Preminuo Svetozar – Purko Aleksić

 
 
18. maj 2014.
 

Jedan od najpoznatijih muzičkih izvođača i autora starije generacije, Svetozar – Purko Aleksić, preminuo je danas u Podgorici.

 

PURKO

 

Ovaj izuzetan klarinetista, koji je ostavio značajan trag tokom decenija koje je proveo na muzičkoj sceni Crne Gore, rođen je u Đakovici 26. maja 1933. godine. Muzičko obrazovanje prvo je sticao u Državnoj muzičkoj školi na Cetinju, da bi školovanje početkom 50-tih godina nastavio i završio u Beogradu.

Bio je dugogodišnji član više ansambala Radio-televizije Titograd, simfonijskog, revijalnog i narodnog orkestra. Iz Udruženja estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore za njega su isticali da je „kao vrsni instrumentalista – klarinetista, zadužio muzičku tradiciju Crne Gore“, te da je dugogodišnjim djelovanjem kao solista i vođa ansambala dao značajan pečat razvoju popularne i umjetničke muzike, naročito tradicionalnog narodnog melosa u Crnoj Gori.

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade 1981. godine, kao i Nagrade oslobođenja Titograda 1980. godine, Nagrada za izvanredno ostvarene rezultate nekadašnjeg podgoričkog Doma omladine „Budo Tomović“ 1974. godine i Nagrade za životno djelo Montefon 2002 Udruženja estradnih umjetnika. Uz to, pripala mu je i Specijalna nagrada za afirmaciju i očuvanje crnogorske izvorne muzike i muzičkog nasljeđa Crne Gore Udruženja estradnih umjetnika 2009. godine.

Aleksić je 2011. godine dobio status istaknutog kulturnog stvaraoca.

 

Tekst i fotografija preuzeti sa portala www.rtcg.me