Predstava “U raljama života” večeras na repertoaru Barskog ljetopisa


Bar, 19. avgust 2022. godine


Predstava „U raljama života“, u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Art produkcije, biće odigrana u petak, 19. avgusta na Ljetnjoj pozornici barskog Doma kulture sa početkom u 21:30h.

Režiju za ovaj komad, nastao po romanu Dubravke Ugrešić, a u dramatizaciji i adaptaciji Biljane Srbljanović, potpisuje poznati regionalni reditelj Andrej Nosov.

Tridesetak godina nakon kultnog filma jugoslovenske kinomatografije, priču o o muškarcima, na kakve muke stavljaju žene, i sa kakvim mukama žene moraju da se nose, reditelj predstave smješta u savremeni kontekst i u njemu istražuje vječito aktuelnu problematiku odnosa muškaraca i žena.

„Osnovna ideja je da se spremimo za svadbu, jednu dugu, lepu, mrsnu, balkansku svadbu koja bi trebalo da nam iznedri mladu, a mlada puno mladunčadi. I tako, sve kako su babe htele. I dede. Sve onako kako su oni svi za nju, tu Šteficu sanjali. Šta je zapravo taj san – on je satkan između nametnute patrijahalne matrice i medijske kulture koja jede i jede. Često se samo prilikom žestokog nasilja govori o ženskim pravima, ili uopšte o toj tihoj puzajućoj, prihvatljivoj, svakodnevnoj i nepodnošljivoj diskriminaciji i nadasve prihvaćenom nasilju. Nije to samo pitanje diskriminacije, to je pitanje jezika, to je pitanje normi, to je pitanje pravila koja su dodatno pometenim postjugoslovenskim društvima emancipaciju i napredak podredile suvom kapitalu“, zapisao je reditelj Nosov.

„Šta to znači biti mlada žena na Balkanu? Kako sa muškarcima? Kako naći svog idealnog tipa? Kako žena danas da bude srećna?“, pita se reditelj predstave kroz prizmu neke nove generacije.

U komadu igraju: Iva Ilinčić, Aleksandar Vučković, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Vanja Nenadić, Luka Grbić, Miloš Petrović Trojpec i Marko Todorović.

Cijena ulaznice iznosi 5 eura i one se mogu rezervisati putem broja telefona 068/278-760 i putem društvenih mreža.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − 6 =