Predstava “Ekvinocijo” izvedena u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku


Predstava “Ekvinocijo” koju je po tekstu Iva Vojnovića režirao Ivica Kunčević izvedena je u neđelju 22. decembra 2019. godine, u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.

Iznova uspostavljena saradnja između dva teatra započela je u novembru uspješnim gostovanjem Kazališta Marina Držića u CNP-u sa predstavom “Alkestida” za koju je prema Euripidu, tekst pisala Lada Kaštelan a režirala Livija Pandur.

Kultni “Ekvinocijo” je komad koji uvijek iznova intrigira gledaoce, a Kunčevićeva inscenacija za nacionalni teatar rasprodata je do posljednjeg mjesta. Dubrovačka publika je dugim aplauzom i ovacijama pozdravila ansambl CNP-a.

Priča ostavljene žene – majke teško može zaobići melodramatično. A i zašto bi? Ono što je iz našeg pogleda, možda, sapunica, za te primorske žene, zavijene u crno, je krvava zbilja. Vojnović ih, kao svaki ozbiljan autor, osjeća i iz njihove istine. Taj patetični Vojnović zna biti neočekivano kritičan prema svije­tu koji voli. Zanesenost i zasanjanost njegovih uznositih lica, uglavnom je očajnički bijeg od stvarnosti – jer ona je, naravno, drugačija nego što je oni hoće vidjeti. „Ekvinocijo“ je priča o moralu, ponosu, istinskim vrijednostima. Ovaj komad govori i o odnosima, odlascima, odlukama i spremnosti da platimo cijenu za donešene odluke.

Scenografkinja predstave je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Danica Dedijer, muziku potpisuje Vjera Nikolić a za scenski govor zadužen je Matija Sršen. Asistentkinja režije je Jelena Minić, a izvršne producentkinje su Nela Otašević i Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Varja Đukić, Mirko Vlahović, Momčilo Otašević, Goran Vujović, Branimir Popović, Danilo Čelebić, Julija Milačić, Gorana Marković,  Žaklina Oštir, Jelena Nenezić Rakočević, Jelena Minić, Radmila Čolić, Milica Šćepanović, Dragan Račić, Momčilo Pićurić, Slobodan Marunović, Jovan Dabović, Aleksandar Gavranić i Vukan Pejović.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + 7 =