Predstava „Šćeri moja“ osvojila tri nagrade na Teatar Festu „Petar Kočić“


Predstava „Šćeri moja“, Maje Todorović u režiji Ane Vukotić osvojila je tri nagrade na 14. Teatar Festu „Petar Kočić“ u Banjaluci: za najbolju režiju, za scenski pokret i nagradu Korak u hrabrost za najbolju mušku ulogu.

Žiri koji čine  Milica Kralj, rediteljka, Đurđa Tešić, rediteljka, i Jasna Diklić, glumica, jednoglasno je odlučio da Nagradu za najbolju režiju dodijeli Ani Vukotić. “U predstavi koja se bavi položajem žene u društvu i odnosa prema ženskom identitetu, rediteljka Ana Vukotić pokazala je vještinu u komponovanju složenih teatarskih elemenata savremenog teksta, jednostavne, a duboke glumačke igre i slikovitog vizuelnog pozorišnog identiteta”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu za scenski pokret žiri je dodijelio Sonji Vukićević navodeći da je „nadahnut, maštovit, promišljen scenski pokret doprinio visokom umjetničkom dometu predstave“.

Žiri Radio televizije Republike Srpske u sastavu Jelena Kojović Tepić, Tatjana Bursać i Ernest Zavila jednoglasno je odlučio da Nagradu Korak u hrabrost na Teatar festu Petar Kočić 2022. godine dodijeli Mirku Vlahoviću za ulogu knjaza Nikole u predstavi „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta. „U vremenu kad se ženama ponovo dovodi u pitanje elementarno pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu, kad žene govore naglas ali ih pretežno slušaju samo druge žene, jedan izvanredni glumac, iz zemlje koju obično doživljavamo kao vrlo patrijarhalnu, donosi nam ulogu oca ženskog djeteta koji je spreman da pogazi sve što njegov naslijeđeni habitus jeste i mora da bude i pokaže kako se voli. Maestralnom igrom, Vlahović nam je održao pozorišni čas o tome šta otac, muškarac treba da bude i juče i danas i uvijek. Nismo se lako odlučili kome od autorskog tima dodijeliti nagradu. Autorka teksta Maja Todorović, režiserka Ana Vukotić i Vanja Jovićević, koja maestralno tumači glavnu žensku ulogu kneginje Zorke, učinili su ovu predstavu nezaboravnom, ali je ipak Mirko Vlahović taj koji je načinio najveći korak u hrabrost, korak iz istorijskog konteksta i ratničkog nasljeđa u čistu ljubav u kojoj jesmo i treba da budemo svi isti“, navodi se u obrazloženju.

Predstava „Šćeri moja“ izvedena je 10. juna na 14. Teatar Festu „Petar Kočić“ u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. U predstavi igraju: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Režiju i adaptaciju potpisuje Ana Vukotić, scenografiju Aleksandar Vukotić, kostimografiju Leo Kulaš, kompozitor je Aleksandar Radunović Popaj, scenski pokret Sonja Vukićević, saradnik na dramaturgiji je Balša Poček, izvršna producentkinja Nela Otašević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + eighteen =