Premijerom predstave „Pokojnik“ Crnogorsko narodno pozorište otvara novu sezonu


Predstava „Pokojnik“ koju je po tekstu Branislava Nušića režirao i adaptirao Egon Savin biće premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu u četvrtak 6. oktobra u 20 sati na Velikoj sceni, čime će nacionalni teatar otvoriti novu pozorišnu sezonu. Zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat na repertoaru je i 7. i 8. oktobra.

Adaptacija Egona Savina radnju “Pokojnika” smješta u Podgoricu, u tridesete godine dvadesetog vijeka.

“U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti sa kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom sličnosti. Slika društva u kojem je zakon – bezakonje i pljačka, u “Pokojniku” je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta zamijenjena je ovdje sumornom slikom i oporim razriješenjem bez perspektive. Zato je satiričko značenje “Pokojnika” potpuno i veoma efektno” – istakao je reditelj Savin.

Predstava je nakon premijernog izvođenja 30. jula u Centru za kulturu Tivat, naišla na odlične reakcije kritike koje svjedoče o kvalitetu predstave u kojoj će publika uživati i zbog koje će se zamisliti nad temama koje ovaj komad ističe.

“Pokojnik” pokazuje neku krajnje rezigniranu Nušićevu fazu, kada nije više bilo ni optimizma ni onog blagog humora ranije prisutnog u njegovim komedijama. Mislim da se to jako dobro  vidi u predstavi Egona Savina koja neprestano balansira između tragedije i komedije i jasno pokazuje Nušićev mrak, na način koji je veoma savremen i prilagođen našem vremenu.” – rekla je o predstavi pozorišna kritičarka Ana Tasić.

U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović. Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + 15 =