Priča BEZ GRANICA (EU intervju)

 

 

BEZ GRANICA
(EU INTERVJU)

 

Oniži predstavnik Savjeta Evrope, koji pokriva osrednju funkciju, posjetio je našu državu i intervjuisao povisokog funkcionera. Prenosimo djelove intervjua u cjelini.

Koji je najveći problem u vašoj državi?

Opozicija, definitivno! Mada, daje veliki doprinos da ova vlast bude ekološka – stalno joj iznosi prljav veš!? S druge strane, neki opozicioni intelektualci rezonuju da je manji problem što opozicija nije idealna, a veći – što je vlast stvarna!?

Što je sa korupcijom?

Najteže ćemo izaći na kraj sa korupcijom. Jer, kod nas, od nje sve počinje. Ipak, upustili smo se u borbu sa korupcijom do nivoa samoubilaštva – objavili smo joj rat! Može se reći i da je korupcija većini naših građana nedostupna – jer je svedena na razumnu mjeru!?

A, organizovani kriminal?

Ima ga kao i u svim državama u okruženju i uže. Zluradi rezonuju da se vlast izdigla iznad kriminala, tj. da je ona njegov anđeo čuvar. Poručujem i njima i ostalima da će vlast stati na put kriminalu – i tako započeti process pridruživanja!?

Imate li tajkuna, i kako ih definišete!

Tajkuna imamo (Mnogi smatraju da oni imaju nas!) To su, ljudi koji su promašili profesiju, a pogodili zanimanje. U stvari, bolje reći, to su oni koji su, od kada su postali članovi vladajuće stranke – rođeni za biznismene!? Stekli su sve sa jednim prstom! Istini za volju, do šest znaju i da broje!?

Kakva je situacija sa poštovanjem Ustava?

Ustav niko ne gazi, jer svi njime mašu!? Inače, po Ustavu, naša država je demokratka, krađanska, ekološa i socijadna. Što se tiče manjinskih sloboda i prava, sa ponosom mogu istaći da su manjine ravnopravne:  Ne poštuju im se ista prava!?

Kako se poštuju zakoni?

Zakoni su na strani slabijih, jer su ih jači odbacili. Inače, toliko su kruti, da smo prinuđeni da ih kršimo. A, ruku na srce, i najlakše je zgriješiti sa zakonima – sve rupa do rupe!? Kada donesemo neki zakon opozicionari, skoro u glas, kažu: Slava mu!

Ima li protekcije?

Zapošljavanje je kod nas depolitizovano! To se ne odnosi samo na braću, rođake, kumove i prijatelje. Posao dobijaju samo oni kojima je pamet jača stranka. Treba istaći da smo našli kompromisno rješenje između zasnivanja radnog odnosa na određeno i na neodređeno. Kod nas se radni odnos zasniva, isključivo, na podređeno!? Prepoznatljivi smo i po obrazloženjima otkaza, koja najčešće glase: sposoban za poslove, nepodoban za zadatke!?

Kako se ponaša vlast?

Vlast daje prazna obećanja, pravdajući se da samo takva obećanja mogu da budu ispunjena. Vlast se pokazuje i kao dvostruko humana: uhljebljuje kadrove i s koca i s konopca!? Zahvaljujući njoj, imamo državu jednakih šansi – jer, svi smo u autu! Uprkos svemu narod će joj opet dati glas, kako poslije ne bi mogao da kuka!? Inače, sve je više onih koji kažu da ovu vlast treba slijediti do kraja, jer, dodaju – zatvor je za ljude!?

Što je sa vladom? Da li je ona na visini zadatka?

Zahvaljujući njoj narod je srećan, Jer, sreća je lijepa samo dok se čeka!? Inače, vlada je ovih dana usvojila deseti plan rada. Interesi građana su joj, i dalje, u prvom planu!? Ima i onih koji smatraju da vlada zaslužuje kritike. Ja smatram da je prerano za kritiku vlade. Jer, još nije bivša! U vladi, inače, važi pravilo: Na visini zadatka su samo oni koji se spuštaju ispod svakog nivoa!?

Ima li problema u privatizaciji?

Ne ide sve kako treba, ali, sa velikim stepenom sigurnosti, mogu vas informisati da je uspjela oko 10%, a to znači da su namirene sve familije. Moram naglastiti da se, po pitanju privatizacije, javljaju određene suštinske razlike: za birače je u pitanju privatizacija, a za birane – prihvatizacija!?

Kakvo je stanje u pravosuđu?

Isti oni zluradi, koje sam pomenuo, tvrde da je kod nas pravda dostižna samo ako projurite pored sudova. To je vapaj neposlušnika koji misle svojom glavom. Isti idu toliko daleko, pa tvrde da se naši sudovi mogu oprati samo ako se izvuku iz mašine!? Zamislite, molim vas, tu nelogičnost!

Da li je ekologija na potrebnom nivou?

Da smo ekološka država, nije prazna priča. Tu ima puno nestine! – kažu iz opozicije. Idu još i dalje, pa kažu da imamo poluekološku državu, jer u njoj preovlađuju čiste laži i prljave istine!?

Što je sa narodom? Kako se on ponaša?

Narod sve kaže na izborima, a nakon izbora smatra da je ćutanje zlato. Time svima dokazuje da je ovo zaista narodna mudrost. Mnogi ističu da nemamo srednju klasu. Kažu: ili smo goli ili bosovi!? Ostali kažu da narod sve vidi, jer je naš mrak rijetka pojava!? Inače, naš narod sve može da nazove pravim imenom. Jer, smatra se da je svemu kumovao. Ipak, evo i malo optimizma: Naš narod će, uskoro, ogrijati Sunce. Sve se manje oblači!?

Da li su izbori demokratski?

Izbori su posebna priča. Narod glasa bez pritisaka i ucjenjivanja (Puka je slučajnost što je danas 1. april!?).  Vladajuća stranka je, inače, racionalizovala učešće na izborima – umiješala je samo jedan prst (Uvjeravam Vas da  Vam je asocijacija na šesti neutemeljena!). Prepoznatljivi smo i po jednom specifikumu: Narod može da bira i poslije izbora – dal’ brda, dal’ doline!?

I za kraj, kakvo je stanje budžeta?

Budžet je, kao što znate, zakon. Kod nas se usvaja većinom, a prisvaja manjinom. Pogađate, sigurno – ne može se usvajati manjinom!? I u vezi sa ovim, razlikujemo se od ostalih: U svijetu, najbolje živi džet set, a kod nas – budžet set!?

Hvala vam na iscrpljujućim odgovorima! O stavu Evropskog savjeta obavijestićemo vas blagovremeno. Na kraju, želio bih da saošptim svoj utisak o vašoj državi: Već ste Evropa. Ni vi nemate granica!?

 

Veljko Rajković

 

(Na upravo završenom festivalu DANI HUMORA I SATIRE “VUKO BEZAREVIĆ” u Pljevljima ova priča je, u konkurenciji 128 prispjelih na konkurs, ušla u najuži izbor (3) za nagradu “Vuko Bezarević”)