Predstava Madlenianum teatra „Lolita“ u režiji Jovane Tomić u Starom Baru

 

 

Bar, 01. avgust 2017. godine

 

Teatar Madlenianum iz Beograda biće gost Večernje scene Barskog ljetopisa u četvrtak, 03. avgusta, kada će na pozornici u Starom Baru biti igrana njihova predstava „Lolita“ u režiji Jovane Tomić. U komadu igraju: Bojan Žirović, Ana Mandić, Peđa Marjanović Irma Milović. Predstava počinje u 21:30h, a karte za nju, kao i za sve ostale predstave Ljetopisa su u prodaji na biletarnicama u Starom Baru i Domu kulture u terminima od 10h-12h i 17h-21h. Cijena karata iznosi 5 eura.

 

 

O predstavi

“Roman Polanski, francusko-poljski reditelj, scenarista, producent i glumac, izjavio je, u jeku optužbi za odnos sa maloletnicom, da je shvatio dimenzije neprilike u kojoj se našao onog trenutka kada je uočio koliko mu svi, potajno, zavide. S tim u vezi, Lolita, kao jedan od najkontroverznijih romana 20.veka, važan je baš u ovom trenutku kada se često svuda oko nas čuju reči kao što su „prave vrednosti”, „moralna načela”, a sve u cilju „svetlije budućnosti za buduće naraštaje”.

 

 

Licemerje i konzervativizam sredine uslovljavaju odnos dvanestogodišnjakinje Dolores Hejz i Hamberta Hamberta, gde Nabokov, kroz ispovest glavnog junaka, zapravo priča priču o strasti i neuzvraćenoj ljubavi. Rad na predstavi Lolita svakako je veliki izazov i veliki rizik, ali zahvaljujući, pre svega, sjajnoj glumačkoj podeli, uspeli smo da izbegnemo klišee pop kulture gde je roman često podvođen pod laku pornografiju, a Lolita predstavljena kao promiskuitetno dete; umesto toga, ovom predstavom želeli smo da postavimo pitanje da li je danas termin – nedolično – postao zapravo sinonim za – neuobičajeno – u kontekstu osude sredine naspram pojedinca i njegovih akcija“, kazala je rediteljka Jovana Tomić o predstavi.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − 12 =