Predstava “Ustav” Reflektor teatra na Ljetnjoj sceni u Staroj varoši


Predstava “Ustav”, Reflektor teatra iz Beograda, po tekstu Milene Bogavac, u režiji Vojislava Arsića, biće izvedena u petak, 11. avgusta, u 21 čas, na Ljetnjoj sceni u Staroj varoši.

Predstava je nastala kroz višemjesečni edukativni i istraživački proces, tokom koga su glumci, glumice i ko-autorski tim, čitali i analizirali Ustav Republike Srbije i zvanične, srednjoškolske udžbenike o ustavu i pravima građana. Zajedno s ekspertima i eksperkinjama iz oblasti društvenih, političkih i pravnih nauka, umjetnici/e su analizirali najviši pravni akt države u kojoj žive, da bi realizovali edukativnu pozorišnu predstavu, koja će publici pomoći da razumije poredak i ključna prava i obaveze svih građana i građanki Republike Srbije.

Teme kojima se predstava “Ustav” posebno bavi vezane su za ustavom određena državna obilježja; podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao i recentne primjere kršenja tog pravnog akta. Ideja predstave temelji se na konceptu aktivnih građana kao čuvara demokratije, na građanskoj odgovornosti i preispitivanju patriotskih sentimenata, koji nerijetko počivaju na nepoznavanju osnovnih činjenica o pravnom poretku države u kojoj žive.

U predstavi igraju: Milena Božić, Đorđe Živadinović Grgur, Mladen Milojković, Lazar Nikolić i Katarina Živković. Scenografija Vladan Slavković, scenski pokret i koreografija Andreja Kulešević, muzika Ivan Mirković Bambi, izvršna producentkinja i organizatorka Kristina Anđelković, asistent režije Istok Petrović, producenti Vladan Slavković i Vojislav Arsić.

Ulaz je slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 2 =