Princ Nikola II Petrović Njegoš u pośeti Upravi za saradnju sa dijasporom-iseljenicima


V.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima mr Seid Hadžić sastao se sa princom Nikolom II Petrovićem Njegošem.

U više nego srdačnom razgovoru, koji je upriličen u prostorijama Uprave u Podgorici, v.d. direktora je upoznao princa sa razvojnim planovima i projektima Uprave na čijem je čelu.

Hadžić i princ Nikola razgovarali su i o mogućim modalitetima saradnje Fondacije Petrović Njegoš i Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

Očuvanje prirodnih bogatstava Crne Gore i promovisanje naše zemlje u svijetu kao ekološke države, posvećene unaprjeđenju životne sredine, je jedna od oblasti kojoj bi zajedničke akcije Uprave, Fondacije i naše dijaspore dale novu dimenziju, saglasni su sagovornici.

U tom smislu princ Nikola je izdvojio važnost projekta EKOMED u okviru kojeg se, kako je kazao, planiraju tehnološke inovacije koje se odnose na oblasti energije i upravljanja otpadom, a koje imaju za cilj očuvanje životne okoline u Crnoj Gori, a posebno prirodnih resursa.

Kako bi svijest o važnosti ekološke kulture bila podignuta na još veći nivo, princ Nikola je istakao neophodnost snažnijeg promovisanja značaja reciklaže i pošumljavanja kroz održavanje okruglih stolova i radionica, koje bi postale standard, kao što je to slučaj u Francuskoj u kojoj živi i radi. On je izrazio zadovoljstvo i spremnost da učestvuje u ekološkim akcijama i projektima koje će sprovoditi nadležni organi u Crnoj Gori.

Princ je u razgovoru istakao i da je imao priliku da posjeti EXPO 2020 koji je održan u oktobru u Dubaiju, jednu od najprestižnijih manifestacija za promociju države i njenih potencijala, a gdje je Crna Gora imala priliku da se globalnom auditorijumu predstavi kao ekonomski stabilna zemlja koja je posvećena evropskim vrijednostima i standardima. Budući da su teme EXPO-a, održanog pod sloganom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”, bile „mogućnost, mobilnost i održivost“, princ je iskoristio priliku da naglasi značaj digitalizacije i posvećenosti Crne Gore modernim modalitetima globalnog povezivanja.

V.d. direktora Seid Hadžić je izrazio zadovoljstvo podrškom princa Nikole aktivnostima koje Crna Gora preduzima na putu ka Evropskoj uniji, a kojima i Uprava daje doprinos, te se složio da su aktivnosti o kojima je princ govorio izuzetno potrebne i korisne. Posebno je izdvojio značaj savremenih modaliteta umrežavanja sa dijasporom, kako bi sve naredne zajedničke akcije Uprave i organizacija i udruženja naših ljudi u dijaspori bile što vidljivije, mobilnije i efikasnije.

Hadžić je zahvalio princu Nikoli na posjeti i podšrci, ističući nespornu činjenicu da je princ simbol naše države i njenog identiteta, te istakao da se raduje potencijalnom zajedničkom angažmanu Uprave i Fondacije na projektima putem kojih bi se očuvala i promovisala prirodna bogatstva Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali Zoran Đukanović i Filip Dedić, samostalni savjetnici I u Upravi za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × one =