Pozorišna radionica Dodest – Premijera predstave „Pogledaj dom svoj đa’ole“


Nova predstava Pozorišne radionice DODEST „Pogledaj dom svoj đa’ole“ nastala po ideji pisca i dramaturga Obrada Nenezića i u režiji Sejfa Sefrovića biće premijerno izvedena u utorak, 24.maja, na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” u 19 sati.

„Pogledaj dom svoj, đa’ole“ je drama za omladinu i odrasle koja se bavi esencijom društvenog posrtanja i porodičnog propadanja čiji su antiheroji mladi ljudi, bilo gdje na ovoj planeti. Radnja se odvija u Klinici „Transfer“ u kojoj dr Šoć vrši eksperimentalno liječenje mladih pacijenata kroz aktivno stvaralaštvo i angažovanje na savremene teme i grjehove, sve dok oni sami ne preuzmu liječenje u svoje ruke…

Tekstove za likove koje će tumačiti u predstavi potpisuju polaznici Pozorišne radionice Dodest i Radionice kreativnog pisanja, a među njima su: Lucija Drenovac, Filip Ćuković, Monika Čampar, Hana Ahmetović, Elena Bjelanović, Staša Bjelanović, Itana Mirović, Ljubica Vukić i Dario Stanojević.

Podsjetimo, DODEST je simbolički otpočeo svoj rad premijerom predstave „Okovani Prometej“ 1975.godine i za kratko vrijeme postao brend, ne samo Podgorice nego i Crne Gore. To je ustvari bio pravi pokret, koji nije mijenjao samo pozorišnu i kulturnu atmosferu, nego i dobrim dijelom uticao na stvaranje posve urbane društvene stvarnosti. Kao začetnik drugačijeg, eksperimentalnog i alternativnog pozorišnog izraza u Crnoj Gori, DODEST već više od 45 godina prezentuje nove pozorišne trendove ne dozvoljavajući da crnogorska pozorišna sredina ostane na margini modernih pozorišnih tokova. DODEST je stekao veliki međunarodni ugled, a u njemu su ponikli i sazrijevali značajni glumci, reditelji i drugi veliki umjetnici, a značajno je spomenuti da je DODEST iznjedrio i mnoge novinare, naučnike i društvene poslenike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + seventeen =