Prijedlog autora knjige “Blisko kraju” Ramiza Hadžibegovića – Merak nematerijalno kulturno dobro

 

Ramiz Hadžibegović

Merak nematerijalno kulturno dobro

 

11.06.2017.

“Život je tren i treba ga u svakom momentu ispuniti merakom, jer on pomera granice uživanja, uspostavlja nova pravila igre, provocira srce i dušu. Ko u životu nađe najkraći put do njega, može se smatrati srećnim, a svoj život smislenijim i ispunjenim. Uživajmo u životu, to je njegov puni i jedini smisao”.

Ovako autor knjige “Blisko kraju”, Ramiz Hadžibegović, završava esej “Merak”. Zaključak koji bi bio jednako dobar i kao uvod i pouka, za sve naše životne priče i načine ponašanja. Da li se ikad zapitamo postoji li nešto vrijednije od toga da svoj život obojimo takvim duhovnim stanjem koje podrazumijeva sreću, dobar i prijatan ośećaj.

Prije oko tri ipo godine objavili smo esej “Merak”. Čitajući ga, shvatili smo koliko ovaj fenomen zaista nedostaje u ovom vremenu, kako autor kaže kad: “Grad je pun svega a čovek – prazan. Očigledno da sreća i tehnologija, bez koje se, nažalost, ne može, nisu komplementarni”.

Nedugo nakon objavljivanja, autor je inicirao ideju da bi trebalo ustanoviti Dan meraka. U samom tekstu, na kraju eseja “Merak”, autor je stavio napomenu: “Predlažem balkanskim zemljama i  njihovim institucijama kulture (sa željom da Crna Gora u tome bude  preteča i inicijator), da ustanove Dan Meraka. Ovaj dan bi pružio priliku stanovnicima Balkana, da kroz merak reafirmišu smisao života, njegovu suštinu, važnost, vitalnost i istinsko uživanje!“

Vrlo rado smo prihvatili ovu inicijativu i na portalu Montenegrina.net postavili informaciju o tome. Čitajući njegove eseje, odmah se uočava studiozan rad na obradi svake teme, pa je više nego jasno da je i ova inicijativa nastala kao plod autorovog studioznog rada i promišljanja. Naravno, javno isticanje ove inicijative potvrda je tog navedenog pristupa, jer je autor želio da provjeri reakciju ljudi na ovu inicijativu. Postavili smo anketu, kako bi pośetioci portala na vrlo jednostavan način mogli da iznesu svoje mišljenje. Podaci ankete su jako dobri i pokazuju da čak 98% anketiranih smatra da je ovo odlična ideja.

 

 

Esej o meraku, a kasnije i inicijativu o Danu meraka su objavili značajni i tiražni štampani  i vrlo pośećeni elektronski mediji u Crnoj Gori. Očigledno da je ideja o Danu meraka naišla na dobar prijem u regionu, pa su u relativno kratkom roku ovu inicijativu prenijeli mnogi mediji u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Redukovana verzija eseja „Merak“, prevedena je na francuski jezik. Ta verzija je objavljena na dva francuska portala i na radiju France international. Na francuskom portalu Le Courrier des Balkans, 355 čitalaca je ocijenilo ideju o balkanskom Danu meraka odličnom.

Nedavna inicijativa gospodina Hadžibegovića, a sad već i konkretan zahtjev Ministarstvu kulture Crne Gore da se ustanovi Dan meraka kao nematerijalna kulturna baština, ne bi trebalo da bude iznenađujuća za bilo koga ne samo sa prostora Crne Gore već i cijelog Balkana.

Moguća upitanost, za sve one koji su pročitali knjigu “Blisko kraju” može se javiti zašto samo prijedlog da se proglasi Dan meraka. Autor je obradio više tema iz kulturnog nasljeđa ovog kraja i šire, koje bi se takođe mogle naći na listama materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Zašto “Merak”, a ne “Amanet”, “Korzo”, “Moba”, Petrovdanske lile”, “Ognjište”, “Sofra”, “Kućni prag”… Izdvajanje ovog eseja u odnosu na druge jednako kvalitetne i izvanredne eseje je ponajprije u tome,što je pojam i doživljaj meraka ili što autor kaže „antistres terapija i lek za dušu“, dobro poznat na širim prostorima Balkana. Iz tih razloga “Merak” se može kandidovati kao multinacionalna nematerijalna kulturna baština.

Autor eseja, Ramiz Hadžibegović je sve uradio na najbolji mogući način – napisao esej, inicirao Dan meraka, provjerio potvrdu ovoj inicijativi i poslao zahtjev. Dalja procedura je na Ministarstvu kulture Crne Gore, koje treba bilo samo, ili još bolje u dogovoru sa ministarstvima okolnih zemalja, da pripremi sve što je neophodno kako bi se ova ideja realizovala. Konačno uobličenje prijedloga, sigurno podrazumijeva formiranje odgovarajuće komisije stručnjaka, kojima predstoji obiman i zahtjevan posao, ali ako sve to budu radili s merakom, posve sigurno ćemo imati Dan meraka.   

Montenegrina.net

 

   

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × two =