Predstava “Dekameron” osvojila nagrade na festivalu “Zoran Radmilović” u Zaječaru


24.10.2023.


Sinoć je u zaječarskom pozorištu završen takmičarski dio 32. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“. Stručni žiri Festivala činili su: dr Miroslav Radonjić, predsjednik, dr Duško Ljuština, član, i Nenad Novaković, član.

Jednoglasnom  odlukom  nagrada za vizuelni identitet Krstomir Milovanović“ pripala je predstavi „Dekameron “, Đovani Bokača, u  dramatizaciji Stevana Koprivice, i režiji Dejana Projkovskog, navodeći u obrazloženju da su ,,likovnost i vizuelni identitet predstave kroz scenografiju Valentina Svetozareva i kostime Marije Pupučevske naročito značajni za dramaturško-rediteljska promišljanja i konkretna rešenja, kako na planu sveukupne atmosfere, tako i na značenjskom nivou predstave.”

Glasovima publike predstava ,,Dekameron” osvojila  je ocjenu preko 9.60, što je nakon predstave „Razvojni put  Bore šnajdera  Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda koja je osvojila 9.63 boda,  stavlja na drugo mjesto.

Nagrada „Zoranov brk“ za najboljeg glumca večeri koja se dodjeljuje nakon svakog igranja, pripala je Dušanu Kovačeviću za uloge  Ćepeleto i Don Galioti uz obrazloženje da je ,,osoben rediteljski rad Dejana Projkovskog kada postavlje na scenu  remek djela svjetske književnosti, prepoznatljiv i po vizuelnoj efeknosti i glumačkoj razigranosti. Iz ove vrlo ujednačene kolektivne glumačke igre žiri je morao da izdvoji jednog aktera i dodijeli mu nagradu, večeras je to Dušan Kovačević.”

Žiri u istom sastavu  većinom glasova donio je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodijeli Nenadu Jezdiću za ulogu Bore šnajdera u predstavi „Razvojni put Bore šnajdera“, po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina,  a  u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Specijalna nagrada za glumačko ostvarenje dodijeljena je Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista u Geteovom (Pra)Faustu, dramatizacija Fedor Šili, režija Boris Liješević,, produkcija Beogradsko dramsko pozorište.

Novinarski žiri koji je radio u sastavu: Tatjana Nježić („Blic“), Olivera Milošević (RTS) i Borka Golubović Trebješanin ( „Politika“) nagradu za najboljeg mladog glumca na 32. Danima Zorana Radmilovića dodijelio je glumici Ivi Ilinčić za ulogu Margarete u predstavi ,,PraFaust’’ Beogradskog dramskog pozorišta, a novoustanovljenu  nagradu za  za najbolju režiju dobio je Veljko Mićunović za predstavu „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

Glumački festival ,,Dani Zorana Radmilovića” organizuje  Narodno pozorište Timočke Krajine ,,Zoran Radmilović” od  93. godine  u rodnom gradu glumca, a ove godine, pored predstave  Gradskog pozorišta Podgorica u takmičarskom dijelu prikazane su nove produkcije Beogradskog dramskog pozorišta ,,(Pra)Faust”, Narodnog pozorišta iz Beograda ,,Očevi i oci”, Jugoslovenskog dramskog pozorišra ,,Razvojni put Bore šnajdera”, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke ,,Gospođica” i Ateljea 212“  ,,Čista kuća”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 4 =