Prezentacija “Crnogorsko iseljeništvo u Latinskoj Americi – preci i potomci” u KIC-u


Prezentacija mr Dragane Otašević pod nazivom „Crnogorsko iseljeništvo u Latinskoj Americi-preci i potomci“ biće organizovana u četvrtak, 28. aprila u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 18h.

Autorka Dragana Otašević predstaviće svoja dosadašnja naučna istraživanja o brojnosti i karakteristikama crnogorskih iseljenika koji su emigrirali u Republiku Argentinu, kao i istraživanja na temu očuvanosti nacionalnog i kulturnog identiteta potomaka u Argentini, Urugvaju i Peruu i njihovog odnosa sa zemljom porijekla. Takođe, biće prezentovani planovi daljeg istraživanja koje je potrebno realizovati, te razne preporuke koje se tiču države Crne Gore i njene saradnje sa ovim iseljeništvom.

Na prezentaciji će govoriti doc. dr Srđa Martinović, direktorica KIC-a mr Snežana Burzan Vuksanović i direktor Direkcije za dijasporu Dejan Vuković.

Otašević je svoj naučno-istraživački rad realizovala u Centru za latinoameričke studije migracija kao istraživač Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, na Univerzitetu „San Andres“ kao stipendista Ministarstva nauke Crne Gore i na Institutu za politike migracija i azila u Buenos Ajresu kao i u raznim crnogorskim kolonijama u Argentini, Urugvaju i Peruu. Iz bogate biografije mr Dragane Otašević izdvajamo da je zahvaljujući odličnim rezultatima kao studentkinja i dobitnica više stipendija i nagrada dobila priliku i motivaciju da istražuje temu crnogorske emigracije u Južnoj Americi. Bila je angažovana kao istraživač od strane Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore za rad u Centru za latinoameričke studije migracija u Buenos Ajresu. Apsolvent je na magistarskom programu „Politike i upravljanje međunarodnim migracijama” na Institutu za politike migracija i azila, Nacionalnog univerziteta Tres Febrero u Buenos Ajresu. Dragana je prva osoba iz Crne Gore koja se obrazovala za poziv magistra za politike i upravljanje međunarodnim migracijama. Kreatorka je projekta „Crnogorski razgovori u Latinskoj Americi” i jedan je od osnivača NVO Crnogorsko-argentinska fondacija. Obavljala je funkciju predstavnika Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu za područje Argentine. Tokom njenog boravka u Republici Argentini, za potrebe istraživanja, više puta je posjetila razne crnogorske kolonije u ovoj zemlji, Urugvaju kao i veliki broj nacionalnih arhiva. Njena profesionalna interesovanja se odnose na politike i upravljanje međunarodnim migracijama, administracija migracija, izbjeglice, slobodno kretanje lica, itd., a njena specijalnost su crnogorska dijaspora u Latinskoj Americi, njen identitet i odnosi sa zemljom porijekla. Interesuje se i za spoljnu politiku Crne Gore i njene odnose sa Latinskom Amerikom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + 13 =