Poziv za mlade muzičare -Konkurs za učešće u projektu KotorArta Kulturna preplitanja: jačanje crnogorsko-američkih veza


Kotor, 2. novembar 2021.

Međunarodni festival KotorArt i Fondacija Don Branko Sbutega pozivaju mlade muzičare da se prijave na konkurs za učešće u projektu Kulturna preplitanja: jačanje crnogorsko-američkih veza.

Projekat ima za cilj da doprinese promociji kulture i umjetnosti i jačanju veza između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, kroz kulturno umrežavanje, podsticanje vršnjačke saradnje, razmjene i mobilnosti mladih muzičara, kompozitora i profesora muzike iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. 

Tokom narednih godinu dana, četvoro mladih muzičara iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država će imati priliku za profesionalno usavršavanje kroz rad sa vršnjacima i mentorima, eminentnim profesorima kamerne muzike iz Crne Gore i Santa Barbare, SAD, priliku da blisko sarađuju sa savremenim kompozitorima iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država na pripremi novih kompozicija; kao i da nastupaju naredne godine u Santa Barbari, SAD i u okviru Međunarodnog festivala KotorArt.

Pravo učešća imaju muzičari od 18 do 27 godina, koji sviraju gudačke instrumente, dakle violinu, violu ili violončelo. Za prijavu, potrebno je da se pošalje biografija i jedan ili više video snimaka izvođenja na e-mail adresu program@kotorart.me, najkasnije do 22. novembra. – izjavili su iz PR službe KotorArta.

Projekat predviđa komponovanje četiri djela za gudački kvartet – dvije porudžbine novih kompozicija inspirisanih crnogorskom baštinom i baštinom Sjedinjenih Američkih Država, te dvije umjetničke obrade klapskih pjesama i džez standarda. Aktivnosti projekta uključuju i online diskusije namjenjene izvođačima, kompozitorima, profesorima muzike, muzikolozima i ostaloj zainteresovanoj javnosti, tokom kojih će se govoriti o važnosti njegovanja ovakvih praksi, te sve aspekte koje ovaj proces podrazumijeva i zašto je on značajan za očuvanje i promociju kulturne baštine i dalji razvoj muzičke umjetnosti. Finale projekta, čija je realizacija planirana tokom ljeta 2022. godine, podrazumijeva predstavljanje novih djela, kompozitora i izvođača na koncertima u Sjedinjenim Američkim Državama i Crnoj Gori, u okviru KotorArt festivala.

Više informacija dostupno je na Internet stranici KotorArta: www.kotorart.me.

Projekat Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza, realizuje se od strane Fondacije Don Branko Sbutega, izvršnog producenta KotorArt Don Brankovih dana muzike, a podržan je od strane Ambasade SAD u Crnoj Gori, u saradnji sa Odborom za gradove pobratime Santa Barbare u Kaliforniji i Kotora i Univerzitetom Kalifornije u Santa Barbari. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − ten =