANGELA MIHAILA.ZELEO BIH DA ZNAM DA LI SU TA MOJA SAZNANJA TACNA.UOPSTE VISE PODATAKA O JOVANOVICIMA KOJI SLAVE SVETOG ARHANGE MIHAILA.UNAPRED ZAHVALAN

  • Poštovani Dragane,
   Ja sam Jocić Branislav iz Beograda, zainteresovalo me je tvoje interesovanje za poreklo.Moji preci su se pre 7 kolena prezivali Jovanović i došli su u Srbiju iz metohije, opština Dečani selo Streoc oko 1800 g.Imamo saznanja da su njihovi preci dosli iz Crne gore.Nisam uspeo da saznam iz kog bratstva su, jer ih ima i u Vasojevićima,Piperima a ti sada tvrdiš da ih ima i iz Rovaca.Slava naše familije je sveti arhanđel Mihajlo. Voleo bih da saznam više podataka od tebe ako si zainteresovan za prepisku.Pozdrav bane.

 241. Postovani,

  Interesuje me odakle poticu Radonici. Moji preci su se naseili u Molu i okolini (Vojvodina). Prema porodicnoj prici imamo veze sa Bajicama , Rosicima iz Tivta i nekom dalekom starinom sa Gubernadurovicima iz Risna. Interesuje me da li neko zna nesto vise o tome.
  Mozete mi pisati na zarko.nikolic@mail.com

  • Zdravo Žarko,

   Ja imam neke podatke o Radonićima iz Maina kod Budve, pominju se kao Radonići ili Lapčići ili Lavčići. Tim istraživanjem se bavio brat moga dede. Da li misliš da bi mogli da budu u vezi sa ovima koje ti pominješ?

 242. Ja sam od Ivanovića iz Olova, od kojih sada, širom svijeta, živi 15 porodica.Rod smo sa Ivanovićima iz Trnova i Čajniča, a za Foču nisam siguran.Iz plemana smo Kuči-Drekalovići.Naši su u Bosnu došli sa područja Kolašina,pa pretpostavljam da je to bilo u vrijema izbjeglištva Kuča u Rovcima.Slava nam je Jovanjdan (20.januara), ali je ona mijenjana (Kuči slave Nikoljdan).Mijenjano je i prezime, po predanju je bilo Pejović ili Čejović.Do ovoga je došlo jer su, po predanju, šestorica braće ubili sedmog koji je prešao na islam pa su onda pobjegli u Bosnu.
  Bio bih zahvalan za svaki podatak koji bi mi pomogao u rešavanju nedoumica vezanih za imena, godine i okolnosti kako bih kompletirao sliku o svom porijeklu.

 243. Interesuje me prezime Radevic. Po pricama starijih poticemo sa gornjeg ceklina od Djuraskovica – Vucete, Rada i Andrije. Mada po internetu nalazim da su Radevici iz vasojevica ogranak Novakovica. Slava nam je Sv.Alimpie 9.decembar. Hvala

  • to isto znamo i mi u Beogradu i Nisu, a nasi stari su dosli krajem 19 veka u okolinu prokuplja. Verujem da ste nam neki rodjak. Pozdrav i SRECNA SLAVA posto je sutra SVETI ALIMPIJE, nasa slava.

   • U Prokuplje su nam svi Radevici bliski rodjaci, otac mi je rekao da je i upoznao neke Radevice u Prokuplje ali davno. Inace mi smo ogranak Adrovica(Djuraskovic) i to sam saznao

 244. Poštovani, interesuje me poreklo porodice moga muža, Mijovića. Nažalost, njegovi samo znaju da je njegov pradeda, Maksim, došao krajem XIX ili početkom XX veka odnekud iz Crne Gore i oženio se u Vranju, ali nisu zapamtili odakle je tačno. Maksimov sin, Milorad, oženio se i preselio u Niš, a Miloradov, Svetislav, u Beograd. Porodična slava je Đurđic. Ako neko ima više informacija, bila bih vam zahvalna.

  • Mijovići su iz plemena Kuča. Od druge žene Lala Drekalova koji se zvao Mijo. Selo Liješti. Braća su mu bila Vujoš, Ilko i Čejo.

 245. Moje prezime je Maric. Znam samo da mi je deda Milivoje Maric, da je imao sestru Stanku, da su im se roditelji zvali Savo i Zorka iz Zupe Niksicke, a da im je deda-stric bio arhimandrit u jednom od manastira u tom kraju…. Slava koju slavimo je Djurdjevdan… Citala sam rukopis Danila Marica, al nisam se bas snasla. Volela bih da znam vise o svojoj familiji… Veliki pozdrav

  • Imaćeš grdne muke sa prezimenom Marić! Razlog, prezime je uglavnom uzeto kao koren ženskog imean MARA, a udovica Mara je bilo jako mnogo. poz i želim ti mnogo sreće da potrefiš

 246. Interesuje me poreklo prezimena Tomić tj.odakle su se doselili u Sumadiju (reka Kačer) okolina Arandjelovca. Znam rodoslov do oko 1785 godine a dalje nisam siguran. Slavino sv. Luku. Veliki pozdrav. moj mail. markovaposta@gmail.com

  • Vase prezime sa slavom sv. Luka je iz plemena Niksici…potomci ste Vojvode Nikse , sina grbljanskog vojvode Vladimira i princeze Jefimije Nemanjic, cerke Vukana Nemanjica, takodje i ja…zato znam, a mozete pronaci i na netu o plemenu Niksici…Pozdrav!

 247. ZAHVALJUJEM SE MONTENEGRINA,
  MOJ DJED JE ZIVEO U AMERCI 7-8 GOD.PO POVRATKU U RODNU PIVU 1918 GOD.ODVELI SU GA KOMITI,OSTAVIVSI 2 MALE DECE I TRECE NERODJENO.MESEC DANA PO PORODJEJU UMRLA JE I MOJA BAKA OD TUGE ZA SUPRUGOM.OSTALI SU MALI MOJ OTAC I STRIC I BEZ OCA I BEZ MAJKE.NIKAD NISMO SAZNALI GDE SU SAHRANJENI.MOJ POK.OTAC JE PRICAO DA SU IZ VISE IZVORA SAZNALI DA SU IH OTROVALI MADJARI SIPAVSI IM OTROV U KAFU.CESTO ISPOD BEDEMA U NK.UPALIMO SVECE.PITANJE JE POSTOJI LI IGDE SPISAK SAHRANJENIH,I GDE?BILA BIH JAKO ZAHVALNA AKO BIH DOSLA DO TIH PODATAKA.

 248. Poštovani, interesuje me porijeklo mog prezimena Grdinić. Takođe sam sasvim slučajno saznao da ih ima dosta u Dalmaciji pa bih htio znati nešto o svom prezimenu kao i selidbama, hvala unaprijed i veliki pozdrav!

 249. Poštovani,

  potičem iz dalmatinske porodice Mimić i pokušavam da saznam više o porijeklu svoje prodice prije dolaska u Dalmaciju.

  Posjedujem podatke o:

  Stevan Mimić, otac
  Nikola Mimić, djed
  Ilija Mimić, pradjed
  Jovan Mimić, čukundjed
  Jevto/Jefto Mimić, navrndjed
  i njihovim porodicama.

  Znam da dosta Mimića ima u istočnoj Bosni, Sloveniji, u Americi.. Često ljudi miješaju naše prezime sa MiNićima, MiLićima, pa zato uvijek naglašavamo MiMić..

  Tata je dugo istraživao naše porjeklo, te je došao do podataka o precima i godinama rođenja/smrti, ali su ti podaci u ratu uništeni. Ja pokušavam da nastavim sa istraživanjem, pa ako posjedujete neka saznanja o porodici Mimić ili ste u mogućnosti da nas uputite na određenu literaturu – bila bih vam veoma zahvalna!

  Pretpostavljamo da je Jevto/Jefto došao u Dalmaciju, ali odakle – iz Crne Gore, sa Metohije..?

  Hvala unaprijed!

  Lijep pozdrav!

 250. Sve informacije o poreklu porodice Bezarevic u Derventi su od koristi, ili neko opste znanje o poreklu ove porodice.

   • Ja sam takođe iz Bosne, porijeklom iz Stoca. Istražujem porodično stablo i porijeklo prezimena. Po mojim trenutnim podacima, Đulići su u Stocu nekih cca 150 godina, ali imam poteškoća u pronalasku tragova, izvora i literature za period prije toga. Tj. da li je taj period možda i duži ili odakle su moji preci migrirali u Stolac, u kom periodu i pod kojim okolnostima. Interesuje me izvor ovog Vašeg podatka i literatura i izvori ukoliko ih imate a koji bi mi mogli pomoći u mom daljnjem radu. Takođe bih Vas zamolio za Vaš kontakt zbog lakše komunikacije. Unaprijed zahvalan!
    LP

 251. Postoji bratstvo a ne pleme Đuričić. Đuričići su iz plemena Cuce. Potrudi se da nađeš nešto o plemenu Cuce koje se deli na Male i Velje Cuce. Od Đuričića je i naš poznati bubnjar Dragoljub Đuričić koji živi u Beogradu. Možda bi on mogao da ti pomogne ili uputi te na nekoga ko zna više o tome. Pokušaj nekako da ga pronađeš i kontaktiraš ga. Možda preko tel. imenika ili 988.

 252. Prezivam se Ivanovic, iteresuje me porjeklo tog prezimena,odnosno moje familije koja se naselila u selo Peci kod Bosanskog Grahova.Znam da dolazimo iz Crne Gore i da nam je slava Nikoljdan.Unaprijed hvala.

  • To je najmnogoljudnije prezime u CG, zajdeno sa Bulatovićima i Jovanovićima. Ima ih u više plemena i podgrupa bratstava. Mnogo sreće u traganju.

 253. Pozdrav prijatelji . Da li zna neko nesto o poreklu ili rodoslovu Boskovica ( sa Ceklina ) od Djuraskovica . Pozdrav svima

 254. Postovanje, svim koji uredjuju stranicu i koji su u mogucnosti da pomognu o porijeklu a i svima ostalim koji se javljaju, Mene interesuje jedna stvar o mom porijeklu, ja sam iz okoline Bijeljine selo Patkovaca Bosna i Hercegovina po nekim podatcima koje sam uspio skupit ja u mom kraju, ja sam 7 potomak familije Mitrovic, navodno smo nastali od Mitra koji se doselio na nase podneblje prije neki 150-200 godina po nekim mojim saznanjima Mitar je bio nastanjen ispod Cetinja i navodno se prezivao Bjelica taj dio moje istorije mi nije toliko jasan pa me interesuje dalje ko upucen u to navodno su neki moji djedovi i isli u staru crkvu ispod cetinja gdje i imaju kao neki zapisi o tome, mada je to sve ne potvrdjeno i volio bi ako ima ko sa tog podrucja da mi to ispita i da mi javi

 255. Interesuje me prezime Radevic. Po pricama starijih poticemo sa ceklina od Djuraskovica – Vucete, Rada i Andrije. Mada po internetu nalazim da su Radevici iz vasojevica ogranak Novakovica. Slava nam je Sv.Alimpie 9.decembar. Hvala

  • Postovanje, Da,Radevici su Vasojevici,iz sela Velika,podno Cakora..I ja sam starinom iz Velike i istu slavu slavim-Sv. Alimpije Stolpnik.

   • Ognjanovici nijesu iz Velike, nego su, kao i Radevici, sa Ceklina od Djuraskovica. I rodjaci su sa Radevicima, Paunovicima itd.

    Pozdrav

   • Poštovanje, ja sam od Radevića iz Lijeve Rijeke iz plemena Vasojevića. Radevića ima iz Velike koji mislim da nisu od mojih Radevića jer mi slavimo sv. Arhangela Mihaila 21 nov.

 256. Priča kaže da su naši preci krenuli ispod Lovćena, bježeći od Turaka, prvo do Hercegovine a potom produžili prema sjeveru i nastanili se u okolini Modriče (tri brata). Slavimo slavu Sv.Jovana. Pozdrav i hvala unaprijed.

 257. Interesuje me poreklo prezimena Drašković i njihova veza sa prezimenjacima Hrvatima i Bošnjacima. Čuo sam da postoji selo Draškovići kod Nikšića, ali se ono ne pominje na sajtu Opštine Nikšić! Da li je to možda samo zaseok? Moj deda pok. Adam Drašković je bio iz Obljaja kod Gline, a odakle je tamo došao ne znam. Krsna slava nam je sveti Luka. Na Internetu ima nekih 4 verzija o poreklu Draškovića, npr. da potiću od Šćepanovića, Radojićića itd. Koja je tačna? I kojem plemenu ili bratstvu pripadaju Draškovići?

  Draško Drašković
  Novi Sad

  • Draškovići su potomciDraška Popovića koga je NJegoš opjevao u Gorskom vijencu.Rodom su iz Čeva Crna gora.Ove draškoviće je opisao i napravio rodoslov Bratstva NEBOJŠA DRAŠKOVIĆ u knjizi ,,Čevsko zaljuće idonji kraj sela u plemenu Ozrnići,, Biblioteka ,,hronika sela,, Beograd 1999g.Knjiga je veoma opširna. u njoj navodi gdje sve ima Draškovića po ex. Jugoslaviji, pa mislim da potražiš tu knjigu jer ako iokle možeš nešto saznati možeš odatle. Pozdrav

  • Obzirom da slavite sv. Luku to navodi da vodite poreklo od Draškovića iz Rovaca kojih ima raseljenih na mnogo strana i kao i drugi pripadnici plemena Nikšići (od vojvode Nikše ili Niše) takođe slave tu slavu. Draškovići iz plemena Ozrinići kojih ima i u okolini grada Nikšić vode poreklo od Ozrihne ili Ozra kako je ostalo upamćeno u narodnoj tradiciji, i slave sv. Arhangela Mihaila.

 258. Želio bih da znam odakle poticu Mijajlovići u Gornjoj Morači-Selo Starče,ranije znam da su se prezivali Kukovići,te da su promijenili prezime.E sad kako su i odakle doselili kada su i zasto promijenili prezime i slično tome me sve zanima jer želim da napravim porodično stablo.
  Unaprijed na svemu zahvalan,moja mail adresa je milanmijajlovic@ymail.com

  • Mislim da tvoja porodica ima isto poreklo kao i druga bratstva iz sela Starče, Mujovići, Markovići i dr. od Lješanskih bratstava koja vode poreklo od kneza Bogdana Vojinića, ali ipak proveri to u nekim knjigama koje se bave tom tematikom, recimo „Morača, Rovca, Kolašin”-Rajko Raosavljević.

 259. S postovanjem interesuje me da li je ikad u vrijeme Turske carevine postojalo prezime Zulum u Crnoj Gori jel se spominje negdje..a u jednom otkupu đulića spominje se Zulum Jusuf-aga epska neka pjesma danas zivimo u Bosni pa molio bi ako znate nesto? Hvala

 260. Jako bih zeleo saznati sve o Veljovicima pa ako neko ima neku informaciju ima mejl pa nek se javi jer bi jako zeleo da stupim u kontakt sa svojima u Crnoj Gori.

  • UKUCAJ VELJOVIĆI NA F.B. MOŽDA NAĐEŠ VIŠE INFORMACIJA — JA SAM NAPRAVIO SAJT ,, VELJOVIĆI PREVETICA ,, TO JE SELO NA GRANICI SA KOSOVOM KOD MERDARA 3 KM. I TO JE ETNIČKI ČISTO SELO VELJOVIĆA … POGLEDAJ NAŠE PROFILE PA KRENI U PORTAGU.. POZDRAV ROĐAČE !!!!!!!!!!!!!!!

 261. Molim vas,ako možete da mi pomognete da saznam nesto o svom stablu i precima zanima me ako znate nesto o prezimenu SPAHIĆ
  /SPAIĆ
  Otac Milovan,deda Đorđije,čukun deda Miloš,posle Miloša Marko pa Miljan Spaho posle Miljana onda Janko pa Nona pa Kusan onda Martin pa Mijo pa Ljalje to je sve sto znam.Ako znate nesto o prezimenu SPAHIĆ/SPAIĆ javi te molim vas..Unapred hvala!

  • Voj.Drekale-Ljalje-Mijo-Martin-Kusan-Nona-Janko-Spao(Spahija)-Miljan-Marko-Milos-Savic-Djordjije(Djoka)-?
   Spahici ogranak Mijovica po Miju Ljalja Drekalova iz Kuca.Rodonacelnik Spahija po predanju je zivio 125godina.1911.godineod njega je bilo u kucima i van kuca 30 domova.U tekstu od djeda Djordjija do cukun djeda Milosa izostaje pradjed Savic.
   U rodoslovu Drekalovica tvoj djed upisan je imenom Djoka.Zabunu resava jedan spisak iseljenih Kuca ukojem pise -Spajic Savicev Djordjije odselio iz sela Lijesti 1924.g.u selo Donji Nec.Prinudno iseljen 1941.1945 se vratio sa bracom-Dusan Sreten iIlija
   Porod Djordjijev-nepoznat.Braca njegova-Sreten,Dusan,Toma i Ilija.Sreten ima Milana Milutina iMiodraga.Dusan ima sinove Milorad i Ruso.To bi bili braca od strica tvom ocu.Ako je ovo tacno onda lijep pozdrav.

   • Спаић или Спахић је наша вечита дилема.
    Интересантна чињеница за например претходно поменуте Сретена, Душана и Илију.
    Душанови Милорад и Русо и њихово потомство су били и остали Спахић.
    Сретенови Милан, Милутин и Миодраг су били Спахићи, да би почетком 90-их, избацили слово „х“ из презимена због убеђења да је по среди било послератни поступак асимилизације коме је било изложено српско становништво на подручју Косова и Метохије.
    Илијини Војислав, Миладин и Борислав су били и остали Спаићи.
    sasaspaic@hotmail.com

    Срдачан поздрав свим Дрекаловићима.

   • mene interesuje da li smo mozda od Popa Serdara Spaha iz kuca.Micuna dok sam citao to mi se javi.Kazu od Mijovica da smo,cak se snjima i okupljamo jednom godisnje kao bratstvo,Svakako bih voleo ako mi na mail mozete poslati porodicno stablo unapred hvala.

  • Spahica ima u Istocnoj Hercegovini i u Crnoj Gori. Posaljite mi mail da se cujemo. Imam ja neke informacije o tome.

   • Pozdrav.Ja sam Spaic iz Hercegovine selo Grab na Zubcima pa me interesuje porijeklo.Navodno je oko 1773 ovamo iz Crne gore doselio nas predak sa 7 sinova.Po pricanju zvao se Raic.Interesuje me odakle se tacno doselio i Hercegovinu i porijeklo mog prezimena.Ako neko zna neka pise na spaja1978@gmail.com

   • Pozdrav.Ja sam iz istocne Hercegovine.Tacnije selo Grab na Zubcima kod Trebinja.Po nekom predanju dosli smo oko 1771 iz Rovina pa me zanima da li je tamo imalo Spaica ili smo iz Kuca.Negdje pise da smo ogranak Djuricica iz Cuca.Zanima me sta je od ovog tacno.Znam samo da se sa Graba oko 1900 odselila trudna zena sa djecom u Rogaticu i da ima sada oko 30 kuca Spaica u Rogatici.Slavimo svetog Jovana 20 januara.

 262. Radovića ima: Orah, Lukovo okolina Nikšića, u Pivu selo Borkovići, u Boki, i Nevesinje. Ovi u Nevesinje slave Nikoljdan i porijeklom su Kuči. Ako vas interesuje o Radovićima iz Nevesinja mogu vam reći i nešto više. A o njima ima dosta i na internet stranicama.

  • Zaboravio si na bratstvo Radović u Bjelopavlićima kao i na Radoviće iz Donje Morače koji su tamo vekovima jedno od većih i boljih bratstava. Od njih je i vojvoda Mina Radović od koga je kasnije odvojen ogranak Vojvodići, a od njih je književnik Momir Vojvodić.

 263. Poštovani,
  Interesuje me poreklo MARKOVIĆA? Potičemo iz Čokove Luke u Pivi, a slavimo Sv. Stefana (9. januar).Da li imamo neke veze sa Markovićima iz Malih Cuca koji su prešli negde u Pivu?
  Unapred zahvalan!

 264. postovani,

  znate li nesto o prezimenu SIMOVIC?
  slava sv. luka.

  veliki pozdrav i hvala

  • Upravo sa ocem pokusavam da saznam odgovor na isto to pitanje. Ako nista drugo, mozda sam upravo otkrila nekog svog daljeg rodjaka, posto je i nasa slava Sveti Luka. Pozdrav

   • Dve najznatnije grane Simovića, ali nesrodnih, poreklom su iz Crne Gore i Hercegovine. Prva je od Gradinjana Miljenovića sa Cetinja, iz Cuca, koji su se doselili iz Hercegovine – iz Čarađa, Gacko. Druga je od Vujičića, sa Grahova, Nikšić, koja je prešla u Boku, a delom i Hercegovinu, u Lipik kod Gacka.
    Postoje i Simovići od Vasojevića koji takođe imaju dve grane – od Đurišića-Kovačevića i od Pantovića-Kovačevića, kojih ima kod Novog Pazara.
    Razmotrićemo samo Gradinjane, iz Cuca kod Cetinja, ponajviše bliski pojmu sposobni trgovci. A i etimologija prezimena ukazuje na prisvojni pridev od imena oca – Simov, kakav se umesto prezimena najčešće koristiti u Crnoj Gori gde se i formiralo ovo prezime.
    Prema predanju, Grabljani, Gradinjani i Lipovci su tri šira bratstva nastala od potomaka trojice braće koji su došli iz Čarađa u Hercegovini – Bajka, Miždraga i Zmijice, od Bajka su Bajkovići, od Miždragovih sinova Komnena i Vuždraga – Grabljani i Gradinjani, a od trećeg brata, Zmijice – Lipovci.
    Po drugom kazivanju Gradinjani su poreklom od Komnena koji je bio sin Pavla Orlovića, velikog kosovskog junaka, a po trećoj verziji, osim Bajkovića, svi ostali su od Miždraga Grabljani, od Udraga ili kneza Miljena – Gradinjani, dok se poreklo Lipovaca ne zna.
    Dakle, u Cuce su se iz Čarađa ili Dulića u Hercegovini doselili preci ove tri srodne grupe porodica koje se dovode u vezu s pretkom cuckih Bajkovića.
    Od Gradinjana, koji se dele na dve grane, Simovići vode poreklo od Miljenovića koji se dele na Miljenoviće, u užem smislu, i na Simoviće. Miljenovići vode poreklo od kneza Miljena u Velje Cucama koji je živeo u 16. veku. Svi Simovići žive na Trešnjevu i početkom 20. veka bilo ih je dvadesetak kuća. Slavili su Jovanjdan, a prisluživali Sv. Nikolu letnjeg. Izgleda da su tokom kasnijih seoba menjali slavu, tako da u jednom slučaju postoji slava Sv. Nikola, a preslava u nedelju pred Sv. Iliju, što bi možda bio najbliži slučaj Simovićima iz Zabrežja kod Obrenovca.
    Ovi Simovići, preci g. Bogoljuba, doselili su se u Podgorinu iz okoline Užica i predak im je bio sveštenik u Osečenici, mesta između Briježđa i Krčmara. Pre toga su bili u Bajinoj Bašti kao zanatlije, a u Krupnju, u Rađevini, bili su kafedžije, takođe doseljeni od Užica.

   • Svi Simovići koji slave Svetog Luku porijeklom su iz sela Dragovoljići opština Niksić

  • Postovani,

   I Ja sam Simović sa slavom sv. Luka. Ima li neko neke dodatne informacije kada i kako su simovici otisli iz CG posto smo mi sada u sumadiji. Ima li jos mnogo simovica kod niksica u dragovoljicima?

   Pozdrav

 265. Moje prezime vodi od Vilipovica, koje vodi poreklo iz 18 veka od Bara kod Niksica. Ako neko moze da mi pomogne kako bih pronasao svoju lozu i pretke.
  Vladan Martic

 266. O MARIČIĆIMA

  Đuro Maričić
  Po onome što mi je rekla šahistica, velemajstorica Milunka Lazarević, Maričići ( neki još uvijek se zovu u Srbiji Lazarevići, ali su počeli uzimati svoje staro prezime Maričić), su bili neko kao bratsko pleme Vasojevića i živjeli na istom području, uz granicu s Albanijom. Kad su odlučili da se isele, jedan dio njih je krenuo za Srbiju, a jedan na zapad, duž Jadranskog mora. Doseljeni u Srbiju su zbog novog krsnog imena morali uzeti prezime Lazarević. Navodno, reče mi Milunka, da o tome piše Jovan Cvijić, u sedmoj knjizi njegovih sabranih dijela. Mora da su im Vasojevići jako zamjerili “izdaju”, Nigdje nisam našao nikavu knjigu o Maričićima a mnogo ih je o Vasojevićima, no oni nigdje ne spominju Maričiće. Kao da su ljuti na njih.

 267. O RADOVIĆIMA,

  Radovića je bilo u Hrvatskoj, općina Sunja, kod Siska. Neki su doselili u Siska. Ne znam koja im je slava. Za vrijeme zadnjeg rata jedan dio njih je izbjegao u Srbiju. U telefonskom imeniku Sisačko – moslavačke županije nalaze se Radovići na vipše adresa:ĐORĐE, ĐURĐA, KATICA, LAZO, LJUBICA, MATO, MITAR RAJKO, SLAVKO, SREĆKO, opet SREĆKO,vlasnik prodavaonice mješovite robe, lonjska 74, Sisak, ŠTEFANIJA, ZVONKO. Neki od njih žive u Sisku, aneki u drugim mjestima županije: NOVSKA, UŠTICA, KRALJEVA VELIKA, TIŠINA, BROČICE.

  Đuro MARIČIĆ

 268. MOLIM SVE ONE KOJI NESTO VISE ZNAJU O POREKLU RADOVICA KOJI SLAVE SV. DJORDJA, DA MI SE JAVE.
  PISEM KNJIGU O RADOVICIMA KOJI SLAVE SV. DJORDJA, A DRUGI DEO KNJIGE, OBRADJUJE POREKLO RADOVICA SA DRUGIM SLAVAMA, TAKO DA CE TO BITI JEDINSTVENA PRILIKA DA SE SVI RADOVICI NADJU ,POPISANI U JEDNOJ KNJIZI, NA JEDNOM MESTU.
  PISITE NA MAIL vilaradovic@ptt.rs

 269. Interesuje me prezime Kostić,naime to je prezime s kojim su mi preci napustili CG negdje polovinom XIX vijeka.Po predanju sam čuo da su negdje iz Nikšićko-Kolašinske regije.Međutim ono što me buni jeste da mi stariji rođaci govore da su Kostići Lopaćani grana Vasojevića (a Vasojevići gravitiraju malo istočnije od regije Nikšića),slava nam je sveti Jovan.

  • Poštovani pozdravljeni,
   moj otac je rodjen v Tutinu (Sandžak).
   Pre drugog svetskog rata se naselio v Beogradu. Tako da mi deca (ja i tri sestre) nemamo pojma o našim precima.
   Lepo bi bilo da sad kad sam star 66 god. nešto saznam šta su mi bili preci. Lep pozdrav Mr. Prekić Radivoje

   • Postovani Radivoje,
    Evo ima Prekića u Šumadiji.Tačnije selo Koljare kod Aranđelovca.Mi slavimo Sv.Đorđa,a tačno odakle smo došli ni ja ne znam…

   • Ako vam je otac iz Tutina, konkretno iz sela Dolovo, onda sigurno imamo blisku porodicnu vezu.
    Koliko ja znam Prekići su iz plemena Kuči i slave svetog Nikolu. Znam da ima dosta Prekića muslimana, ali neznam koliko su bliski sa pravoslavnima.
    Načuo sam neku priču iz davnina o dva brata Preki i Gegi, od kojih su potekli Prekići i Gegići.

   • Postovani,
    Jedan deo porodice porodice Prekic,je doseljen u Kraljevo,takodje poreklom iz Tutina selo Dolovo i slave Sv. Nikolu.

  • Evo nekoliko informacija o Prekićima (muslimanima).
   Iz Kuča, selo Prenkići kod Fundine u blizini Meduna. Tu su još u 17. vijeku primili Islam nakon čega se sele u Onogošt-Nikšić. Nekoliko porodica je tu živjelu sve do 1878. godine nakon čega se neke od tih porodica sele u Bosnu, neke u Tursku a jedna (moja) porodica u Pljevlja, gdje i danas živi.
   Poz

   • Poštovani gospodine Adnane pozdravljeni,
    vidim da dobro poznajete istoriju /asistent ste na fakulteti/, i mislim da bi mi vi mogli pomoći. Moj otac je iz sela Dolova opština Tutin. Verovatno tamo imam neku rodbinu. Znate kako je čovek kad ostari, imam 67 godina
    želi da sazna malo više o svom poreklu.
    Izvinjavam vam se, znam kako je v službi
    i kako imate malo vremena.
    Lepo vas pozdravljam
    Prekić Radivoje – radivojprekic#gmail.com

   • Pozdrav Adnane. Interesuje me da li znate Nešto o Ćulafićima iz Dolova(Tutin) rod sa Prekićima iz Dolova koji slave slavu sveti Nikola.Odselili iz Dolova u Zdravinje (Prokuplje) 1878 god. i bili su prva porodica koja je naselila Zdravinje. Sadašnje prezime Milić smo navodno dobili po Miliji koji je rođen u Dolovu i isto slavimo sv.Nikolu. Imam i rodoslove o mojoj porodici Milić koji vodi sve do Milije i o Porodici Prekić koji vodi sve do imena Vučić. Možete me kontaktirati na milicaleksandar.025@gmail.com

 270. Moji daleki predci su se prezivali Mačužić i došli su na prostore Raške, Kraljeva, Kragujevca, i Trstenika, krajem XVIII veka. Slavimo Sv. Đorđa. Našla sam u Kolašinskoj oblasti da se pominju Mačužići. Volela bih da znam odakle potiču moji predci. Hvala svima koji znaju o ovome. Pozdrav.

  • Ja znam da u okolini Ivanjice postoje neki Grujovići koji mislim da vode poreklo iz plemena Drobnjak i da nisu tako davno doseljeni. Poznavao sam neke od njih a nešto sam i čitao o tome ali sam već zaboravio detalje. Postoji knjiga o poreklu porodica iz Ivanjičkog kraja i sećam se da je tu pisalo nešto o tim Grujovićima.

 271. Cao, da li može neko da mi kaze gdje zive ljudi sa prezimenom Surović. Saznala sam da neki zive u Srbiji u jednim gradu i moj otac i dva strica zive u Plavu to jest u Crnoj Gori i jedan stric u A merici. Da li neko zna nesto o ovome prezimenu i porijeklu….

 272. Zanima me poreklo porodice Dakić koja se doselila negde 70.-80.-tih godina 19. veka u Toplički kraj (selo Đurevac kod Prokuplja). Slavimo slavu Sveti Arhangel Mihail

  • Dakića ima u selu Mala Crna Gora u plemenu Piva. to je severni ili tzv. hercegovački deo današnje Crne Gore. Blizu Nikšića i Šavnika.

   • Cemu g. Aleksandre pominjanje ropskog naziva Hercegovackog sandjaka koji se tako imenuje od stolovanja Hersekli Ahmed pase Durmitorom i niksickim krajem? Zasto ljubite pase i bimbase? Na znanje: u doba Sandalja i H Stjepana oni svoju oblast zovu Travunija i prisvajaju oblasti Gornje Zete pa cak do Primorskih podrucja Bara.

  • Batali coravog posla. Neces to nikad uspjeti jer je Radovica ogroman broj, mislim da su 4-5 po brojnosti u Yu prostoru. Samo u Pivi imas 3 rodje. Jedma od njih je napisala monografiju.

 273. Да ли можете да ми објасните поријекло презимена Вукојичић??

 274. Trazim poreklo porodice Milivojevic. Slavimo Svetog Nikolu, poreklom smo iz Crne Gore ali neznam tacno odakle. Zivimo u Sremu i ima nas 3 porodice. Cukundeda mi se zvao Radovan, rodjen 1845 negde u Crnoj Gori. Pozdrav

  • Evo i usmenog rodoslova Milivojevica iz sela Siroke Njive,opstina Prokuplje:Milivoje i Miljko,rodjena braca,kako se prenosi(dosta nepouzdano)koja su prebegla iz Sjenice zbog krvne osvete,nakon toga je moguce da nedostaje neko ime.Za Joza se sigurno zna(i dalje nas zovu Joz(s)ovici),onda Ciro(ime jednog sina mu se ne zna)i drugi sin Nikola.Nikolin sin Jovan (poginuo 1914. na Ceru),tri cerke :Margita,Stanika Borika i sinovac Todor.Jovanova zena je od familije Racic iz Tovrljana,pa se posle Jovanove pogibije preudala i ostavila decu,zvala se Nerandza i sahranjena je u Opovu.Za Margitu i Staniku nista ne znamo,dok se Borika udala u selu odakle je za Samaila Radovanovica.Jovan je imao sina Andriju i cerku Kalenu,dok je Todor imao sina Vuka.Kalena se udala u selu Dabinovac.Andrija ima sina Ratka i cerku Jelenu,dok je Vuk imao sina Stojana.Ratko ima sinove predraga i Nenada,a Stojan sina Sasu.Svi slavimo sv.Nikolu.

 275. Poreklo porodice Saric, inace smo iz Banjana,opstina Niksic, je okolina Cetinja, tacnije Velestovo,krsna slava nam je Sveti Arandjel(Arhangel), pa bih voleo da mi se neko javi sa podacima da li ima prezimena Saric u opstini Cetinje i koje porodice danas zive u Velestovu jer ih je po popisu sve manje!

  • Kupres ti si porijeklom hrvat a bili ste sluge alajbegovica za vrijeme turske okupacije poslije u kupres dosli iz rimske narone metkovic imas selo sarica struge jedan dio otiso u crnu goru i srbiju drugi u kupres kniga s kupreske visoravni bili gusari i borci no hrvat srbin braca smo no to sve struge sto sam spomenuo je 14. stoljece dubrovacka republika itd.detalje javi se na mail ivica.saric@gmail.com

  • A dali su sarici hercegovci porijeklom,kojem su plemenu pripadali prije dolaska u banjane i koje porodice su im rod?

 276. Molio bih nekoga ko ima stablo porodice Kaluđerović poreklom iz Danilovgrada da mi ga pošalje na gore navedenu mail adresu. Unapred zahvalan Siniša Kaluđerović.

  • Sinisa, mi Kaludjerovici iz Danilovgrada smo porijeklom iz Ceklica sa Cetinje. Naselili smo prije oko 200-300 godina Danilovgrad zbog krvne osvete(2 puta). Imas u Grlicu 30tak Kaludjerovica i na Grudu. Ima nas u Zetu i naravno na Cetinju. Toliko ja znam!

   • moji su iz Dalmacije iz Islama Grckog,mene zanima od kuda su i kako(do sad sam doznala da je Cetinje)dospjeli tamo

   • Izmedju ostalog nisam napomenula da nas ima puno,mada nas je ovaj rat raselio,ali evo vracaju se bar oni stariji po malo.

 277. Obraćam vam se u nadi da ćete mi moći pomoći u nečemu što smatram da je moja ljudska i porodična obaveza. Naime, pred sam kraj II svetskog rata ili nakon samog završetka istog, nestali su dvojica mojih pradjedova. Njihova imena su Blažo i Mitar obojica Pejakovići. Mitar je bio predratni pravnik a zanimanje pradjeda Blaža ne znam. Obojica su iz okoline Nikšića. Nadam se da ćete mi moći dati bilo kakvu informaciju o njima ili me barem uputiti na adresu gde bih mogao da se raspitam.
  Hvala vam i srećni praznici.