Predavanje i izložba o Moši Pijadi u okviru manifestacije Evropski dani jevrejske kulture


U okviru evropskih dana jevrejske kulture 11. septembra u 19h  u Kuslevovoj kući biće održano predavanje o umjetničkom i društvenom-političkom djelovanju Moše Pijade. Predavanje koje će održati Nela Gligorović  realizuje se u okviru izložbe „Moša Pijade – o revoluciji i umjetnosti“ koja se može pogledati u prostoru Kuslevove kuće do 12.septembra, u periodu 9-17h.

Umjetnik, ilustrator, likovni kritičar, prevodilac, novinar, političar, revolucionar, diplomata,  neumorni društveni radnik – sve je integrisano u istorijski osobenoj ličnosti Moše Pijade. S obzirom na različite sfere djelovanja, profesija i zaduženja koje su dijelile Mošin život, tokom  predavanja pokušaćemo da damo prikaz okolnosti, vremena i situacija prve polovine XX vijeka. Hronološkim putem biće izložene različite faze Mošinog  života i rada: od perioda studija slikarstva do novinarske karijere- praktikovanje slobode  mišljenja i govora u javnom prostoru. Osvrnućemo se na godine robije tokom kojih je bio posvećen političkoj teoriji kroz prevodilaštvo i edukaciju mladih i naprednih ljudi.

Tokom i nakon Drugog svjetskog rata Mošino djelovanje vezano je za napredan rad na organizacionim i političkim strukturama zemlje u nastajanju, trasiranje političkog i pravnog ustrojstva novog, socijalističkog društva. 

Na kraju, biće prezentovan umjetnički opus Moše Pijade koji je uspio da stvori tokom burnog života prožetog borbom i revolucijom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + 12 =