Predstava “IzloŽene” u Herceg Novom


Predstave “izloŽENE”, u režiji Sandre Vujović, biće izvedena 20. decembra u Dvorani park u Herceg Novom sa početkom u 20 časova.

Predstava “izloŽENE“ je dramski kolaž, omnibus koji podrobno analizira genezu nasilja nad ženama. Nastao iz pet spisateljskih pera žena koje su se okupile oko ove teme, predstavlja polifonu analizu uzroka i posljedica neravnopravnog odnosa sa kojim se žene suočavaju čak i danas, u trećoj deceniji 21. vijeka.

Prema riječima autorke Sandre Vujović, projekat predstavlja reakciju grupe žena, umjetnica, na takvo okruženje.

“One do svojih saznanja, spoznaja i stavova dolaze kroz istraživački rad i scenski ga oblikuju koristeći sva raspoloživa teatarska sredstva i multimedijalnost na nivou forme. Tokom svojih života, žene su izložene najrazličitijim oblicima diskrimincije i nasilja koji se manifestuju od fizičkog zlostavljanja, preko seksizma, objektizacije, mizoginije, intrnet bullying-a i činjenice da su žene često manje zarađuju od svojih muških kolega iako obavljaju iste poslove.”, kaže Vujović.

Kako dodaje, njihov cilj je da ukažu i na sve one trenutke ženske izloženosti različitim, prikrivenim vidovima nasilja.

“To je nasilje koje nam, na prvi pogled ne djeluje tako, pa veoma često nismo ni svjesne da smo žrtve. To su ona nasilja sa kojima smo se saživjele i koja su postala sastavni dio naših života, života naših majki, baka, prabaka. To je ono, tradicionalno nasilje koje se prenosilo sa koljena na koljeno, generacijski, a koje često, u neznanju, nazivamo tradicijom. U ovoj predstavi, mi slikamo mnoge animalije društva koje je prourokovao patrijarhat. Doslovno ilustrujemo stanja i ožiljke koje on prouzrokuje. Koristeći se satirom, kritikujemo ono što je odavno moralo biti promijenjeno i iskorijenjeno u društvo – seksizam, mizoginiju i diskriminaciju. Tokom svakog igranja ove predstave, pred očima publike odvijaće se dva umjetnička procesa – dramsko djelo djelo koje se izvodi i likovno djelo u nastajanju.”, navela je Vujović.

Predstava je nakon premijernog izvođenja 5. decembra u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici naišla na odlične reakcije publike koje svjedoče o kvalitetu predstave u kojoj će publika uživati i zbog koje će se zamisliti nad temama koje ovaj komad ističe, poručuju iz Bunt Scene.

Režija i tekst potpisuje Sanra Vujović,  uz nju tekst potpisuju još četiri književnice iz Crne Gore i regiona Teodora Kipa, Ana Leković, Marijana Aracki i Katarina Nikolić.

Glumačku ekipu čine sjajne crnogorske glumice Anđelija Rondović, Smiljana Martinović, Anđela Radović, kao akademska slikarka Marija Radusinović.

Scenski govor: Katarina Krek.

Muziku je komponovao Vesko Lazović, a lutke potpisuje Milena Jane, a svjetlo Danilo Malović.

Producentski tim: Dubravka Matičić, Kristina Gačević i Vladimir Cvijetić.

Predstava “izloŽENE” nastala je kao zajednički projekat Nezavisne teatarske scene “Bunt” (Bunt Scena) i Centra za kulturu Tivat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − 5 =