Premijerni nastup Crnogorskog kamernog orkestra u Muzičkom centru Crne Gore


Ansambl Crnogorski kamerni orkestar je osnovan u junu ove godine, a predstavio se publici koncertima u okviru festivala Podgoričko kulturno ljeto, te na zatvaranju Međunarodnog festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Porto Montenegru. Naredni koncert će se održati u zgradi Muzičkog centra Crne Gore, gdje će po prvi put nastupiti i premijerno izvesti uvertiru za Veliku trilogiju simfonija, crnogorske kompozitorke Slobodanke Bobane Dabović- Đurić „U vrijeme haosa“. Uvertira je namjenski pisana za ovaj ansambl i ovaj koncert. Elektronska muzika i gudački instrumenti kroz moderne kompozicione tehnike proizvode ambijentalnu muziku koja u sebi nosi mir, ali i daje prizvuk haosa.

Pored Dabović-Đurić, na programu će se naći djelo „Company“ za gudački orkestar, američkog kompozitora Filipa Glasa, zatim „Kamerna simfonija“ op.110a Dmitrija Šostakoviča, kao i „Adađeto“ iz Pete simfonije Gustava Malera. Kompozitor Filip Glas je izvršio izuzetan uticaj na muzički i intelektualni život današnjice zahvaljujući svojim operama, simfonijama, kompozicijama za sopstveni ansambl. Djelo „Company“ je inspirisano istoimenom novelom nobelovca Semjuela Beketa. Aranžaman „Kamerne simfonije” za gudački orkestar je uradio ruski violista i dirigent Rudolf Baršai, a kompozitor Šostakovič je komponovao kvartet tokom boravka u Drezdenu, gdje je radio na muzici za sovjetsko-istočnonjemački film 1960. godine. Adađeto iz Malerove Pete simfonije je djelo koje publika voli da sluša. Centralna je muzička tema filma iz 1971. godine, „Smrt u Veneciji“ po pripovjetci nobelovca Tomasa Mana, a koji je režirao Lukino Viskonti. Na pomenutom koncertu će svirati Marko Simović (koncertmajstor), Dušan Rakonjac, Marija Đuranović, Eleonora Vujović (prve violine), Nenad Jovanović, Sonja Vojvodić, Verica Čuljković, Milena Rajković (druge violine), Uroš Lapčević i Ana Perić (viole), Milan Ninković i Ana Zakrajšek (violončela) i Zoran Zakrajšek (kontrabas), a dirigovaće Sara Arianna Serhatlić.   

Koncert će se održati u petak, 11. novembra u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore, sa početkom u 20 časova. Ulaz je besplatan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + 11 =