Premijerni koncert povodom otvaranja Desete sezone Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Crnogorsko narodno pozoriste

 
 

Premijerni koncert povodom otvaranja Desete sezone Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u ponedjeljak, 17. oktobra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska, koji već petu sezonu uspješno predvodi Crnogorski simfonijski orkestar, na prvom koncertu u novoj sezoni će biti izvedena remek-djela klasične literature: uvertira za operu Eurijanta, njemačkog kompozitora Karl Marije fon Vebera, Koncert za violončelo i orkestar broj 1 u a-molu, francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa i čuvena Simfonija broj 5 u c-molu, Ludviga van Betovena.

Solističku dionicu u Sen-Sansovom Koncertu će tumačiti jedan od najharizmatičnijih   violončelista današnjice, belgijski umjetnik Dejvid Koen, koji je svjetsku reputaciju dostigao na­stupajući  sa renomiranim orkestrima širom planete i dirigentima poput: Lorda Menjuhina, Mstisla­va Rostropoviča, Vladimira Aškenazija….

 

dejvid-koen

 

Pored maestra Grigorija Kraska, sa CSO će u toku sezone nastupiti pet gostujućih dirigenata, koji su i tokom proteklih godina doprinijeli sazrijevanju orkestra i postali njegovi prijatelji. Našem ansamblu i publici dobro poznat Miroslav Homen će predvoditi orkestar na koncertu „Četiri soprana“, na kojem će se predstaviti mlade crnogorske umjetnice: Amanda Stojović, Olivera Tičević, Milica Milanović i Marijana Šovran, planiranom za novembar. Belgijski dirigent Ronald Colman će otvoriti drugi dio sezone u januaru, dok će na drugom koncertu u januaru orkestar drugi put voditi mladi francuski umjetnik crnogorskog porijekla Mark Korović. Tradicionalni koncert Pozdravi iz Austrije (VII) kao i prethodnih godina pod dirigentskom upravom austrijskog maestra Uve Tajmera, biće priređen u februaru. U drugom dijelu koncertne sezone, u martu, sa orkestrom će nastupiti jedan od najpoznatijih dirigenata u regionu, Bojan Suđić.

I u jubilarnoj – desetoj sezoni sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom kao solisti će nastupati domaći muzičari koji su i tokom prethodnih sezona tumačili solističke dionice:  koncertmajstor Marko Radonić (solista u Koncertu za violinu i orkestar njemačkog kompozitora Albana Berga), prvi violončelista Dmitrij Prokofjev i vođa drugih violina Katarina Pavlović, kao solisti u Koncertantnoj simfoniji Volfganga Amadeusa Mocarta. Perkusionista Srđan Palačković će tumačiti solistički part u Koncertu za udaraljke i duvačke instrumente kompozitora Nebojše Jovana Živkovića.

Ruske umjetnike: violončelistu Denisa Šapovalova, violinistkinju Irinu Krasko, pijanistkinju Polinu Osetinskaju, švajcarskog pijanistu Konstatina Lifšica, francuskog pijanistu Žan-Pola Gasparijana publika će moći da čuje kao soliste u tumačenju zahtjevnih koncertantnih djela. Po prvi put sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom će nastupiti: poznate pijanistkinje Nataša Veljković i Martina Filjak, čuveni violinista Graf Murža, kao i jedan od atraktivnih violista današnjice Mihail Bereznicki. U okviru saradnje sa MIT festivalom koji se održava u aprilu naredne godine na Cetinju, uz Crnogorski simfonijski orkestar kao solista će nastupiti najslavniji violinista sa naših prostora Stefan Milenković.

Nastavljajući praksu izvođenja remek-djela klasične muzike i širenja repertoara orkestar će pored Simfonija Ludviga van Betovena (Peta), Johanesa Bramsa (Treća i Prva) i Petra Iljiča Čajkovoskog (Četvrta) interpretirati simfonije iz opusa: Antonjina Dvoržaka (Šestu, Sedmu i Osmu), Sergeja Prokofjeva (Sedmu), Jana Sibelijusa (Drugu), Dmitrija  Šostakoviča (Desetu).

Obilježavanju značajnog datuma u istoriji muzike – 125 godina od rođenja čuvenog ruskog pijaniste i kompozitora Sergeja Prokofjeva biće posvećen drugi koncert u novembru. Na repertoaru će biti Prokofjeve kompozicije: „Amorozo“ iz baleta Pepeljuga, Koncert za violinu i orkestar u D-duru i Simfonija broj 7.

Posebno zanimljiv program CSO po tradiciji izvodi u okviru festivala A tempo. Ove godine to će biti premijerno izvođenje kompozicije domaćeg autora Žarka Mirkovića Otisak nestale zemlje, i Žar-ptice Igora Stravinskog – na otvaranju, kao i izvođenje monumentalnog voklano-instrumentalnog djela Rekvijem Đuzepea Verdija na zatvaranju festivala.

I ove sezone CSO će pored Podgorice nastupiti u Nikšiću, Tivtu i Herceg Novom.

 

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU DA OTVORITE
KOMPLETAN PROGRAM ZA SEZONU 2016/17.

program-za-sezonu-2016-17-naslovna

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × two =