Predstavljena knjiga „Pisci ne padaju s neba” Foruma mladih pisaca KIC-a


Knjiga „Pisci ne padaju s neba” – šesti zbornik radova Foruma mladih pisaca, u izdanju KIC-a „Budo Tomović”, predstavljena je u okviru manifestacije DEUS, a publika je promociju mogla pratiti posredstvom youtube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

              U zajedničkoj knjizi Foruma nalazi se izbor iz najnovijeg stvaralaštva deset autora: Barbare Delać, Luke Boljevića, Jane Radičević, Nikole Ćorca, Nataše Gudelj, Marka Stanojkovskog, Milene Radević, Jovana Jokića, Anđele Bulajić i Jelene Čavić. Likovna urednica zbirke je Suzana Pajović.

              O knjizi su govorili urednica i recenzentkinja knjige Jelena Knežević i autori, uz moderaciju urednice informativno-edukativnog programa KIC-a, Valentine Knežević.

               Predstavljajući knjigu, Jelena Knežević je istakla da „poeziju koja je u zborniku našla svoje mjesto gotovo bez izuzetka odlikuje zrelost, promišljenost i upadljiva, svjesno kanalisana potreba, da se literarno obrade lična iskustva ljubavi i straha, sjećanja i smrti, a da se na pitanja o čovjekovoj sadašnjosti i budućnosti među ljudima – o društvenom i političkom biću čovječanstva – odgovori u formi dobre književnosti, bogate originalnim poetskim slikama i kompleksnim značenjima”.

              Zbornik otvaraju izbori iz samostalnih zbirki Barbare Delać (Gdje smo ovo, pričaj mi i druge pjesme, Cetinje, OKF), Nikole Ćorca (Niko nas nije upozorio, Cetinje, OKF) i Luke Boljevića (Meso jezika, Zaječar, CZK „Zoran Radmilović“). Slijede pjesme dvije članice Foruma koje su ove godine ovjenčane značajnim nagradama za svoje stvaralaštvo. Milena Radević dobitnica je treće nagrade za mlade pjesnike 50. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju, dok je Jana Radičević dobitnica austrijske književne nagrade „Pisac grada Graca“ koja joj je obezbjedila stipendiju za godišnju spisateljsku rezidenciju u štajerskoj prijestonici. Metaforični naziv poglavlja „Na putu“, u kojem je objedinjeno aktuelno stvaralaštvo Nataše Gudelj, Marka Stanojkovskog i Jovana Jokića, upućuje, s jedne strane, na motive u njihovom najnovijem opusu, istovremeno, međutim i na činjenicu opredijeljenosti ovih talentovanih mladih ljudi da nastave književnim putem – bilo zbog svog refleksivnog potencijala i poetskog senzibiliteta, ili uprkos svijetu šematizovanih uloga i predstava koji ih ograničava u samorealizaciji. Zbornik se zatvara lirskim prvijencima Anđele Bulajić i Jelene Čavić, debijem zasluženim snagom pojedinačnih stihova i cjelovitošću utiska, ali i hrabrošću ovih mladih pjesnikinja da stoje uz one koji su već odbolovali dječije bolesti rane stvaralačke faze.

                 U dinamičnom dijalogu svih prisutnih autora i video porukama pjesnikinja Jane Radičević i Nataše Gudelj koje trenutno nijesu u Crnoj Gori, kao i uz čitanje svoje poezije, pjesnici sve poznatijeg književnog kružoka još jednom su skrenuli pažnju publike na raznorodnost i bogatstvo jezičkog izraza koje njeguju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 4 =