Predstava „U raljama života“ odigrana na Ljetnjoj pozornici barskog Doma kulture


Bar, 20. avgust 2022. godine


Predstava „U raljama života“, u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Art produkcije i u režiji Andreja Nosova, odigrana je sinoć na, do poslednjeg mjesta ispunjenoj, Ljetnjoj pozornici barskog Doma kulture.

Kiša koja je u par navrata padala nije spriječila publiku Barskog ljetopisa da do kraja isprati ovaj komad nastao po romanu Dubravke Ugrešić, a u dramatizaciji i adaptaciji Biljane Srbljanović.

Vječito problematično pitanje odnosa muškaraca i žena kojim se bavi ova predstava, tri decenije nakon kultnog jugoslovenskog filma istog naziva, dobilo je svoj teatarski život a priča o o muškarcima, na kakve muke stavljaju žene, i sa kakvim mukama žene moraju da se nose smještena je u savremeni društveni kontekst.

Glumica Vesna Čipčić koja igra „tetu“ u ovom komadu ističe kako je život njenog lika posve različit od današenjeg vremena i savremenih muško-ženskih odnosa pa stoga nije moguće napraviti neko poređenje tog vremena nekada i sad.

„Ono što jeste lepo u svemu ovome je činjenica da je Biljana Srbljanović divno raspisala ovaj scenario i osavremenila celu priču i mislim da je utoliko ova priča sada duhovitija i prijemčivija publici danas u odnosu na period kada je sniman film“, kazala je ona.

Čipčić, na sceni okružena mladim, izrazito talentovanim i posvećenim glumačkim ansamblom, posebno je istakla zadovoljstvo rada u jednoj takvoj ekipi.

„Nedavno kada sam dobila nagradu u pozorištu, rekla sam da ni ja ne bih bila ovakva u ovoj predstavi da nemam ovako divan ansambl, omladince kakvi su glumci u predstavi i beskrajno se radujem svakom susretu sa njima. Vjerujem da onoliko koliko ja mogu njima da ukazati na neke stvari, isto toliko mogu i oni meni“, rekla je Čipčić.

Iva Ilinčić, mlada glumica i članica ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, u ovom komadu igra čuvenu Šteficu Cvek, ali ni njena uloga ni sama predstava nisu direktno vezane za publici dobro poznati film Rajka Grlića.

„Znala sam da svi očekuju U raljama života i onu Šteficu Cvek koju su ljudi zapamtili. Mi smo, pak, onda dramatizacijom radili nešto potpuno drugo, pri čemu nismo mogli ni potpuno da se odvojimo od te priče. Čini mi se da se ljudima dopada, mislim da se dobro zabave, što je i najvažnije“, kazala je Ilinčić.

Ženska nezavisnost i pravo da ona sama odlučuje o tome šta će se desiti sa njenom sudbinom, prema mišljenju Ilinčić, sve se više poštuje iako smatra da se na tome može još mnogo raditi.

„Mislim da se najviše promenilo to što se danas o ovom problemu priča i što sve više i muškarci i žene postaju osvešćeniji po pitanju toga šta je pravo izbora i šta žena ima pravo da želi za sebe. Time smo se bavili u ovoj predstavi. Ja sam mogla da se poistovetim zbog toga što sam i ja jedna mlada žena i osećam taj pritisak društva koji polako kreće po pitanju udaje i svih muško-ženskih odnosa“, rekla je ona.

Publici poznata po ulogama u televizijskim serijama i filmovima, Ilinčić ipak ističe kako je više naklonjena radu u pozorištu i razmjeni energije sa teatarskom publikom.

„Iako set ima svojih prednosti, mislim da pravi glumac se najlepše oseća na pozorišnoj sceni. Čini mi se da kao glumica mogu najviše napredovati u pozorišnim predstavama jer se radi o živoj stvari, svakog puta se dogodi nešto novo i postoji ta instant interakcija sa publikom koja je iznova drugačija. Nekada vaše reči mogu da apsolutno promene nečija razmišljanja, da nekog dotaknu emotivno i da vi tome prisustvujete na licu mjesta“, zaključila je ona.

Pored Čipčić i Ilinčić, u predstavi igraju i Aleksandar Vučković, Dunja Stojanović, Vanja Nenadić, Luka Grbić, Miloš Petrović Trojpec i Marko Todorović.

Pozorišni program 35. Barskog ljetopisa nastavlja se u neđelju, 21. avgusta. Tom prilikom, na sceni starobarskog amfitetara biće odigrana predstava „Lutka sa kreveta broj 21“, nastala po tekstu čuvenog Đorđa Lebovića, pisanog prije više od pedeset godina, a u režiji Slobodana Brankovića.

Prema riječima reditelja, ovu predstava posvećena je svim onim žrtavama seksualnog nasilja koje su smogle hrabrosti da izađu i javno „upere prstom direktno u lice zla” ali onim koje još ćute, jer ova prikazuje sav pakao koji jedna žrtva prolazi kada reši da progovori.

U komadu, koji je nastao kao koprodukcija SNP-a, Kulturnog centra Pančevo, Beo Art produkcije i Saveza dramskih umetnika Vojvodine, igraju: Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković.

Cijena ulaznice iznosi 5 eura i one se mogu rezervisati putem broja telefona 068/278-760 i putem društvenih mreža.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × five =