Predstava „Djeca sunca“ premijerno izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta


Predstava „Djeca sunca“ koju je po tekstu Maksima Gorkog režirala Jovana Tomić premijerno je izvedena sinoć na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Rediteljka Jovana Tomić je kazala da su se u procesu adaptacije teksta ona i dramatrug Dimitrije Kokanov trudili da učine predstavu kompleksnom i višeslojnom. „Nismo željeli da iznesemo neki konkretan stav pošto odgovora zapravo nema, nego više da pokrenemo neka pitanja i probamo da trasiramo put, ne ka nekom rješenju nego prije zajedničkom osjećanju pojedinca u ovom vrlo turbulentnom istorijskom i političkom trenutku u kom se nalazimo.“

Glumac Mišo Obradović je kazao da je tokom procesa tražio nekog svog Protasova, čovjeka iz svog komšiluka, iz 2022. godine. „Za mene je najveći poraz kad je djelanje ljudi kao što je Protasov koji imaju ideje i čije velike misli svijetle – jalovo. I to nam je svima poznato. Svi smo puni nekih ideja i nekih velikih priča ali nam nedostaje realizacije ili mora biti valorizovano u kapitalizmu. A za ideju se, kako kaže Liza u komadu, treba žrtvovati.“ – zaključio je Obradović.

Sanja Vujisić tumači lik Lize. Ona je kazala da vjeruje da u čitavom komadu u ovoj plejadi likova svako od nas može da pronađe sebe. „Ja Lizu u početku nisam sagledavala kroz bolest, više sam je doživljavala kao lika čiju visprenost ostali doživljavaju kao bolest jer njen um prevazilazi taj mjehur u kome svi oni žive, međutim kroz proces sam uhvatila tu neku nit između mene i nje, da bih mogla da je pravdam i da se saživim sa njom.“ – rekla je Vujisić nakon premijere.

Lara Dragović igra Melaniju. Ona je objasnila da njen lik doživljava preobražaj kada umre njen brat „Ona je, kao i svaka žena u nekom trenutku, zaluđena muškarcem, i jednostrano stupa u sve to ali nakon smrti svog brata shvata da su svi oni zapravo sebični i da, kako kaže Protasov, žive u staklenoj retorti. Tada doživljava katarzu i mijenja se.“

Adaptaciju teksta potpisuju Dimitrije Kokanov i Jovana Tomić, dramaturg je Dimitrije Kokanov, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, asistentkinja kostimografkinje Gordana Bulatović, kompozitor Luka Mejdžor, koreograf Igor Koruga, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Mišo Obradović, Sanja Vujisić, Vanja Jovićević, Slavko Kalezić. Stefan Vuković, Lara Dragović, Olivera Vuković, Lazar Dragojević, Jovan Dabović i Mirjana Spaić.

Predstava je na repertoaru je i 1, 4. i 28. aprila. Ulaznice se mogu rezervisati na web sajtu pozorišta www.cnp.me.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + nineteen =