“Predvodnik” Miodraga Šćepanovića na Jesenjem salonu u Parizu

 

 

Akademski vajar iz Kolašina Miodrag Šćepanović i ove godine učestvuje na oktobarskom Jesenjem salonu u Parizu (Salon d’Automne) na Jelisejskim poljima.

Salon je multidisciplinaran, a na njemu ove godine učestvuje oko 900 umjetnika iz 45 država svijeta. Izloženo je više od 1000 radova (platna, fotografije, crteži, grafike, radovi iz primijenjene umjetnosti), od čega 104 skulpture. Među njima jedinstveni vajar iz Kolašina Miodrag Šćepanović koji izlaže skulpturu “Predvodnik”.

Miodrag Šćepanović dobitnik je ovogodišnje “Trinaestojulske nagrade”,  nagrade “Pol Belmondo” na Jesenjem salonu u Parizu 2006. godine, nagrade “Mišel Dimon” na Salonu francuskih umjetnika “Grand pale” u Parizu 2012, bronzane medalje na istom salonu 2014. godine, Nagrade “Lubarda, Stijović, Milunović” ULUCG 2003, nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu 1983. godine i drugih. Imao je više od 20 samostalnih izložbi, što u zemlji što u inostranstvu, a učestvovao je i na oko 20 kolektivnih izložbi.

Podsjetimo, Jesenji salon postoji od 1903. godine, a inicijator je bio bio arhitekta Franc Žurden. Od tada do danas u Salonu su bila predstavljena djela  svih umjetničkih pravaca i najvećih imena umjetnosti u 20,  kao i 21. vijeku, kao što su: Pikaso, Sezan, Dali, Modiljani, Brak, Šagal, skulpture: Majola, Burdela, Rodena, i druge. Prošlogodišnji Salon vidjelo je više od 30000 posjetilaca.

Kvalitet i autentičnost umjetničkih radova su jedini kriterijum za učešće na Salonu. Ovih dana se sa Šćepanovićem srela i čestitala mu na “Predvodniku”, predsjednica Jesenjeg salona vajarka gospođa Silvija Koešlin (na fotografiji u prilogu).