Premijerom predstave “Posjeta” Crnogorsko narodno pozorište ušlo u osmu deceniju rada


1.novembar – Dan Crnogorskog narodnog pozorišta juče je obilježen godišnjom dodjelom nagrada i priznanja, svečanim večernjim programom, kao i premijerom predstave “Posjeta”, Aleksandra Morfova. Prva premijera u osmoj deceniji rada CNP-a naišla je na odlične reakcije publike, koja je ansambl i autorski tim pozdravila višeminutnim aplauzom.

Svečani program otpočeo je izvođenjem himne Crne Gore u interpretaciji operske umjetnice Sare Vujošević-Jovanović, a potom i prigodnim obraćanjem Ilije Subotića, direktora Crnogorskog narodnog pozorišta i Milene Mijović-Durutović, generalne direktorke Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture i medija.

Direktor Ilija Subotić kaže da je osnivanje Crnogorskog narodnog pozorišta prije sedam decenija imalo presudnu ulogu u uspostavljanju institucionalnog okvira u kulturi Crne Gore, ali i kreiranju kulturne politike u kojoj se teatar pozicionira u skladu s njegovom civilizacijskom misijom i prosvjetiteljskom ulogom. 

„Crnogorsko narodno pozorište svojim višedecenijskim postignućima, u našem kulturno-istorijskom kontekstu, kao institucija sa specifičnim uticajem na socio-kulturološko stanje našeg društva, ima značaj veći od pozorišne kuće. Takva uloga svojstvena je pozorišnoj umjetnosti i ona svakako treba da bude primarna i prepoznatljiva u djelovanju nacionalnog teatra i u narednom periodu kroz koncipiranje estetski i žanrovski raznovrsnog i izbalansiranog repertoara visokog umjetničkog dometa, odnosno inscenacijom dramskih tekstova koji pripadaju dramaturškom kanonu, ali i tekstova koji iniciraju savremene teme“, istakao je Subotić.

Generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović Durutović istakla je da je inscenacijom značajnih djela i različitim rediteljskim poetikama, naše nacionalno pozorište, kroz istoriju, dalo nemjerljiv doprinos intelektualnom buđenju, bilo je tu da nas zapita, osvijesti i pročisti, što je i jedna od glavnih zadataka i misija pozorišne umjetnosti.

„Dakle, Crnogorsko narodno pozorište, uprkos tom označitelju u svom imenu narodno, imalo je avangardnu i emancipatorsku ulogu, otimajući se ispod skrame očekivanog i namijenjenog, dok su se društvene, čak i političke promjene često pripremale i najavljivale upravo na pozorišnoj sceni“, kazala je Mijović-Durutović.

Svečanosti su prisustvovali Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, aktuelna i dosadašnja ministarka kulture i medija Tamara Vujović i Maša Vlaović, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević, predstavnici državnih organa, nacionalnih i opštinskih ustanova kulture, diplomatskog kora, ugledni umjetnici i stvaraoci iz Crne Gore i regiona, zvanice iz javnog života, kao i veliki broj medija.

Svečanost je nastavljena premijernim izvođenjem predstave “Posjeta”, po motivima drame “Posjeta stare dame” Fridriha Direnmata, u režiji renomiranog evropskog reditelja Aleksandra Morfova.Autorski tim predstave čine: Stefan Bošković, dramaturg, Nikola Toromonov, scenograf i kostimograf, Nina Perović, instruktorka pjevanja, Ivanka Vana Prelević, asistentkinja scenografa, Lina Leković i Gordana Bulatović, asistentkinje kostimografa, Jelena Šušanj, lektorka, Dušanka Belada, asistentkinja reditelja i saradnica na adaptaciji, Nada Vukčević i Slavko Kalezić, asistenti na scenskom pokretu i Nela Otašević, izvršna producentkinja. Uloge tumače: Varja Đukić, Mirko Vlahović, Slobodan Marunović, Aleksandar Radulović, Slavko Kalezić, Nikola Perišić, Jadranka Mamić, Sejfo Seferović, Jelena Nenezić, Julija Milačić Petrović Njegoš, Jovan Dabović, Stevan Radusinović, Sanja Vujisić, Jelena Šestović, Radmila Božović. U predstavi igraju i studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje u klasi vanr. prof. Dubravke Drakić i to: Matija Memedović, Anđela Marunović, Jovana Brnović, Itana Dragojević, Mina Mićović, Miloš Kašćelan i Milo Perović.

Prvakinja CNP-a Varja Đukić kazala je da je Direnmatova drama u originalu mnogo obimnija i da je Morfov jako dobro uradio adaptaciju komada.

„Ovo je priča koja zapravo civilizacijskoj tekovini i postavlja pitanje koje je vrlo blizu a mi ga često odvajamo – pitanje morala i pozicije čovjeka koji ima ili nema novac“, kazala je Đukić nakon premijere.

„Ima jedna rečenica u tekstu koja kaže da je naše siromaštvo grozno, a iskušenje veliko. To se može staviti i u današnje okvire. Ovo je savremena predstava, savremen tekst, jer i danas kod nas možemo vidjeti iste sadržaje“, kazao je prvak CNP-a Mirko Vlahović.

Jučerašnji dan bio je i u znaku dodjele godišnjih nagrada i priznanja zaposlenima, statusa doživotnih i počasnih članova, stipendije Velibor-Bucko Radonjić, kao i zahvalnice zaslužnom pojedincu i kolektivu koji su svojim angažmanom doprinijeli ugledu, renomeu i afirmaciji nacionalnog teatra.

“Posjeta” je na repertoaru i večeras, a ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na veb-sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici Pozorišta, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra može informisati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Foto Krsto Vulović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × four =