Predstava Urotnici na KotorArtu

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike ovog ljeta biće domaćini, ne samo muzičkim programima, već i onim van muzičkog sadržaja. U petak, 11. avgusta publika će imati priliku da prisustvuje scenskom čitanju dramskog teksta Urotnici, autora Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, nastalog po motivima KROKODILove edicije Zajednička čitaonica. Reditelj predstave je Boris Liješević, tekst čitaju Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabež, a partneri ovog događaja su Udruženje KROKODIL, My Balkans i Terre Solidare. Ulaznice za predstavu mogu se nabaviti preko GigsTix mreže, putem njihovog sajta www.gigstix.me kao i na određenim Tobacco S Press kioscima širom Crne Gore.  

Na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica, nastala je ova uzbudljiva mješavina glasova, jezička i umjetnička polifonija koja uvjerljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podjeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko decenija proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom zlu se u Urotnicima govori, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost. Književnost u njoj ima ključno mjesto, jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad prije. Ovo je iskaz žilavosti optimizma i čvrstog uvjerenja da će spone na kojima počiva književna republika na evropskom Jugu živjeti i dalje.

            Na KotorArtu nas očekuje uzbudljivo ljeto, bogato raznovrsnim programima, kako muzičkim, tako i onih van muzičkog sadržaja. Pozivamo gledaoce na avanturu čitanja i otkrivanja predstave Urotnici, koja, govoreći  o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost, donosi i dozu optimizma. – istakli su iz PR službe festivala.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − 3 =