Predsjednik ZCGA, dio radne grupe za obrazovanje Federativne unije evropskih manjina (FUEN)

Od 18. do 20. aprila u gradu Sibiu u Rumuniji, najveća organizacija manjina u Evropi FUEN u organizaciji zajedno sa Demokratskim forumom Njemaca u Rumuniji, održala je zajedničku konferenciju na temu prelaska iz vrtića u osnovnu školu za manjine u Evropi. Na konferenciji je učestvovalo 20 učesnika iz 12 zemalja i 10 manjina.  Predstavnik Crnogorske manjine u Albaniji g.  Marinko Ćulafić, koji je osim što je dio radne grupe za slovenske manjine, imenovan i u radnu grupu za obrazovanje u FUEN-u.

Prvog dana konferencije, Ćulafić je u svom govoru, nakon opisa istorije i situacije u kojoj se Crnogorska manjina trenutno nalazi u Albaniji, istakao značaj otvaranja vrtića i osnovnih odjeljenja za đecu crnogorske manjine, uglavnom u gradu Skadru.

Drugog dana, radna grupa za obrazovanje u FUEN-u obavila je nekoliko posjeta obrazovnim institucijama njemačke i mađarske manjine u Rumuniji.

Ćulafić je bio prisutan na prvom času sa učenicima mađarske i njemačke manjine. U završnoj riječi, predsjednik ZCGA se zahvalio organizatorima i istakao da će mu iskustvo stečeno tokom ova 3 dana poslužiti i u budućnosti u daljim naporima na reorganizaciji crnogorske manjine koja živi u Republici Albaniji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − eleven =