Predstava „Pokojnik“ premijerno izvedena u Centru za kulturu Tivat

Predstava „Pokojnik“ koju po tekstu Branislava Nušića režirao i adaptirao Egon Savin premijerno je izvedena sinoć u Centru za kulturu. Zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat na repertoaru je i 31. jula i 1. avgusta, a na repertoaru CNP-a je 6. oktobra čime će nacionalni teatar otvoriti novu pozorišnu sezonu.

U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

“Imamo oružje. Oružje je osmijeh, ironija, oružje je – shvatiti sopstveni život nedovoljno ozbiljno. Tragično je kada čovjek nema svijest o tome da živimo u jednom prolaznom svijetu, da će se i ovako i onako, predstava jednom završiti.” – kazao je reditelj Egon Savin nakon premijere.

Glavnu ulogu, Sppasoja Blagojevića, tumači Marko Baćović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta.“Mislim da smo napravili jednu dobru predstavu koja je istovremeno i drama i komedija, koja je jedna žestoka satira. Nažalost, potvrdilo se da neke mane mentaliteta i društva koje su postojale 1937. godine u Jugoslaviji postoje i danas, možda čak i u oštrijem obliku.” – rekao je Baćović.

Pozorišna kritičarka Ana Tasić podijelila je utiske o predstavi: “Mislim da je jako važno što je Nušić ovdje postavljen I što nije odabrana “Ožalošćena porodica” ili “Gospođa Ministraka” jer se ti komadi baš često postabljaju, nego baš “Pokojnik” koji zapravo pokazuje neku krajnje rezigniranu Nušićevu fazu, kada nije više bilo ni optimizma ni onog blčagog humora ranije prisutnog u njegovim komedijama. Mislim da se to jako dobro  vidi u predstavi Egona Savina koja neprestano balansira između tragedije i komedije i jasno pokazuje Nušićev mrak, na način koji je veoma savremen i prilagođen našem vremenu.”

Glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slavko Kalezić igra Mila. On je kazao da je rad sa Egonom Savinom za njega ostvarenje još jednog sna: “Ovo je bio prekreativan proces. Rad sa Egonom Savinom je za mene bilo polaganje državnog ispita i mislim da sam položio.”

Glumac Bojan Dimitrijević je kazao da mu je najveći izazov u građenju lika bilo igranje tragičnog lika u komediji. “Ja obožavam da igram komedije i bilo mi je veoma izazovno da unutar jedne maestralne komedije koja se izvodi perfektno ne budem komičan nego budem dramski protagonista i da vrijeme žarko želim da budem na strain komičnog dijela predstave.” – rekao je Dimitrijević.

Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − 4 =