Premijera muzičke priče “Mandolina iz Lavova”

Povodom Praznika muzike KIC “Budo Tomović”u saradnji s Francuskim institutom i ambasadama Francuske i Ukrajine u Crnoj Gori organizuje crnogorsku premijeru muzičke priče “Mandolina iz Lavova” u srijedu, 21. juna, u velikoj sali, u 20 sati.

Muzička priča “Mandolina iz Lavova” Tjerija Ilea (autor muzike i pijanista) i Klare Serna (autorka teksta i violinistkinja) govori o kući pored puta u ukrajinskom gradu Lavovu, koja je svjedok mnogih događaja, sjećanja, emocija i sudbina koje su ostavljale imperije kroz vjekove. U njoj priču priča jedna napuštena mandolina sa tavana. Priču baziranu na poetski instipirativnom tekstu oblikuje muzika puna emocija i kontrasta. Uz navedene autore-instrumentaliste, priču će izvesti i francuski mandolinista Žilijen Martino i crnogorska glumica Žana Gardašević Bulatović.

Tekst muzičke priče sa francuskog na crnogorski jezik prevela je Danijela Ljepavić.

O umjetnicima:

Žana Gardašević Bulatović je rođena 1982. godine. Diplomirala je na odsjeku za Glumu Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Bora Stjepanovića. Master studije na smjeru “Kulturna politika i menadžment” završila je na državnom Univerzitetu umetnosti u Beogradu u klasi profesorice Milene Dragićević Šešić. Obrazovala se takođe u oblasti projektnog i digitalnog menadžmenta kao i u oblasti medijske pismenosti. Duži niz godina bavi se pedagoškim radom sa djecom i mladima kroz školu glume “Arlekin”. Osim glumačkog angažovanja posvećena je obrazovnim i umjetničkim projektima koji su podržani od institucija Vlade Crne Gore. Jedna je od osnivača Udruženja glumaca Crne Gore. Od 2005. godine je članica Crnogorskog narodnog pozorišta, gdje je ostvarila brojne uloge.

Više o umjetnici: https://cnp.me/zana-gardasevic-bulatovic/

Tjeri Ile (Thierry Huillet) je rođen u Tuluzu. Osvojio je prvu nagradu na Nacionalnom konzervatorijumu gdje je studirao kod Pjera Sankana (Pierre Sancan) i Žermen Munije (Germaine Mounier). Osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju u Klivlendu 1987. Takođe je laureat klavirskog takmičenja Feručo Buzoni u Bolcanu, Italija, 1986 i 1994. i međunarodnog muzičkog takmičenja u Tokiju 1989.godine. Svira u najprestižnijim salama i sa brojnim velikim orkestrima.

Predaje na Muzičkom konzervatorijumu u Tuluzu i redovno je pozivan za člana žirija na glavnim međunarodnim klavirskim takmičenjima. Sa svojom suprugom Klarom Serna (Clara Cernat) osnovao je duo.

Komponovanjem se počeo baviti kasnije. Njegov rad je lirskog karatera. Ima preko sto opusa među kojima su koncerti (za violinu, violinu i violu, klavir, obou), kamerna muzika, koncert za klavir i violinu “Mali princ.” Takođe je stvorio brojne transkripcije. Njegove kompozicije izvodili su ugledni umjetnici kao i njegov duo “Serna-Ile” i “trio Ile” u kojem, pored njegove supruge, svira klarinetista Gari Cayuelas-Krasznasi.

Više o umjetniku:

Klara Serna (Clara Cernat) je violinistkinja i violistkinja, predstavnica velike rumunske violinističke škole. Studirala je u klasi Stefana Georgijua na Muzičkoj akademiji u Bukureštu. Dobila je stipendije da se usavršava na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Bonu. Ušla je u specijalni program “Najveći evropski talenti” kod prof. Igora Ozima i kasnije kod Tibora Varge na Visokoj školi za violinu u švajcarskom gradu Sionu. Njena karijera se razvila nakon što je osvojila prve nagrade na nekoliko internacionalnih takmičenja u Evropi. Svirala je kao solista i sa orkestrima širom Evrope. Takođe je poznata kao kamerni muzičar, a naročito po izvođenju muzike rumunskog kompozitora Žorža Eneska.

Sa svojim suprugom pijanistom Tjeri Ileom svira u duetu, osvajajući publiku širom svijeta. Predaje na Muzičkom konzervatorijumu u Tuluzu i često drži majstorske časove violine i viole.

Više o umjetnici:

Žilijen Martino (Julien Martineau) je jedan od najuglednijih solista na mandolini danas. Nakon što je nastupio na ceremoniji dodjele francuskih muzičkih nagrada “Pobjednici klasične muzike,” solistički početak blježi 2018. godine, uz  Filharmonijski orkestar francuskog Radija. Počasni je direktor prestižne i najznačajnije organizacije koja je posvećena mandolini u svijetu: “The Classical Mandolin Society of America.” Predsjedavao je žirijem na međunarodnom takmičenju mandoline u Tokiju 2022. godine. Svoj umjetnički dar brusio je nastupajući sa velikim orkestrima u Tuluzu, Bordou, Lisabonu, Litvaniji, Bjelorusiji i dr. kao i sa brojnim umjetnicima, instrumentalistima i pjevačima sa kojima je sarađivao. Krajem godine biće objavljen njegov album sa nacionalnim orkestrom iz Tuluza (izdavač: Naïve), kao i muzička priča “Mandolina iz Lavova” autora Tjerija Ilea i Klare Serna sa glumicom Žili Depardije (izdavač:  Privat/Gallimard).

Osvojio je nagradu “Giuseppe Anedda” na međunarodnom takmičenju mandoline u Varacu (Italija) 1998. godine, i nagradu “Déodat de Séverac” od Akademije u Langedoku. Profesor je mandoline na Konzervatorijumu u Tuluzu, takođe ima master iz muzikologije na Sorboni i diplomirao je istoriju muzike na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu.

Više o umjetniku: http://julienmartineau.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + one =