Premijera multimedijalnog koncerta „Crnogorska bajka“ na Barskom ljetopisu


Bar, 22. avgust 2022. godine


„Crnogorska bajka“ naziv je multimedijalnog koncerta koji će premijerno biti izveden u poneđeljak, 22. avgusta, od 21h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, kao dio bARS programa ovogodišnjeg Ljetopisa.

Riječ je o autorskom klavirsko-gitarskom koncertu koji se sastoji iz 12 kompozicija upotpunjenih naracijom autorske pripovjetke. Kompozicije su konceptualne i napisane su hronološki, a u najavi svake od njih, autor će pričom dočarati numeru. Muzika kao i sama pripovjetka inspirisane su etno i tradicionalnim elementima Crne Gore.

Autor muzike i pripovjetke je Veljko Ivanović koji je ujedno i izvođač uz pijanistkinju Anu Vukazić.

Veljko Ivanović rođen je 1984.god. u Baru gdje je i završio Gimnaziju ,,Niko Rolović“. Svijet muzike otkrio je sa šesnaest godina kada je dobio prvu gitaru i od tada započinje njegovo muzičko putovanje. Jedan je od osnivača benda Nameless one. Iako zvanično nema formalno muzičko obrazovanje, ljubav prema muzici i umjetnosti ga je oblikovala i usmjeravala da se edukuje u tom pravcu.

Komponovao je muziku i pisao tekstove za pozorište, televiziju i bendove, a najviše izdvaja saradnju sa Nevenom Božović sa kojom je radio muziku za dječju predstavu Petar Pan. 2011.godine francuska televizija France 24 izabrala je njegovu kompoziciju Montenegro sunrise za svoju emisiju o Crnoj Gori. Sa svojim bratom pokrenuo je niz projekata kao što je Youtube dječji muzički kanal pod nazivom Planeta znanja u kojem se ostvario kao kompozitor, tekstopisac, narator, animator i muzički producent, zatim kao kompozitor prvog 4K televizijskog kanala u Crnoj Gori – WoW Montenegro. 2013. god. započinje saradnju sa dugogodišnjom prijateljicom i pijanistkinjom Anom Vukazić na pjesmama za autorski album Čovijek od soli. Sudar klasike i popularne muzike odveo ih je u nove dimenzije kada su u ljeto 2021 godine osmislili koncept Crnogorska bajka. U međuvremenu zajedno su sarađivali na projektu Duklja, baletske škole ,,Princeza Ksenija” i turističke organizacije iz Podgorice, gdje je Veljko radio kao aranžer i muzički producent.

Ana Vukazić, rođena je 1985. godine u Baru, gdje je i završila nižu muzičku školu „Petar II Petrović Njegoš.“ Srednju muzičku školu nastavlja u Kotoru u klasi prof. Jelke Filipović.. Diplomirala je 2009 godine sa ocjenom 10, a kao student koji se istakao svojim prosjekom biva proglašena za studenta generacije.

Nakon studija nastavlja svoje usavršavanje i upisuje specijalističke studije na Fakultetu umetnosti u Beogradu u klasi mr. Tijane Humo. Aktivno koncertira nakon studija kao solista, klavirski saradnik i član kamernih sastava. Održala je veliki broj solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu, a više puta je učestvovala na Barskom ljetopisu. Svoj umjetnički rad zaokružila je angažmanom u predstavi Gradskog pozorišta iz Podgorice i barskog Festivala ,,Don Kihot” u režiji Andraša Urbana kao i saradnjom sa baletskom školom „Princeza Ksenija” sa kojom je snimila četiri spota. Od 2009. god. radi kao prof. klavira i korepeticije u muzičkoj školi u Baru, i kao pedagog sa svojim učenicima osvojila je preko 70 nagrada, na raznim pijanističkim takmičenjima u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini,Makedoniji, Albaniji, Italiji i Francuskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − sixteen =