Preminuo crnogorski filmski i televizijski producent Radomir Pule Milović

Povodom smrti Radomira Pula Milovića prenosimo saopštenje Filmskog centra Crne Gore:

Crnogorski filmski i televizijski producent Radomir Pule Milović preminuo je juče u Podgorici u 79. godini, nakon kratke i teške bolesti.

Radomir Milović je rođen u mjestu Pepiće, u opštini Plav, 23. marta 1942. godine. Osnovnu školu je završio u Murinu, srednju u Podgorici, a Fakultet dramskih umetnosti – Odsjek za filmsku i televizijsku produkciju u Beogradu.

Od 1975. godine bio je angažovan u Televiziji Titograd (današnja Televizija Crne Gore) na poslovima organizatora i producenta programa, rukovodioca odjeljenja organizacije i planiranja, zatim kao pomoćnik glavnog i odgovornog urednika za proizvodnju programa.

Penzionisao se 2006. godine.

Tokom rada u Televiziji Crne Gore, na mjestu producenta i direktora projekta u svim programima i redakcijama radio na nekoliko stotina emisija, serija, TV drama, TV filmova, dokumentarnih i igranih serija.

Uz rad na filmovima poput: «Kotorski mornari» (reditelj: Fric Borneman), «Dobrovoljci» (reditelj: Predrag Golubović), «13. jul» (reditelj: Radomir Bajo Šaranović), «Dječak je trčao za Suncem» (reditelj: Branislav Bane Bastać), i drugim značajnim projektima, posebno se ističe njegova saradnja sa rediteljem Živkom Nikolićem. Milović je, između ostalog, sarađivao sa Nikolićem na serijalu «Teatar poezije», TV drami «To kad uvati ne pušta», serijama «Đekna još nije umrla, a ka’će ne znamo» i «Oriđinali».

Radio je i kao producent pozorišnih predstava, kao i mnogih republičkih, opštinskih i jugoslovenskih manifestacija.

Za svoj izuzetan i predani rad nagrađivan je mnogim poveljama, zahvalnicama, pohvalama i Zlatnom medaljom rada – ukazom predsjednika SFRJ.

Veliki doprinos Pule Milović je pružio i u osnivanju Odsjeka za produkciju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, gdje je radio kao predavač na predmetu Filmska produkcija. Posljednjih godina bio je predavač na studijskom programu Audiovizuelna produkcija na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran.

Tokom prethodne tri godine bio je predsjednik Savjeta Filmskog centra Crne Gore, a svojim autoritetom i razumijevanjem doprinio je razvoju naše ustanove i napretku crnogorske kinematografije. Posvećenost emancipaciji Crne Gore, uprkos svim nedaćama, krasila je njegov privatni i profesionalni život.

Pule Milović će svim prijateljima, kolegama i studentima ostati u pamćenju po svojoj plemenitosti, visokim etičkim normama i bezrezervnoj podršci i ljubavi koju je pružao, kao i nezamjenjivom filmskom šarmu i eleganciji.

Naš dragi Pule, počivaj u miru.

Tvoj Filmski centar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − three =