Prezentacija crnogorske kulture i ekološke države u Seulu


Na poziv predsjednika Jangčeon fondacije za umjetnost i kulturu (Yangcheon Foundation for Arts and Culture), prof. Dong Hi Čana (Dong Hee Chun), a u organizaciji Cezam Productiona iz Podgorice, prvak Crnogorskog narodnog pozorišta, glumac Slobodan Marunović i direktor Green Montenegro International Film Festa Blagota Marunović, učestvovali su na Jesenjem festivalu kulture 2023, koji se održao u periodu od 7-8. oktobra u Seulu, Južna Korea.

Slobodan Marunović je izveo kultnu predstavu ,,Potonja ura Njegoševa“ Slobodana Tomovića, u režiji Blagote Erakovića, koja se od svoje premijere u CNP-u izvodi već 35 godina u kontinuitetu. U drugom dijelu programa Marunović je govorio stihove Petra II Petrovića Njegoša, Vita Nikolića, Lesa Ivanovića, Jevrema Brkovića, Ratka Vujoševića, Radovana Zogovića i drugih crnogorskih autora. Publika je sa velikim pažnjom pratila izvođenje programa, zahvaljujući činjenici da je navedeno poetsko-filozofsko stvaralaštvo iz kulturne riznice Crne Gore bilo titlovano na engleski jezik. Nakon nastupa glumca Slobodana Marunovića, predsjednik Jangčeon fondacije prof. Hi Čan, uručio mu je posebno priznanje, kao nagradu za izuzetno predstavljanje crnogorske kulturne baštine. Podsjećamo da je glumac Slobodan Marunović dobitnik Grand Prix nagrade na Međunarodnom festivalu monodrame ,,Parada pobjednika 2023” (The parade of winners 2023) održanom u periodu od 22–29. septembra u Mongoliji, čime je završio svoju azijsku turneju.

Direktor Green Montenegro International Film Festa Blagota Marunovć predstavio je publici koncept ekološke države Crne Gore i njene savremene aspiracije ka zelenoj kulturi, koja u fokusu ima zaštitu životne sredine i biodiverziteta, sa aspekta države koja teži ka vrijednostima koje gaje razvijeni evropski narodi i države poput Južne Koreje. Marunović je takođe, u odgovorima na pitanja publike, koja se interesovala za Crnu Goru i njene znamenitosti, predstavio kontinuitet njene državnosti, ujedno istakavši da postoji značajan prostor i podsticaj za još dinamičniju komunikaciju i nastavak saradnje dva prijateljska naroda u mnogim oblastima, sa fokusom upravo na ekologiju i kulturu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + fourteen =