Predstava Ilijada u Žabljaku


U srijedu, 2. avgusta, kod spomenika NOB-a u centru Žabljaka, sa početkom u 20 časova, izvešće se predstava Ilijada američkog reditelja Džonatana Foksa, u adaptaciji Lize Piterson i Denisa O’Hera, a u izvođenju američkog glumca Ričarda Berda i ruskog violončeliste Dmitrija Prokofjeva. Predstava se održava na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan.

Izvođenje predstave Ilijada dio je mini-turneje koju organizuju Wild Beauty Art i Međunarodni festival KotorArt u saradnji sa pozorišnom kućom Ensemble Theatre iz Santa Barbare u Kaliforniji, Fondacijom ME&US, kao i Odborom za gradove pobratime Santa Barbare i Kotora.

Radujemo se da baš ova predstava bude prvi program koji se organizuje na novoj festivalskoj lokaciji, spomeniku NOB-a u samom centru Žabljaka. Adaptirana Homerova epska poema “Ilijada” koncipirana je na temelju priča o Ahilu i o Hektoru, sa naizmjenično pjesničkim i razgovornim jezikom. Predstava na savremen način reinterpretira poznati svjetski klasik u jedan moćan i živahan pozorišni komad.  – istakli su iz PR službe festivala.

Ričard Berd je nagrađivan glumac, režiser i producent. Umjetnički je direktor i suosnivač Pozorišne kompanije New Fortune u San Dijegu (Kalifornija). Radio je kao stručni saradnik umjetničkog direktora Društva Southwest Shakespeare. Kao umjetnički direktor kompanije Poor Players Theatre producirao je više od dvadeset djela Vilijama Šekspira i njegovih savremenika. Na listi njegovih referenci nalaze se: pozorišna kuća The Old Globe (The Doll’s House), Portland Center Stage (Midsummer Night’s Dream), New Fortune Theatre Company (Dr. Thomas Stockmann), Chicago Shakespeare Theatre (Cyrano de Bergerac i The Madness of King George), Festival Shakespeare u Oregonu (Winter’s Tale, Cyrano de Bergerac, Two Gentlemen of Verona) itd. Ostvario je brojne uloge za Poor Players uključujući Hamleta, Makbeta, Koriolan, Iago.  Društvo kritičara San Dijega nagradilo ga je za ulogu Anđela u komadu Mjera za mjeru, kao i glavnu ulogu Henrija V i režiju u Henriju V. Učestvovao je u pedeset jednoj produkciji Šekspira. KPBS i San Diego Playbill nagradili su njegovo tumačenje uloge Šajloka u Mljetačkom trgovcu i Makbeta u istoimenom komadu.

Dmitrij Prokofjev, violončelista, diplomirao je 2003. i magistrirao 2005. godine na Konzervatorijumu Petar I. Čajkovski u Moskvi, u klasi prof. Natalije Gutman. Pobjednik je međunarodnih takmičenja kao što su A. Tansman (Poljska), P. I. Čajkovski (Rusija), A. Junigro (Hrvatska). Solista je državnog kamernog orkestra Moskovski virtuozi, od 2000. godine, pod rukovodstvom Vladimira Spivakova. Kao pedagog, radi na Moskovskom konzervatorijumu, od 2008, a na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore, od 2016. godine. Vođa je sekcije violončela u Crnogorskom simfonijskom orkestru, kao i umjetnički direktor NVO Ars Industria. Kao solista, nastupao je u prestižnim salama, kao i na festivalima Vladimir Aškenazi (Finska), Oleg Kagan u Krojtu (Njemačka), Moskovska jesen, KotorArt i dr. Nastupao je u kamernim ansamblima sa Vladimirom Spivakovim, Natalijom Gutman, Nikolajem Luganskim, Džesi Norman, Žanom Gijuom, Ilijom Gringolcem, Elizo Virsaladze i dr. Prvi kompakt-disk snimio je kao šesnaestogodišnjak, s prof. Moskovskog konzervatorijuma Aleksejem Nasednikom. Snimio je CD s djelima Debisija, Bramsa, Šumana i Paganinija, s Aleksandrom Kobrinom, 2004. godine.

Peti festival Wild Beauty Art održava se od 16. jula do 13. avgusta sa sloganom One for All, All for One, i predstavlja tačku spajanja tri važne grane Crne Gore: kulturu, ekologiju i turizam. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, uz generalno sponzorstvo kompanije One, dok su realizaciju festivala podržali partneri i prijatelji festivala Turistička organizacija Žabljak, Ministarstvo kulture i medija, Opština Žabljak, Nacionalni park Durmitor, Yamaha i Euro-Unit, Ambasade Austrije i Njemačke, Univerzitet Crne Gore i drugi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 10 =