Predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović, u Crnogorskom domu u Zagrebu

 

 

 

Službeni posjet Republici Hrvatskoj 2. 6. 2014., predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, završio je susretom s predstavnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH u Crnogorskom domu u Zagrebu.

 

Posjeta Mila Djukanovica Crnogorskom domu - 1

 

Susretu su prisustvovali članovi Predsjedništva NZCH, Društva „Montenegro“, predstavnici Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, akademski slikar Dimitrije Popović, režiser Veljko Bulajić.

U ime domaćina gospodina Đukanovića i njegove suradnike pozdravili su predsjednik Nacionalne zajednice dr. sc. Radomir Pavićević i predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, Dušan Mišković. Govoreći o načinu organizacije programskim aktivnostima i ciljevima Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr. Pavićević je posebno istaknuo činjenicu – „da su programi ostvarivanja tzv. „kulturne autonomije“ u okviru očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta prepoznati u sredinama življenja kao visoko vrijedna događanja koja postaju sastavni dio ukupnih kulturnih zbivanja te sredine.  Prepoznati smo kao kolektivitet, ali i kao pojedinci, koji su svojim znanstvenim, kulturnim i ljudskim angažmanom ostavili neizbrisivi pečat u Republici Hrvatskoj. Ponosni smo i na svoj doprinos na putu sjecanja nezavisnosti Crne Gore i njenog povratka u svjetsku zajednicu nezavisnih država, što je itekako prepoznato u Crnoj Gori- rekao je Pavićević.“

 

Posjeta Mila Djukanovica Crnogorskom domu - 3

Posjeta Mila Djukanovica Crnogorskom domu - 4

Posjeta Mila Djukanovica Crnogorskom domu - 2

 

„Prostor u kojem se nalazimo nazvali smo Crnogorskim domom, koji osim crnogorskih eksponata koji vidite ovdje izložene, odista odiše duhom Crne Gore- rekao je na početku Dušan Mišković, predsjednik Društva „Montenegro“ i nastavio- Društvo „Montenegro“ djeluje 24 godine i ima trenutno preko 400 članova koji su s obzirom na nacionalnu i vjersku strukturu Crna Gora u malom. Članovi Društva su i naši prijatelji iz Zagreba i Zagrebačke županije. Od brojnih aktivnosti koje Društvo organizira tokom godine u okviru osnovne odrednice očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta posebno se ističu izložbe akademskih slikara, ali i amatera članova Društva u ovom prostoru Crnogorskog doma; zatim projekt Dokumentarnog filma u Crnogorskom domu koji je izazvao posebnu pažnju tako da nam prostor postaje premali za prijem svih zainteresiranih; kao i djelovanje i nastupi Zbora „Montenegro“ koji je svojim nastupima i interpretacijama tradicionalnih crnogorskih pjesama prešao granice Republike Hrvatske. Posebno ističem manifestaciju „Lučindanski susreti“ koja okuplja preko 800 učesnika, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba i na kojoj s predstavlja Grad gost iz Crne Gore. Ako budete imali prilike razgovarati o Nacionalnoj zajednici i njenim članicama sa zvaničnicima Republike Hrvatske, bez obzira na razinu, uvjeren sam da će za Vas taj razgovor biti prijatan, a to je naš doprinos ovoj sredini i našoj Crnoj Gori“- zaključio je Mišković.

 

Posjeta Mila Djukanovica Crnogorskom domu - 5

 

Izražavajući svoje zadovoljstvo što se, prvi put, nalazi u Crnogorskom domu, uz zahvalu svim prisutnima, predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je posebno naglasio značaj i doprinos Nacionalne zajednice, njenih članica, kao i pojedinaca u razvoju i napretku države u kojoj žive, kao i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Crne Gore. „U potpunosti sam informiran i vašim ukupnim doprinosom na putu vraćanja Crne Gore u svjetsku zajednicu država“- rekao je premijer i nastavio- „odnosi Hrvatske i Crne Gore se jako dobro razvijaju, oni su kvalitetni i u njima nema kompliciranih pitanja koji bi opterećivali i usporavali privredni i demokratski razvoj svake države. Tu je i uloga vaše Nacionalne zajednice i njenih članica od posebnog značaja. Dosta vremena je, zbog istorijskih prilika na ovim prostorima, izgubljeno, pri čemu su mnogi resursi ostali nedovoljno iskorišteni, ko što je istraživanje plina i nafte u podmorju Jadrana. Postoji načelno razumijevanje dvije vlade da se ovom pitanju posvete maksimalno konstruktivno bez prejudiciranja rješenja razgraničenja. Na unutarnjem planu Crna Gora korača prema EU, a očekujemo na jesen poziv za članstvo u NATO-u. Osam godina je relativno kratak vremenski period za velike promjene, ali su pokazatelji rasta i razvoja Crne Gore u proteklom razdoblju veliki, što je vidljivo i po DBP koji je na cca 2.500  $, ali u usporedbi s evropskim pokazateljima na 1/5. Još uvijek Crna Gora unutar sebe ima otvoreno suprotstavljanje kako integrativnim procesima tako i državnoj samobitnosti…“

Predsjednik Vlade Milo Đukanović je odgovarao na pitanja koja su se ticala crnogorskog puta i procesa euro-atlanskih integracija, poštivanja i odnos u Crnoj Gori pojedinaca, partija i određenih institucija prema nacionalnim i državnim obilježjima i samoj Crnoj Gori kao državi.

Na kraju susreta domaćini su predsjedniku Vlade poklonili dio knjiga iz  novije izdavačke djelatnosti NZCH.

 

Prilog: Danilo Ivezić, dipl. politolog